Flere søger ind på SOSU-uddannelserne

Social- og sundhedsfaget døjer med mangel på varme hænder, et højt sygefravær og et stort frafald på uddannelserne. Men nu søger flere ind på SOSU-uddannelserne i Syd- og Sønderjylland.

Flere søger ind på social- og sundhedsuddannelserne i Syd- og Sønderjylland.

Det oplyser alle de tre uddannelsessteder i området, hvor man kan tage uddannelsen som enten SOSU-assistent eller -hjælper.

Stigningen falder på et tørt sted, for der er hårdt brug for varme hænder i ældreplejen.

I 2028 kommer vi på landsplan til at mangle 41.000 ansatte i ældreplejen, hvis vi vil opretholde en ældrevelfærd på nuværende niveau. Det vurderer fagforbundet FOA.

Ny TV SYD-serie: 'Hjemmehjælperne'

I TV SYD-serien 'Hjemmehjælperne' følger vi i 12 afsnit fire SOSU'ers arbejde i Kolding Kommune. Serien sendes hver lørdag klokken 19.30 på TV SYD - første gang 20. februar. 


Du kan dog allerede nu se de første fem afsnit ved at klikke her.

Desuden arbejder otte ud af ti SOSU'er deltid, og sygefraværet i faget er et af de højeste blandt de kommunalt ansatte.

Men midt i de dystre udsigter er der også et lyspunkt. For det ser ud til, at kurven for SOSU-uddannelserne i Syd- og Sønderjylland er knækket. Alle tre uddannelsessteder oplever nemlig enten en stagnering eller en lille stigning i antallet af ansøgere. Noget Anne Mette Vind, der er direktør på Social- og Sundhedsskolen for Fredericia, Vejle og Kolding, kan nikke genkendende til:  

- Kurven er knækket, er vores klare opfattelse. Antallet af ansøgere er for første gang ikke faldende i forhold til tidligere år, siger Anne Mette Vind.

Kigger man på januaroptaget på SOSU-skolen Fredericia, Vejle og Horsens, så blev der optaget 328 i januar 2020. I januar 2021 var dét tal 411.

På SOSU-skolen i Esbjerg, der både uddanner SOSU-assistenter og -hjælpere, søger flere både ind på uddannelsen, og flere færdiggør også.

I 2016 begyndte 194 på uddannelsen som SOSU-assistent, og i 2020 lå dét tal på 257.

To typer af SOSU-uddannelse

Social- og sundhedsassistent

  • Tager typisk mellem tre og fire år. Først et grundforløb og derefter skiftende praktik- og skoleforløb.
  • Yder sygepleje og omsorg og doserer medicin.
  • Assistentuddannelsen giver gode muligheder for at læse videre.
  • Kan læses i Esbjerg, Aabenraa, Kolding, Fredericia, Vejle og Horsens. 

Social- og sundhedshjælper

  • Tager typisk omkring to år.  Først et grundforløb og derefter skiftende praktik- og skoleforløb.
  • Yder omsorg og nærvær, men må i modsætning til SOSU-assistenten ikke dosere medicin.
  • Uddannelsen giver ikke lige så gode muligheder for videreuddannelse, som assistentuddannelsen gør.
  • Kan ligesom uddannelsen som assistent læses i Esbjerg, Aabenraa, Kolding, Fredericia, Vejle og Horsens.

Kilde: UG.dk

110 procent i dagpenge

Men hvordan kan det være, at det tilsyneladende er blevet mere populært at søge ind på SOSU-uddannelserne, der ellers er forbundet med mange fordomme?

Tilstrømningen i 2020 kan blandt andet skyldes, at et flertal i Folketinget sidste år blev enige om, at folk over 30 år i stedet for SU kan få, hvad der svarer til 110 procent i dagpenge i understøttelse, hvis de søger ind på en erhvervsuddannelse med gode jobmuligheder.

Det gjaldt sommerstart på SOSU-hjælperuddannelsen i 2020 og gælder for SOSU-assistentuddannelsen med start i sommeren 2021.

Desuden fik området i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2018 tilført en halv milliard kroner til netop at rekruttere og forebygge frafald. 

- Vi kan helt klart se, at jo bedre økonomiske forhold, der kan tilbydes under uddannelsen for vores studerende, som hos os har en gennemsnitsalder på 28 år, og dermed ofte med økonomiske forpligtigelser som ikke kan klares på en SU, jo mere motivation og interesse er der for at søge uddannelserne. Da tilbuddet om 110 procent af dagpenge i understøttelse kom, oplevede vi meget større interesse for faget, fortæller Anne Mette Vind.  

Håb for fremtiden

Et forsøg i Fredericia Kommune, hvor en gruppe studerende fik løn under uddannelsen betalt af kommunen, har også overbevist Anne-Mette Vind om, at økonomien ikke blot kan  vække interessen for at søge faget. Det tiltrækker også mennesker, der allerede har arbejdet i erhverv, hvor de har erfaringer med at have med mennesker at gøre:

- Forsøget i Fredericia Kommune viser os helt klart, at vi kan få en helt anden gruppe ansøgere som for eksempel pædagoger, dagplejere og taxichauffører og lignende, som kan lide at have med mennesker at gøre. Desuden havde forløbet i Fredericia stort set heller ikke frafald under det 20 ugers forløb. Det oplever vi som et stort plus for faget, og det giver os håb for fremtiden.

"En bombe under velfærdssamfundet"

Også i Varde Kommune har der det seneste års tid været positive takter at spore. Her har man ellers også mærket manglen på varme hænder i ældreplejen. Ofte er der ikke kommet så meget som én ansøgning, når de har slået en stilling op.

Formand for social- og sundhedsudvalget i Varde Kommune, Tina Agergaard Hansen (Venstre), har i den forbindelse tidligere brugt store ord til at beskrive situationen.

- Det er en bombe under vores velfærdssamfund. Jeg ønsker, at vi får noget kvalificeret arbejdskraft, og at der kommer nogle flere ansøgninger, når vi slår stillinger op, sagde Tina Agergaard Hansen i april 2020 til TV SYD.

I et samarbejde med SOSU-skolen i Esbjerg begyndte Varde Kommune derfor sidste år at tilbyde nogle af kommunens mange østeuropæere et forberedende kursus til en af SOSU-uddannelserne. Indtil videre har erfaringerne med forløbet været gode, og frafaldet har været lavt. Faktisk er det gået så godt, at projektet har bredt sig til både Vejen, Billund og Fanø Kommuner.

Du kan se andet afsnit af serien 'Hjemmehjælperne' lørdag klokken 19.30 på TV SYD. Men allerede nu kan du se de første fem afsnit ved at trykke her.