Vil fjerne tv-håndjern

I næste uge afgør Højesteret om borgere kan stavnsbindes til en antenneforening. Samtidig arbejder regeringen på et lovforslag, som ophæver tvangstilslutningen.

Forslaget vækker glæde hos en gruppe borgere fra Bredballe ved Vejle. De har i årevis ad rettens vej kæmpet for at bryde ud af det, de opfatter som tv-håndjern.. Som det er i dag, kan en lokalplan nemlig diktere, at man skal være medlem af områdets antenneforening. Men det kan altså snart blive fortid.

Fredag foreslog miljøminister Ida Auken (SF), at ingen skal kunne tvinges til medlemskab i en bestemt antenneforening.

Levn fra 60'erne

Tilslutningspligten er et levn fra 60'erne, 70'erne og 80'erne, hvor nye boligkvarterer skød op, og alle skulle være med til at betale for fællesantenner og for at få lagt kabler i jorden. I dag er kanaludbuddet steget markant - og det samme er antallet af tv-udbydere. En af dem er Stofa. Selv om Stofa er samarbejdspartner med mange antenneforeninger, hilses regeringens forslag også velkomment her.

- Vi har altid anbefalet de foreninger, vi samarbejder med, at fjerne alle former for tilslutningspligt. Vi har ingen interesse i at have kunder, som er tvunget til at købe tv-produkter hos os, fortæller kommunikationschef Jesper Maack fra Stofa i Horsens. Stofa er Danmarks næststørste kabel-tv-selskab.

Dom den 28. januar

I krigen om tilslutningspligten blev det første slag kæmpet i januar 2011. Dengang havde landsretten afgjort, at Finn Franzen og en lille gruppe af ligesindede skulle blive i antenneforeningen.

Den 28. januar 2013 ventes Højesteret at afsige dom i sagen. Men den dom kan altså vise sig at blive overhalet indenom af miljøministerens udmelding.