Den sidste stork er fløjet

Lyset falder og dagene er aftaget med fire timer og 35 minutter. Efteråret er officielt begyndt. Det betyder blandt andet et farvel og tak for denne gang til storkene i rederne rundt om i Syd- og Sønderjylland.

September er lig med efterårets officielle begyndelse, og selvom vi i år har haft en særdeles lun sensommer og septembervejr med en høj, blå himmel, så er vintertrækket for fuglene og dermed også storkene begyndt.

- De er taget afsted fra alle reder nu. De seneste, der er draget afsted, er Annika og Alfred fra reden i Jejsing. De tog afsted omkring den 1. september, og storkene i Rens er også taget afsted, fortæller Mogens Lange fra Storkene.dk.

Annika og Alfred på reden i Jejsing. Her fik de i år tre unger. Annika og Alfred har først forladt reden for få dage siden.
Annika og Alfred på reden i Jejsing. Her fik de i år tre unger. Annika og Alfred har først forladt reden for få dage siden.
Foto: Lone Gabelgaard

Storkeungerne er helt som vanligt draget afsted før deres forældre. De første unger forlod deres rede allerede for cirka en måned siden. 

Også reden i Smedager står nu tom. Connie var den første af de to voksne storke, som forlod reden. Siden fulgte Clyde efter. Hanstorken forlod Smedager en af de sidste dage i august.

Connie fra Smedager er en yngre tysk hunstork, der overtog reden efter Bonnie, der var den hunstork, der jagede Annika på porten. Billedet er taget af Lone Gabelgaard.
Connie fra Smedager er en yngre tysk hunstork, der overtog reden efter Bonnie, der var den hunstork, der jagede Annika på porten. Billedet er taget af Lone Gabelgaard.
Foto: Lone Gabelgaard

Hvor flyver de hen, når de flyver?

Hvor de to voksne storke flyver hen for at tilbringe vinteren, ved vi ikke. Men vi ved, at deres ene unge af årets kuld på to unger, Cort, lige nu opholder sig i Marokko i Nordafrika.

Grunden til vi kender Corts trækrute, er fordi den fik påmonteret en GPS-sender i forbindelse med ringmærkningen tidligere på sommeren. Det betyder, at alle interesserede kan følge dens trækrute på App'en Animal Tracker. Her kan helt præcist se, hvor ungen er henne i verden. 

Håbet hos storkeforeningens bestyrelse var egentlig, at Cort ville slå sig ned i Spanien, som har en stor koloni af overvintrende storke. 

- Vi ved, at der er langt større overlevelseschancer for storkeungerne, hvis de trækker til Sydeuropa for at overvintre. Så jeg håber ikke, at Cort tager for langt ned i Afrika. Det er simpelthen lettere at overleve en flyvetur på 3.000 – 4.000 kilometer, end en 12.000 kilometer lang tur til Sydafrika. Farerne er bare mindre, men nu må vi se, hvor den flyver hen og om den drager længere ned i Afrika, siger Jess Frederiksen, der er formand i storkeforeningen.

11 unger på vingerne

I alt er der kommet 11 storkeunger på vingerne i Danmark i 2022. De syv af dem er fra tre reder i Sønderjylland.

- Op til en storkesæson er vi fulde af forventninger, men der kommer altid overraskelser, viser erfaringen. Og det skete også i år, hvor der blandt andet kom nilgæs, der skræmte det rugende storkepar af en rede i Broderup. Der er også en storkeunge på Sjælland, som sent i forløbet lige pludselig blev syg og døde. Men vi er tilfredse med den udvikling, der er sket i år og antallet af unger, siger Jess Frederiksen.

Hvis alt går, som alle storkeeksperter håber på, ja, så vil vi i næste års storkesæson få endnu flere ynglende storke i Danmark.

- Der er masser af tyske storke, som står og banker på ved grænsen til Danmark, og selvom fødeområderne ikke er optimale, som hos vores naboer mod syd, så vil en stigende tysk bestand presse flere herop, siger Jess Frederiksen

Arbejder videre med naturprojekter

Storkeforeningen vil allerede i det kommende efterår arbejde videre med at lave vandhuller, hvor storkene lettere selv kan finde føden. En indsamling hos storkeforeningen skal betale for det arbejde.

- Hele ideen er, at vi gerne vil gøre ynglende storkepar selvforsynende med mad. Så der hvor storkene slår sig ned, vil vi hjælpe naturen på vej, så det bliver lettere for storkene selv at finde maden, forklarer Jess Frederiksen.

Overdækning af gylletanke virker

Foreningen satte i foråret også net hen over gylletanke i blandt andet Smedager. Det skete for at forhindre sidste års katastrofe, hvor de to unger fra Smedager, Astra og Zeneca, druknede i en nærliggende gylletank.

- Vi har netop pillet alle net ned over de fire gylletanke, og selvom det selvfølgelig er svært at sige, om de rent faktisk forhindrede druknedøden for nogle storkeunger, så er det glædeligt, at der ingen er omkommet i en gylletank i år, fortæller Mogens Lange.

Nettene ligger klar til brug til næste år.

Storke-tv fortsætter vinteren over

Selvom storkene er fløjet fra reden i Smedager, så kan du fortsat se storke-tv. TV SYD og Storkene.dk lader kameraet rulle vinteren over. 

Og så er der kun at glæde sig til storkesæson 2023, hvor vi med spænding vil vente på Connie og Clyde, Annika og Alfred og alle de andre storkepar.