Dement mand troede han var på sit eget værelse, da 99-årig bad ham om at gå
En 74-årig dement mand var i eftermiddag i grundlovsforhør i byretten i Kolding. I weekenden havde han en kontrovers med en 99-årig kvinde, der endte med, at kvinden døde.
Artiklen er opdateret klokken 18:40 med grundlovsforhørets afgørelse.
I retsmødet, der begyndte klokken 14 i eftermiddag, kom det frem, at den demente 74-årige var gået ind på den ældre kvindes værelse i den overbevisning, at det var hans værelse på plejehjemmet Kongebrocentret i Christiansfeld. Hun var så kommet ud fra badeværelset og bedt ham om at gå ud.
Han, der jo mente, at det var hans værelse, blev så rasende, at han smed kvinden hen over et bord og siden helt ud af værelset. Hun blev opereret for sine skader, men afgik dagen efter ved døden.
- Jeg er rystet. Det kommer helt bag på mig. Der var intet, der tydede på, at der var anledning til bekymring, siger Ingrid Bodholdt, der er frivillig på Kongebrocenteret.
Politiet efterforsker stadig sagen, der er både tragisk og sjælden.
- Det er en tragedie for de to familier, beboerne på plejehjemmet og for personalet, men det er heldigvis meget sjældent, at det ender så galt, fortæller Lone Rehder, der er rådgiver for Alzheimerforeningen.
Kongebrocentret er et mønsterplejehjem. I hvert fald hvis man skal dømme efter de tilsynsrapporter, som rådgivningsfirmaet BDO har lavet i 2022 og 2023.
Her scorer plejehjemmet i Christiansfeld topkarakteren fem i tre af de fire kategorier, BDO har vurderet efter. Det drejer sig om medarbejderkompetencer, pleje og omsorg og hverdagsliv. Kun i kategorien dokumentation må de nøjes med den næsthøjeste karakter.
- Nu ved vi ikke, hvad der er gået galt her, men vi ved, at nogle demente kan udvikle udadvendt adfærd, men det er sjældent, at det ender så galt som her, fortæller Lone Rehder fra Alzheimerforeningen.
Sundhedsstyrelsen udgav for et par år siden et dokument med anbefalinger til, hvordan man tager hånd om udadreagerende demente. Læs den her.
- Der er brug for nogle rammer og ekstra omsorg. Man skal arbejde personcentreret og inddrage den demente, det er især vigtigt, at man lægger pauser ind, så den demente kan få ro på, fortæller Lone Rehder fra Alzheimerforeningen.
Den 74-årige blev efter grundlovsforhøret mandag ifølge JydskeVestkysten idømt fire ugers varetægtsfængsling i surrogat på en retspsykiatrisk afdeling.
Manden nægtede sig skyldig, og ifølge forsvareren kæres varetægtsfængslingen til landsretten med påstand om løsladelse.