Vildsvin spreder ikke svinepest - det gør mennesker

Ekspert mener, at et hegn ved den dansk-tyske grænse vil virke mod svinepest, hvis vi får styr på håndtering af madrester i Danmark.

De danske myndigheder frygter ikke, at horder af vildsvin inficeret med afrikansk svinepest overløber grænsen fra Tyskland og på den måde bringer milliardeksporten af svinekød i fare. Dels er Tyskland endnu ikke ramt af svinepesten, dels er der knap 1.000 km fra den dansk-tyske grænse til et af de nærmeste udbrud af smitten i Tjekkiet.

Faren kommer nemlig ikke umiddelbart fra vildsvin, men fra mennesker.

De største trusler mod den kostbare eksport af svinekød er:

  • lastbilchauffører fra lande uden for EU.
  • fødevarer inficeret med virussen.
  • simpel uvidenhed.

Sådan overføres smitten

  • Ved handel med grise, som er smittet, men endnu ikke har symptomer.
  • Ved anvendelse af transportvogne, der ikke er rengjort tilstrækkeligt. 
  • Personer kan også videreføre smitten. 
  • I den enkelte besætning overføres smitten fra dyr til dyr ved direkte konta​kt samt ve​d indirekte kontakt gennem strøelse, foder og vand, som er forurenet med urin, gødning og næseflåd fra syge dyr. De vildtlevende svin udgør en stor smittefare over for tamsvinene.
  • Ved fodring med ukogt slagteaffald, kød eller kødaffald, der indeholder virus. Der er totalt forbud mod at fodre madaffald til svin i hele EU.
  • Afrikansk svinepest kan ikke smitte mennesker. 

- I nogle lande, hvor afrikansk svinepest er brudt ud i svinebesætninger, er der eksempler på, at man afliver de syge svin. De andre svin, som endnu ikke viser tegn på smitten, men godt kan have den, bliver slagtet. Og så er der pludselig inficerede fødevarer, der også kan nå op til os, siger Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen, til TV SYD.

I fattige egne af EU fodrer man svin med madrester, selvom det er forbudt, og det er også med til at sprede smitten.

I Rusland er det almindeligt at opdrætte svin delvist på madaffald, så derfor er en ekstra kontrol ved EUs ydre grænser vigtig.

- Der er eksempler på, at der er konfiskeret færdigpakkede fødevarer ved grænsen til Hviderusland, som indeholdt rester af svinepest-virus i 10-15 pct. af tilfældene, fortæller Stig Mellergaard.

Han er overbevist om, at det projekterede hegn langs den dansk-tyske grænse vil kunne begrænse indvandringen af vildsvin til Danmark.

- Hvis Danmark er vildsvinefrit, er risikoen for spredning ved menneskelig aktivitet i form af udsmidning af madrester, der kunne indeholde svinepestvirus, være elimineret. Dette er den alvorligste trussel for indeværende. Spredning med vildsvin fra øst mod vest ligger på 20-40 km om året, så der vil gå en årrække, før smitten kan nå Danmark ad den vej, siger han til TV SYD.

Vejdirektoratet har derfor opstillet vildsvinesikrede skraldespande på rastepladserne langs den sønderjyske motorvej for at undgå spredning af afrikanst svinepest. Hvis bare lastbilchaufførerne husker at smide deres madrester deri, skulle smitten ikke kunne bryde ud i Danmark.

- Der skal dog bare én udenlandsk chauffør, der ikke er obs på risikoen, til, advarer Stig Mellergaard.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man læse alt om myndighedernes indsats for, at afrikansk svinepest ikke skal nå til Danmark.