Her er bagerens nemme opskrift på perfekte fastelavnsboller

På søndag er det fastelavn, men de fleste institutioner og folkeskoler holder fastelavn i dag, hvor kattekonger og kattedronninger bliver kronet. 

Til denne fest er tøndeslagning og fastelavnsboller fast inventar. 

Derfor har TV SYD fået bagermester Iver Hansen fra Nyemans bageri i Aabenraa til at dele sin opskrift på nemme fastelavnsboller, der altid bliver perfekte. 

Denne opskrift giver cirka 40 fastelavnsboller. Hvis du vil lave færre, halverer du bare opskriften så mange gange, du vil.

Du skal bruge:

1 liter mælk

200 gram sukker

25 gram salt

100 gram æg

750 gram smør

2700 gram mel

20 gram gær

Bland det sammen i en røremaskine og lad den køre i seks minutter på mellem hastighed.

En almindelig fastelavnsboller indeholder omkring 150-200 kalorier. En stor fastelavnsboller med butterdej og flødeskum indeholder cirka det dobbelte antal kalorier, ifølge letliv.dk.
En almindelig fastelavnsboller indeholder omkring 150-200 kalorier. En stor fastelavnsboller med butterdej og flødeskum indeholder cirka det dobbelte antal kalorier, ifølge letliv.dk.
Foto: Alexander Klemp, TV SYD

Sådan laver du fyldet:

Fyldet består af 500 gram kagecreme og 500 gram borgmestermasse. 

Til den skal du bruge:

500 gram marcipan

500 gram sukker

500 gram smør

Rør det sammen i en røremaskine og bland det derefter med de 500 gram kagecreme. Du kan med fordel lave fyldet dagen før og stille det i køleskabet.

I gamle dage spiste man hvede før fasten, som begyndte til askeonsdag og varede til påske.
I gamle dage spiste man hvede før fasten, som begyndte til askeonsdag og varede til påske.
Foto: Privatfoto

Fremgangsmåde

Når dejen er blandet godt sammen, rulles den ud i en passende tykkelse. 

Derefter skærer du dejen ud i kvadratiske stykker og fylder en klat af blandingen af kagecreme og borgmestermasse i midten. Der skal være cirka 15 gram fyld. Cirka samme størrelse som en valnød med skal.

Så folder du den i bunden - husk at den skal lukke tæt.

Alle fastelavnsboller skal hæve under et klæde i en time.

Til sidst skal bollerne have 10-12 minutter i ovnen. Resultatet bliver bedst i en varmluftsovn. 

Velbekomme.

Fastelavn findes ud fra et kringlet regnestykke...

Fastelavn er én af årets "bevægelige fester", som falder på en ny dato hvert år. Fastelavnssøndag falder altid mellem 1. februar og 7. marts.

Det er søndagen, som ligger syv uger før påskedag, som er fastelavnssøndag. Og påsken er altid den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn.

Indtil 2030 falder fastelavnen på disse dage:

2022 søndag d. 27. februar

2023 søndag d. 19. februar

2024 søndag d. 11. februar

2025 søndag d. 2. marts

2026 søndag d. 15. februar

2027 søndag d. 7 februar

2028 søndag d. 27. februar

2029 søndag d. 11. februar

2030 søndag d. 3. marts

Kilde: Nationalmuseet

Flere stærke fortællinger
Forsiden lige nu