muted

Da Jonas mistede sin far, forstod han, hvad han skulle med sit liv

Jonas Pejstrup er en af seks deltagere i det nye TV SYD-program  'De grønneste fingre'. 

 

24-årige Jonas Pejstrup er opvokset på en lille gård i Årre ved Esbjerg. Den frie natur omkring barndomshjemmet gjorde et stort indtryk på den lille dreng, som fandt en glæde i at bruge naturen og planter kreativt.

quote

Jeg er kræsen og har en meget specifik stil

Jonas Pejstrup

Som otteårig plukkede han blomster og stak dem ned i potter med jord, så det så ud som om, blomsten var vokset op. Derefter solgte han potterne til naboerne for fem kroner stykket.

Fascinationen af det levende grønne var begyndt.

Jonas Pejstrup er en af deltagerne i det nye TV SYD-program ’De grønneste fingre’, hvor deltagerne dyster om at være den bedste til at arbejde med blomster.

Se Jonas gå i panik på konkurrencens første dag i 'De grønneste fingre'

Men det var et tragisk dødsfald, som viste Jonas, at blomster skulle være en større del af hans liv.

Jungledrengen

Ungdomsværelser plejer at have vægge med plakater af idoler og måske medaljer fra den lokale sportsklub. Men sådan så det ikke ud hos Jonas.

Først fyldte han flere terrarier med krybdyr på værelset, men da han opdagede, at han syntes, det var sjovere at indrette terrarierne med planter, skilte han sig af med øglerne og flyttede endnu flere planter ind.

Da han var 18 år, havde han planter på gulvene og på hjemmekonstruerede reoler. Overalt.

Her ses Jonas med nogle af sine planter inden de måtte lade livet.
Her ses Jonas med nogle af sine planter inden de måtte lade livet.
Foto: Privat

- Mine venner kaldte mig for ”Jonas-Plante”, men jeg gik også helt amok med stueplanter på mit værelse. Det lignede en jungle, siger Jonas, som heller ikke er sikker på, at det var sundt at bo med så mange planter.

Med planter i navnet og omkring sig vidste Jonas, at han ville arbejde med det levende grønne. Han begyndte derfor på uddannelsen som landskabsarkitekt i København.

FAKTA OM 'DE GRØNNESTE FINGRE'

Men da han flyttede fra jungleværelset i Årre, begyndte hans planter at dø. Nogle døde under transporten. Andre døde i den nye bolig. De overlevende blev brugt som grønt i buketter, som Jonas lavede flere og flere af.

Og så fangede noget hans opmærksomhed i vejkanten.

muted

Blomsterdrengen

Jonas gider ikke motionere, men han går mange ture. Og i vejkanten fik han øjnene op for de mange blomster. Der gik ikke længe, før han ikke kunne gå en tur uden at komme hjem med en buket blomster. Sådan er det stadig i dag.

Selvom Jonas skiftede interesse fra stueplanter til blomster, så er kælenavnet ”Jonas-Plante” ikke skiftet.

quote

Jeg græd lidt og holdt nogle pauser

Jonas Pejstrup

- Venner og familie spørger mig altid, hvis de har brug for at vide noget om planter eller blomster. Det synes jeg er sjovt, og jeg vil altid gerne hjælpe, siger Jonas og tilføjer:

- Det er selvfølgelig også en bekræftelse for mig, at folk stoler på min viden. Det betyder jo, at jeg kan finde ud af det, jeg laver.

Han begyndte at terpe de mange forskellige navne på blomster. Det skulle helst være de oprindelige latinske navne. De danske navne er kedelige, synes han. Det var en del af landskabsarkitektuddannelsen, men det stak dybere for Jonas.

- Det kan godt tage lidt overhånd, da det kan være svært for andre at give mig en buket, fordi jeg er kræsen og har en meget specifik stil. Så kan det være svært at leve op til det, siger Jonas.

Han fyldte sin væg med billeder af blomster og tørrede blomster, som han fandt i naturen. Når han så blomster i vejkanten, øvede han navnene. Hvis han ikke genkendte en blomst, tog han billeder af den og tilføjede den på sin væg.

Han har en Instagramprofil, hvor han deler billeder af sine blomsterkreationer med spejle og vand.

- Jeg synes, det er sjovt at være kreativ med et sart produkt som blomster. Men jeg er også selvkritisk,hvor jeg kommer i tvivl om, hvorvidt det er pænt nok, og om andre vil kunne lide det, siger Jonas.

Men på en af de sidste sommerdage i 2019 fandt Jonas ud af, at han var god nok.

muted

Farens sidste ønske

Jonas’ far havde kræft i maven og blev alvorligt syg i august sidste år. Da lægerne havde fortalt familien, at de ikke længere kunne gøre noget, havde faren et ønske til Jonas.

- Han spurgte, om jeg ville lave kistepynten til begravelsen. Jeg var slet ikke i tvivl og sagde ja med det samme, siger Jonas.

Familien havde et stærkt sammenhold og støttede hinanden, så det var indlysende for Jonas, at han skulle lave den store buket, som skulle ligge på kisten under begravelsen.

Jonas' mål med kistepynten var, at den skulle afspejle familiens have med vilde blomster.
Jonas' mål med kistepynten var, at den skulle afspejle familiens have med vilde blomster.
Foto: Privat

- Det betød meget for mig, at han ville have mig til at lave den. Men det var også vigtigt for mig, at alle i familien skulle kunne lide den, siger Jonas og tilføjer:

- Jeg tror også, at han spurgte mig, fordi han vidste, at jeg elsker blomster.

Derpå byggede Jonas en enorm kistepynt. Der var blomster fra haven og butikker. Der var mange farver og højt græs, som bølgede ned ad siderne på kisten. Ifølge Jonas havde graveren aldrig set noget lignende.  

- Det var vildt og natur. Det var min far i en stor dekoration.

Jonas troede, at det ville være for hårdt at lave kistepynten, men i stedet opdagede han noget andet.

Det var vigtigt for Jonas, at familien kunne lide kistepynten.
Det var vigtigt for Jonas, at familien kunne lide kistepynten.
Foto: Privat

Det var afslappende og terapeutisk. Det blev en måde at tackle sorgen. Undervejs gik det op for ham, hvad det egentlig var, han lavede.

- Jeg græd lidt og holdt nogle pauser. Så hørte jeg lidt musik for at komme i bedre humør. Men det var en vildt god oplevelse at lave den, og jeg er glad for, at jeg gjorde det, siger han.

Da han var færdig, opdagede han noget mere. Han var stolt af sig selv. Stolt af at kunne gennemføre et så følsomt projekt fra start til slut.

Jonas bor sammen med sin dværgpapegøje Isabella.
Jonas bor sammen med sin dværgpapegøje Isabella.
Foto: TV SYD

Han blev klar over, at han skulle arbejde med blomster. At det var her, hans evner lå.

- Hvis jeg kan lave min fars kistepynt, kan jeg lave hvad som helst, siger Jonas.

Nu drømmer han om at kunne leve af at lave blomster. Den helt store drøm er at lave alle blomsterne til de store danske modeshows.

’De grønneste fingre’

Jonas Pejstrup er eneste mandlige deltager i TV SYD-programmet ’De grønneste fingre’.

Han ville gerne være med, fordi han gerne vil vise sine evner med blomster, som, han mener, er anderledes end andres.

- Jeg håber, at jeg kan inspirere andre til at være kreative på en anden måde, end de måske plejer, siger Jonas.

Du kan følge Jonas og de fem andre deltagere på TV SYD hver søndag klokken 19.30 samt på tvsyd.dk.