Oversigt

"Troldmanden fra Askov" lavede Power-to-X i 1891

For 132 år siden lavede fysiker og opfinder Poul la Cour, som den første dansker strøm med en vindmølle.

Hans eksperimenter foregik i et lille værksted i Askov ved Vejen, hvor han var ansat som lærer i fysik, kemi og matematik på byens højskole. 

Landsbyen havde intet elnet, og det var et problem, fortæller Arne Petersen, der er pensionist og frivillig rundviser på Poul la Cour Museet i Askov.

- Så står han her i Askov i 1891 og laver elektrisk strøm. Det kan han ikke bruge til en pind, for der er ikke noget ledningsnet overhovedet. Men det har han tænkt over i forvejen, for han ville lave sin elektricitet om til brint, som han ville bruge til motorbrændstof, forklarer Arne Petersen.

Arne Petersen er frivillig ved Poul la Cour-Museet i Askov, hvorfra historien om opfinderen formidles og hans idéer bliver vist frem.
Arne Petersen er frivillig ved Poul la Cour-Museet i Askov, hvorfra historien om opfinderen formidles og hans idéer bliver vist frem.
Foto: Julie Lapp


Vind og regn til lys og varme

Dermed blev den ambitiøse opfinder en slags dansk stamfader til en energikilde, der i dag breder sig hastigt i både Danmark og resten af verden. 

- Poul la Cour var den, der her i Danmark i 1891, stod og lavede det, vi i dag kalder Power-to-X, siger Arne Petersen. 

- Han blev kaldt troldmanden fra Askov, fordi han netop kunne lave vind og regn om til lys og varme, siger han.

Poul la Cour tog dog aldrig patent på sin ide. Men på Askov Højskole lever hans historie og bidrag til videnskaben videre.

- Når han delte sin viden, så var det vigtigt for ham, at det skulle man bare. For når den viden var kommet, så skulle det være tilgængeligt for alle, fortæller Askov Højskoles forstander, Rikke Holm.

- Det er en kæmpe arv, vi står med i dag og skal bære videre, siger hun.