Middelalder midt i Esbjerg

Åbent hus i det gamle ting- og arresthus i Esbjerg. Tre års restaurering er overstået.

På Torvet i Danmarks femte største by ligger et hus, som er et væsentliget bidrag til dansk arkitektur-historie. Ambergs Tinghus bliver det også kaldt. Fængselsceller er blevet til møderum, en ny port omskaber gårdrum til byrum, og i forhuset er oprindelige rumforløb og døråbninger genskabt. Realdania Byg åbner dørene efter tre års restaurering af det historiske hus fra 1892.

Kun i dag

Det står som en middelalderborg midt i byen. Raffinerede detaljer i murværket, kamtakkede gavle og et tårn, som strækker sig 30 meter mod himlen. I dag kan borgerne kigge inden for, men kun i dag indtil klokken 17.

Realdania Byg købte i 2010 ejendommen af Tinghus Fonden i Esbjerg, som også vil blive den fremtidige lejer. Turistkontoret og Esbjerg Kommune vil være blandt de fremtidige brugere i ting- og arresthuset, som bl.a. vil danne ramme om vielser, turistkontor og SSP-arbejdere og Natteravnene.

Kontor i cellen

Arkitekten på huset Hans Christian Amberg (1837-1919) blev kendt da han i slutningen af 1800-tallet blev sat i spidsen for en gennemgribende restaurering af Ribe Domkirke. Amberg gjorde sig primært bemærket inden for restaurering, og ting- og arresthuset er et af hans få nybyggerier.

Ejendommen består af to bygninger, der begge er fredede. Da Realdania Byg overtog ejendommen i 2010, havde arrestdelen af tinghuset stået ubenyttet siden 1947.

Nu er det tidligere lukkede gårdrum lukket op. I forhuset er alle overflader blevet behandlet med de samme farver som dengang, huset blev bygget. Udvendig er facaderne fuget om og de mange fine detaljer i murværket restaureret og et nyt skifertag lagt på.