Krigen sidder dybt i ukrainerne to år efter invasionen
Hundredevis var mødt op på biblioteket i Kolding for at markere toårsdagen for den russiske invasion af Ukraine. Og krigen sætter dybe spor i de mange ukrainere.
Foran talerstolen stod et skilt med skriften: Tak Danmark!
Ved siden af var der placeret et stort ur, der var malet i både danske og ukrainske farver. På det stod ordene: Sammen er vi stærkere.
Og sammenholdet var at mærke på biblioteket i Kolding. Flere hundrede både danskere og ukrainere havde samlet sig for at vise deres støtte og markere toåret for krigen i Ukraine.
Blandt de mange officielle taler var også borgmester Knud Erik Langhoff (K) mødt op for at markere dagen.
- I Kolding og Danmark står vi sammen med jer i en svær tid, hvor der er krig i jeres land.
- Det er en dag, vi ikke glemmer
Omkring 6.862 ukrainere bor i dag i Syd- og Sønderjylland. En af dem er Tetiana Sydorets.
Hun er medarrangør af dagens arrangement og formand for den Ukrainske Forening i Kolding. Og hun husker tydeligt dagen for to år siden.
- Jeg fik beskeden, da jeg stod op. Men der gik to eller tre timer, før jeg forstod, at krigen var en realitet, siger hun.
I marts 2022 flygtede hun fra Kyiv til Danmark med sin familie, men hendes forældre bor stadig i landet. Hun følger derfor krigen nøje.
- Det er en dag, vi ikke glemmer. Vi følger nyhederne om Ukraine tæt, fordi det har vores hjerter, siger Tetiana Sydorets.
Roman Boichuk har boet i Danmark siden 2009, hvor han har mødt sin kone. Han har både forældre og en bror, der bor i Ukraine. Krigen har derfor også stor betydning for ham.
- Det er en specielt dag, og det er selvfølgelig en trist anledning. Men det er også en dag, hvor jeg møder mange mennesker, og vi får snakket om det, der betyder noget for os, og så prøver vi at gøre en forskel for Ukraine, siger han.
Ved siden af sit arbejde er han formand for foreningen Bevar Ukraine, der siden 2014 har sendt humanitær hjælp til det østlige Ukraine.
Mange ukrainere i arbejde
Ifølge Koldings borgmester er en stor del af de ukrainere, der bor i kommunen, velintegreret.
Knud Erik Langhoff (V) fortæller, at omkring 81 procent af ukrainerne i Kolding Kommune mellem 16 og 66 år er i job.
- Det er vi rigtig stolte af, og det fortæller jo noget om ukrainerne. De vil ikke bare have, de vil også være med til at bibringe noget til samfundet, siger han.
Der er brug for de ekstra hænder, og borgmesteren tror også på, at mange af dem bliver boende i Danmark fremover.
Roman Boichuk har heller ingen planer om at vende hjem til Ukraine med sin kone og to børn.
For Tetiana Sydorets er det dog sværere at svare på, om hun og familien en dag flytter tilbage til Ukraine.
- Vi prøver at tilpasse os ved at arbejde og lære dansk, og vi er meget taknemmelige. Måske vi kan blive i Danmark, når krigen er slut, men det er svært at tænke på vores fremtid lige nu, fortæller hun.