Fra mareridt til drømmejob

Krigen gav mig traumer, men jeg sagde nej til hjælp

Han flygtede fra krig og ødelæggelse i Mellemøsten. Nu er Hossein Alamdarlou problemknuser på Sydvestjysk Sygehus.

Engang var han flygtning.

I 1980 blev Iran invaderet af Irak i en udmattende krig. Halvanden million mennesker mistede livet, og alt blev forandret i Mellemøsten og ikke mindst for Hossein Alamdarlou.

- Jeg var officer i den iranske hær og kunne bare ikke klare mere. Vi var flere soldater, som flygtede sammen, og i 1988 kom jeg til Danmark via en tyrkisk flygtningelejr, siger 56-årige Hossein.

Nu er han en mand med stort overskud til at hjælpe andre, både på jobbet og i fritiden. Han arbejder på Sydvestjysk Sygehus, og netop nu kan du følge ham i TV SYDs søndagsserie ’Vores Sygehus’.

VORES SYGEHUS

I reportageserien ’Vores Sygehus’ følger vi livet på Sydvestjysk Sygehus og får et unikt indblik i medarbejdernes dagligdag - lige fra portøren og lægesekretæren til børnelægen og kirurgen.

Vi er med, når patienter bliver undersøgt og behandlet, operationer udføres, og små og store udfordringer udspiller sig.

’Vores Sygehus’ kan ses hver søndag klokken 19.30 på TV SYD og på tvsyd.dk, lige når det passer dig.

Det er fantastisk, når man kan hjælpe folk

Bortset fra nogle få vagter som portør er han nede i kælderen, i sygehusets hjælpemiddelafdeling. Her er der kørestole, rollatorer, badebænke, toiletforhøjere - alt, der kan støtte patienterne.

Hvis løsningen ikke er på lager, så løser han selv problemerne. Som for nogle måneder siden, da en dreng var indlagt til en større operation.

- Han var totalt lam i kroppen og med gips over det hele, så hans ben skulle hvile lidt skævt på kørestolen, for at han kunne ligge ned. Så vi tilpassede kørestolen til den stakkels dreng, fortæller Hossein.

- Det er jo fantastisk, når man kan hjælpe folk.

00:51 Luk video

Hjælper unge, der er på vildspor

Nede i kælderen har Hossein og hans kollega også unge mænd i jobprøvning.

- Vi fungerer nærmest som pædagoger og psykologer for unge mænd, som aldrig har arbejdet før, og som har været på vildspor. Vi snakker med dem, og vi finder ud af, om de er bedst med hænderne eller med computeren, siger Hossein.

Han vil gerne lære dem at have overblik og tage ansvar.

- Pludselig går det den rigtige vej for dem, og vi har tålmodighed med dem. De skal have en chance, og det er fantastisk at få dem til at blomstre.

Sagde nej til hjælp på trods af traumer og mareridt

Han tog en omvej til sit nuværende job.

- Krigen gav mig traumer og mange mareridt. Men jeg sagde nej til hjælp i Danmark, for jeg ville klare mig selv, og jeg er psykisk stærk. Jeg gik i 9. og 10 klasse og lærte hurtigt dansk, og jeg begyndte at løbe og spille fodbold og volleyball. Det hjælper mig, at jeg er aktiv, og at jeg aldrig har isoleret mig, siger Hossein.

Hossein Alamdarlou er et aktivt menneske, blandt andet som fodboldtræner for Jerne IF's U7-drenge. 

Sidst i 80'erne kunne han ikke bruge sin militære uddannelse til ret meget i Danmark. Men han kan så meget andet.

Hossein har repareret biler og kørt lastbil. Han har tolket på persisk, iransk, afghansk, dansk, engelsk, tyrkisk og aserbajdsjansk. Og han har grillet kyllinger og stegt bøffer i sin egen grillbar.

Fra frituregryder og fastfood til tunge løft og søde børn

Han sagde farvel til friture, fastfood og faktura. I en periode var han ledig, indtil han kom i jobrotation på Sydvestjysk Sygehus.

Det førte i 2007 til jobbet som portør, hvor han blev bippet 30-40 gange om dagen, når læger og sygeplejersker hurtigt havde brug for hans hjælp.

- Jeg troede egentlig bare, en portør skulle bære rundt på nogle journaler og skubbe nogle hospitalssenge. Men man skal også vide noget om medicin og anatomi, man skal klare tunge løft, og man skal kunne tale med mange forskellige slags mennesker, siger Hossein. 

Hossein har to sønner, Kevin og Simon, som er født og opvokset i Danmark. Begge er bidt af fodbold, ligesom deres far. 

Siden kom han ned i hjælpemiddelafdelingen. Et drømmejob for den engagerede og smilende problemknuser.

Nede i kælderen kommer også mange af sygehusets yngste patienter, som kigger begejstret på det store akvarie med farvestrålende fisk, cichlider, fra de afrikanske søer.

- Børnene er bare for søde. Mange af dem kommer herned med en psykolog eller en sygeplejerske i hånden. Vi fik akvariet fra børneafdelingen, som ikke havde plads til det, og det er jo sjovere end at kigge på døde malerier på væggene.

 

Tekst: Jesper Sørensen
Fotos: Privat, Frank Blauenfeldt
Video: Bárður Michaelsen
TV SYD, november 2018

Se Vores Sygehus