Sound on/off

Stofferne stjal Anne Dittes lillesøster: - Du må ikke fortie det, der ødelagde vores liv

I syv år var Anne Ditte Birk Pedersens lillesøster stofmisbruger. Da Anne Ditte finder ud af det, er det for sent. Her er Anne Dittes historie.

Stine kommer løbende ned ad trappen. Bleg i ansigtet og med mørke rande under øjnene. Hun græder og råber om hjælp. Hendes pupiller er store, og hun ser ulykkelig ud. Anne Ditte griber om sin lillesøster. Hun kan mærke, at Stine ryster.

- Den dag gik det op for mig, hvor slemt det egentlig var.

 

Tvillinger med to års forskel

I et villakvarter i Stouby vokser søstrene Anne Ditte og Stine op. Anne Ditte bliver født i 1990, og to år senere kommer hendes lillesøster Stine til verden.

Søstrene vokser op som tvillinger. Anne Dittes venner var Stines venner, og Stines venner var Anne Dittes venner. Og så var de hinandens bedste venner.

- Jeg havde altid forestillet mig, at når vi blev gamle damer, skulle vi flytte sammen og grine af alt det, vi havde syntes var sjovt gennem livet, fortæller Anne Ditte.

00:51

Første del af Anne Dittes digt til sin lillesøster.

Luk video

Bare en joint i ny og næ

I 2012 flytter Anne Ditte til Odense. Året efter inviterer hun Stine og deres forældre over for at fejre sin fødselsdag. Stine ankommer irriteret, og den storesøster hun før havde elsket at tilbringe tid med, ville hun nu bare gerne hjem fra. Det er den dag, Anne Ditte opdager, at hendes lillesøster har forandret sig. 

Et efterfølgende besøg fra Stine i Odense samlede brikkerne for Anne Ditte: - Jeg ryger joints engang imellem, fortæller Stine.

- Det kom virkeligt bag på mig, for vi er ikke vokset op med, at det er okay, fortæller Anne Ditte.

Anne Ditte fik at vide, at det handlede om en joint i ny og næ, men Stines brug af stoffer var meget mere omfattende.

00:27

Anne Ditte fortæller, hvad hun ville have gjort, hvis hun kendte til sin lillesøsters misbrug.

Luk video

Alt det Anne Ditte ikke vidste

Vi skruer tiden tilbage til 2011, for der begynder hele Stines historie med stoffer. Historien, som Anne Ditte kender den i dag.

I 2011 begår Stines kæreste selvmord. Anne Ditte tror i dag, at det var Stines dårlige samvittighed, der udløste lysten til stoffer, som udviklede sig til et misbrug af cannabis og kokain.

Det blev sværere at regne med Stine, og Anne Ditte vidste ikke længere, hvad hendes lillesøster foretog sig, når de ikke sås.

00:56

Anden del af Anne Dittes digt til sin lillesøster.

Luk video

Jo mere Anne Ditte talte om det dårlige miljø og de dårlige venner, hun oplevede hendes lillesøster havde fået, des mere trak Stine sig væk, og den egentlige konfrontation tog de to søstre aldrig:

- Man kommer ikke helt ind på folk, hvis man er så tætte, at det er svært at sige sandheden. Man er bange for at blive såret og bange for at såre den anden, forklarer Anne Ditte.

I 2015 flytter Stine til Fredericia med sin nye kæreste. Et forhold, der ikke gjorde noget godt for Stine og det – for Anne Ditte – ukendte stofmisbrug.

- I dag ville jeg ønske, at jeg var taget til Fredericia og havde hevet gardinerne ned og sagt, at nu var det nok.

Misbruget og dets konsekvenser fandt Anne Ditte først ud af i 2017.

00:43

Anne Ditte forklarer, hvorfor hun ikke opdagede sin lillesøsters misbrug.

Luk video

Virkeligheden konfronterede fantasien

I 2016 flytter søstrene tilbage til barndomshjemmet i Stouby, efter at deres mor dør af kræft. En aften i barndomshjemmet i 2017 sidder Anne Ditte i stuen, da Stine kommer beruset og påvirket hjem. Stine trasker ind ad hoveddøren, forbi stuen og op på 1. sal for at sove. 

Næste morgen kommer Stine løbende ned ad trappen. Bleg i ansigtet og med mørke rande under øjnene. Hun græder og råber om hjælp. Hendes pupiller er store, og hun ser ulykkelig ud. Anne Ditte griber om sin lillesøster. Hun kan mærke, at Stine ryster.

Anne Ditte kalder på deres far, og mens han forsøger at berolige Stine, ringer Anne Ditte til psykiatrisk afdeling. Stine bliver indskrevet på akutafdelingen.

- Den dag går det op for mig, hvor slemt det egentlig er, siger Anne Ditte.

Tal opgjort mellem 1969-2013. Kilde: Prevalence of substance use disorder in psychiatric patients: a nationwide Danish population-based study

Det er ikke første gang, at Stine er indlagt på psykiatrisk afdeling. Det har hun været mange gange. Men det er første gang, at Anne Ditte kender til en indlæggelse.

Ifølge Anne Ditte fortæller lægerne på psykiatrisk afdeling, at Stine har cannabis og kokain i blodet. Det er første gang, Anne Ditte hører om kokain i samme sætning som sin søsters navn.

00:42

Anne Ditte fortæller, hvordan hendes og Stines forhold ændrer sig.

Luk video

Dagen efter indlæggelsen fortæller Stine, at hendes kæreste kommer og besøger hende på psykiatrisk afdeling. Hendes kæreste er den amerikanske rapper Eminem.

- Der går det op for os, at hun har mistet forstanden, i hvert fald lige nu. Vi anede ikke levende råd om, hvad vi skulle gøre, husker Anne Ditte.

Lægerne fortæller, at Stine har en skizofrenilignende cannabispsykose. Stine var stofmisbruger og psykisk syg, men det var ikke Stines egen opfattelse.

Nyt hjem mellem fire hvide vægge

Fra 2017 kommer og går Stine dagligt på psykiatrisk afdeling.

- At Stine tager nogle dårlige valg, og at jeg skal gennem dem også, er jo ubærligt. Det var forfærdeligt hårdt, men jeg var altid sikker på, at Stine ville få det bedre.

Anne Ditte tilbragte det meste af sin tid med Stine i håb om at ændre nogle af sin søsters vaner, men Stine var utilregnelig og uforstående: Hun var jo ikke syg.

- Det var forfærdeligt at miste en bedsteven og en søster på samme tid. Jeg mistede hende, jeg troede, jeg skulle leve resten af livet med. Pludselig sad jeg med en person, jeg overhovedet ikke kendte, men som var i den samme krop, fortæller Anne Ditte.

04:23

Stine fortalte om sit liv gennem tegninger. Her forklarer Anne Ditte en af de sidste, hendes lillesøster tegnede på psykiatrisk afdeling.

Luk video

I december 2018 bliver Stine permanent indlagt på psykiatrisk afdeling.

Stine bliver mere aggressiv, men en dag i januar står som et lyspunkt for Anne Ditte: Hun besøger sin lillesøster på psykiatrisk afdeling. En dag Stine har valgt at male på væggen på sit værelse. De griner af det, for det havde bestemt ikke gjort Stine populær blandt de ansatte.

- Hun er derinde et sted, hun skal nok komme tilbage, tænkte Anne Ditte om sin søster.

Anne Ditte foreslår, at Stine skal male alle væggene, så der til sidst ikke er mere hvidt tapet tilbage. Stine griner og siger, at så kunne hun bruge resten af sit liv derinde.

I februar i år begår Stine selvmord.

00:57

Tredje del af Anne Dittes digt til sin lillesøster.

Luk video

Problemer skal ikke ties

I dag ligger Stine begravet ved siden af søstrenes mor på kirkegården i Stouby. Anne Ditte tænker tilbage på syv sørgelige år, hvor hun mistede sin lillesøster mere og mere. Ofte stiller hun sig selv det spørgsmål: Kunne jeg have gjort mere for min lillesøster?

I dag ville jeg ønske, at jeg havde gjort mere for Stine. Det er nok, fordi jeg glemmer, hvor meget jeg prøvede at gøre for hende dengang.

Anne Ditte Birk Pedersen

Anne Ditte fandt ud af alt for sent, hvor slemt hendes lillesøsters brug af stoffer var. For ingen sagde noget - heller ikke Stine selv.

Derfor har Anne Ditte ét opråb til sig selv og til andre derude, hvis en bekendt, ven eller familiemedlem har ændret adfærd: Vær ikke bange for konfrontationen.

- Det er virkeligt vigtigt at gribe ind, når du kan mærke en forandring, eller at noget er galt ved folk, du elsker. (…) Du må ikke fortie det. Det ødelagde ikke kun min søsters liv, det ødelagde også mit og min fars liv, forklarer Anne Ditte.

00:35

Anne Ditte kommer med en opsang til andre stofmisbrugere.

Luk video

Har du brug for hjælp?

Vil du høre mere om Anne Dittes historie?

Efter sin lillesøsters død har Anne Ditte besluttet sig for at holde foredrag om sin søsters misbrug og om sin egen oplevelse som pårørende. Du kan finde datoer eller ønske et foredrag ved at klikke her.

Sådan er artiklen blevet til

Historien er fortalt af Anne Ditte ud fra sine egne oplevelser samt viden, hun senere har læst sig til i Stines dagbøger og i journaler fra psykiatrisk afdeling. TV SYD har læst dele af journalerne og dagbøgerne.

Tilrettelæggelse, tekst, video og redigering 
Karoline Lunddal Dam

Grafik og design
Lasse Lund Hansen

Fotos 
Privat

TV SYD, december 2019