muted

- Det væltede ind med aflysninger, som vi aldrig, aldrig har set før

Torben Klovborg driver sit hotel midt i Billund med sin familie. Allerede i januar opdagede han, at de kinesiske turister udeblev på grund af corona i hjemlandet. Men han havde aldrig forudset, hvor slemt det ville blive i Danmark. 

 

Den tykke ordrebog lå på receptionsdisken. Hvis man åbnede den, ville man se, at siderne var fyldt med sorte overstregninger. Alle selskaber, hotelovernatninger og restaurantreservationer var blevet annulleret indenfor den sidste måned.

Det var i midten af april. Omkring en måned tidligere havde statsminister Mette Frederiksen lukket landet ned for at begrænse spredning af coronavirus.

quote

Jeg kommer aldrig til at glemme den dag, hvor vores rengøringspiger kom ned fra værelserne på første sal, og vi måtte sende dem hjem. De endte med at trøste os, fordi både min kone og jeg græd.

Torben Klovborg

Det så ganske enkelt sort ud for Torbens forretning. Ingen gæster på hotellet betød ingen indtjening. Nogle gange stod han og stirrede modløs ned i ordrebogen med de mange sorte streger. Han røg flere cigaretter end han plejede, trods konens protester.

- Det væltede ind med aflysninger, som vi aldrig, aldrig har set før, siger han.

Torben Klovborg måtte hver dag sætte nye sorte streger i ordrebogen. Til sidst var det kun aflysninger, bogen holdt styr på.
Torben Klovborg måtte hver dag sætte nye sorte streger i ordrebogen. Til sidst var det kun aflysninger, bogen holdt styr på.
Foto: TV SYD

Torben Klovborg er én af hovedpersonerne i den nye serie 'Da corona kom til byen', hvor TV SYD har fulgt syv forskellige mennesker i Billund efter Danmark lukkede ned den 11. marts.

Se første afsnit, hvor hotelejeren måtte se indtægten forsvinde

Han har aldrig kunne lide at bruge penge, før de var tjent. Sådan var han opdraget. Nu trak han vejret gennem regeringens hjælpepakker og håbede på, de kunne holde familiens levebrød i live indtil de igen måtte modtage gæster.  

Men ingen vidste, hvornår det ville ske.

muted

Ingen penge og ingen søvn

For fem år siden købte Torben Klovborg og hans kone Marianna den gamle kro i Billund og moderniserede den for otte millioner kroner. På fronten hængte de et stort oplyst skilt med navnet ’Refborg’ og et våbenskjold. Før det arbejdede han i 23 år på flere af Billunds andre hoteller.

quote

Jeg var jo ude at spille hasard med familiens penge

Torben Klovborg

Men efter nedlukningen måtte Torben sende alle ansatte hjem på hjælpepakke, imens lyset fra hotellet faldt på en tom parkeringsplads foran.

- Det var forfærdeligt. Jeg kommer aldrig til at glemme den dag, hvor vores rengøringspiger kom ned fra værelserne på første sal og vi måtte sende dem hjem. De endte med at trøste os, fordi både min kone og jeg græd, fortæller Torben.

Torben Klovborg har arbejdet i hotelbranchen i årevis, men hele familien arbejder på hotellet i Billund.
Torben Klovborg har arbejdet i hotelbranchen i årevis, men hele familien arbejder på hotellet i Billund.

 I ugerne efter plagede nætterne ham, og han sov dårligt.

- Jeg vendte og drejede mig og spekulerede. Jeg var jo i princippet ude at spille hasard med familiens penge, fortæller Torben Klovborg, som ofte stod op samtidig med Marianna klokken 05.30. Det plejede han ellers ikke at gøre.

I begyndelsen forsøgte Torben at handle sig aktivt ud af krisen. Det var hans måde at håndtere det på. Han arrangerede forskellige arrangementer til fordel for borgerne i Billund Kommune. For nogle måneder siden afholdte han drive-in-biograf, og i slutningen af april stablede han et indsamlingsshow på benene til fordel for byens specialforretninger.

quote

Uvisheden var værre end coronaen

Torben Klovborg

Men det var ikke nok til at tilfredsstille den arbejdsomme Torben Klovborg. Han ville i gang med at gøre det, som han var bedst til, at drive hotel.

Men ugerne gik. Marts blev til maj. Ordrebogen var tom. Danmark var stadig lukket.

Nogle gange gik Torben rastløst rundt med en smøg i hånden foran hotellet, der lignede et gråt og tomt spøgelseshus midt i byen.

Torben Klovborgs to døtre Lærke (tv) og Laura arbejder også på hotellet. De kunne se deres fars fortvivlelse vokse dag for dag.
Torben Klovborgs to døtre Lærke (tv) og Laura arbejder også på hotellet. De kunne se deres fars fortvivlelse vokse dag for dag.
Foto: TV SYD

- Vi kendte ikke konsekvenserne af nedlukningen. Det var skrækkeligt. Uvisheden var værre end coronaen, siger Torben Klovborg.

Han frygtede nu for alvor for sine ansatte. Han ville være ked af at skulle opsige dem. De var blevet som en del af familien de sidste fem år. Men maskinen som familien levede af, kørte nu for alvor på sine sidste dampe.

muted

Statsminister Mette Frederiksens pressemøde torsdag den 7. maj 2020

Klokken var 16:30. TV 2 News havde på det tidspunkt kørt i flere timer på det lille tv i receptionen. Foran stod Torben og fulgte med. Det havde han gjort i timevis. Selvom hans forbrug af nyhedskanalen faktisk var faldet. Marianna havde sagt, at det var blevet for meget.

Men dagen var vigtig for Torben. Statsministeren indkaldte til et pressemøde, hvor restauranternes retningslinjer var forventet at være på menuen.

Mens Torben ventede i fjernsynets hvide lys, blev han ringet op af et par hjemsendte medarbejdere, som ville høre, om de kunne møde på arbejde snart.

Torben Klovborg brugte rigtig mange timer på at se TV 2 News, da landet var lukket ned og hotellet tomt for gæster.
Torben Klovborg brugte rigtig mange timer på at se TV 2 News, da landet var lukket ned og hotellet tomt for gæster.
Foto: TV SYD

- Jeg ved det ikke, svarede han.

Torben sad og spiste pizza, da Mette Frederiksen pludselig træder ud af havedøren på Marienborg.

- Så, nu kommer hun, råbte han.

Statsministeren talte længe før hun nåede til restauranterne.

- Kom så, Mette, hviskede Torben, mens han kneb øjne sammen

Statsministeren gav restauranterne lov til at åbne den 18. maj, men det var på det tidspunkt uklart, hvilke retningslinjer restauranterne skulle efterleve. Det skulle forhandles på plads mellem brancheforeningen Horesta og Erhvervsministeriet de efterfølgende dage.

Familiens levebrød var ofte et samtaleemne i ugerne efter 11. marts, hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark.
Familiens levebrød var ofte et samtaleemne i ugerne efter 11. marts, hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark.
Foto: TV SYD

- Jeg var rystet. Hvis de ikke ville fjerne afstandskravet, så kunne vi lige så godt lade være med at åbne. Det ville ikke kunne betale sig, siger Torben Klovborg.

Senere kom det frem, at restauranter måtte åbne uden afstandskrav, men med krav om færre gæster og begrænset åbningstid.

muted

Halvering

I dag langes der igen fadøl og bøffer over disken i hotellets restaurant, og værelserne bliver igen booket. Primært af danske turister.

Men nedlukningen har været dyr for hotellet. Omsætningen er faldet med over 50 procent, da hotellet blev tvunget til at holde på nøglerne. Det svarer til syv millioner kroner. Derudover har fem ansatte sagt op.

- Men det går bedre og bedre, så det lysner faktisk. Men vi er stadig langt fra den omsætning, hotellet havde i 2019, slutter Torben Klovborg.

 

Udarbejdet af Louise Klitgaard og Alexander Klemp

Flere stærke fortællinger
Forsiden lige nu