Når voksne krænker børn digitalt, sker det med en klar slagplan

Hver uge modtager Red Barnet henvendelser fra børn og unge, der fortæller, at de er blevet kontaktet af voksne med seksuelle hensigter. Henvendelserne er systematiske og har ét klart formål.

Det begynder som regel stille og roligt, men tonen ændrer sig, og med tiden kan der også følge krav. Når voksne krænker børn via digitale platforme, sker det helt overlagt med en klar slagplan for øje.

- Der bliver brugt store ord i starten om, at barnet er noget helt særligt til at skabe et tillidsforhold mellem barnet og den voksne. Det bliver også beskrevet som "den eneste ene"-fasen. Og så ser vi bare en tone, der ændrer sig. Så bliver det seksuelle introduceret, og der kommer en grovhed i beskederne, forklarer Per Frederiksen, der er psykolog i Red Barnet.

Retten i Esbjerg behandler i øjeblikket en større sag om grooming. Grooming dækker over voksne, der opbygger et tillidsforhold til børn for derefter at udnytte dem.

- Formålet med grooming er seksuel udnyttelse af et barn eller en ung, og det kræver ikke mange refleksioner at vide, at man skader et andet menneske meget voldsomt ved at udsætte det for den form for afpresning og i nogle tilfælde voldtægt, siger Per Frederiksen.

Hvis du er udsat for grooming

Til børn og unge:

  • Fortæl det til en voksen, du stoler på. Det er svært at komme ud af alene.

  • Søg råd hos for eksempel Red Barnets SletDet Rådgivning.

  • Vid at det ikke er din skyld, uanset hvad du har skrevet eller sendt af materiale.

Til forældrene:

  • Vær skarp på at få sagt til dit barn, at det kan komme til dig, hvis det oplever noget ubehageligt på nettet.

  • Fortæl at du ikke bliver vred over, hvis barnet har skrevet med en fremmed på nettet. Du vil bare gerne hjælpe.

  • Gennemgå privatlivsindstillingerne på barnets telefon og indstil eventuelt, at fremmede ikke kan kontakte barnet via sociale medier.

  • Vær opmærksom på, at det kan være en barriere for barnet at sige noget højt, fordi det er bange for, at forældrene overreagerer, bliver sure og tager barnets telefon og sociale medier.

  • Søg råd hos Red Barnets SletDet Rådgivning.

Det er også muligt for børn at søge hjælp hos Børns Vilkår via Børnetelefonen på telefonnummer 116111.

Kilde: Per Frederiksen, psykolog, Red Barnet

I sagen er en 24-årig mand tiltalt for at have krænket 27 piger. En af dem har fortalt sin historie til TV SYD, og hun beretter om et forløb, der varede i ni måneder, inden manden blev anholdt i april 2022.

Hun var 12 år på det tidspunkt. Han sagde, at han var 13, men i virkeligheden var han 22 år, da de begyndte at skrive sammen på Snapchat. 

- Han var jo meget sød i starten. Jeg kan huske noget af det første, han skrev til mig, det var, at jeg var hans type. Det gjorde mig glad, at der var nogen, der kunne lide mig, fortæller pigen, som TV SYD har valgt at anonymisere på grund af hendes alder og sagens karakter. 

Hun er 15 år i dag, og selv om fyren nu har siddet varetægtsfængslet i næsten to år, husker hun tydeligt, hvordan forholdet mellem dem udviklede sig fra kærligt til krænkende. 

- Der var regler, jeg skulle følge. Jeg skulle for eksempel sende tre til fire nøgenbilleder om dagen. Hvis jeg gjorde, som han sagde, så var han jo en sød og kærlig person, men ellers skældte han mig hele tiden ud, fortæller pigen.

Per Frederiksen, psykolog i Red Barnet, fortæller, at det oftest er mænd, der står bag grooming, men at det også sker, at kvinder groomer børn.
Per Frederiksen, psykolog i Red Barnet, fortæller, at det oftest er mænd, der står bag grooming, men at det også sker, at kvinder groomer børn.

Ifølge anklageskriftet og pigen truede han med at skade sig selv, begå selvmord eller afsløre pigens billeder til hendes venner og familie, hvis ikke hun sendte de billeder, han ville have, og det er en helt klassisk fremgangsmåde, lyder det fra Per Frederiksen.

- De, der krænker børn og unge på den her måde, er desværre meget godt klar over, at de kan kontrollere de unges adfærd. Vi ved, at det er meget reelle trusler, og det er noget af det værste, man kan forestille sig som ung at skulle få ødelagt, hvordan alle andre ser på en, forklarer han og fortsætter:

- Hele den trussel, der ligger i, at ens intime billeder kan blive delt, gør det jo til næsten en umulig opgave at få det sagt videre til nogen, som kan hjælpe en ud af det, og derfor ser vi ofte, at børn og unge ikke siger det højt, siger Per Frederiksen.

Skyld og skam

Samtidig sker groomingen i en alder, hvor børnene begynder at stifte bekendtskab med nye følelser omkring kærlighed, forelskelse og intimitet. De er også i en fase af livet, hvor de begynder at løsrive sig fra forældrene, og derfor involverer de dem ikke, når kontakten til en fremmed opstår. De følelser bliver afløst af skyld og skam, når forholdet udvikler sig i en seksuel retning, som de ikke har lyst til at være i.

- De føler skyld over, at de har svaret tilbage på en hilsen. Skyld over at de accepterede en venneanmodning, og så har de også følelser af skam over, at det måske føltes rart, at der var en, der syntes, man var køn, eller at vedkommende sagde, han eller hun elskede en, forklarer Per Frederiksen.

I løbet af de ni måneder, den nu 15-årige pige havde kontakt til fyren, skrev de næsten 15.000 beskeder sammen. På hans adresse blev der fundet 722 seksuelle billeder af pigen og 12 videoer. 

Hendes mor havde en underlig mavefornemmelse omkring fyren allerede første gang, han var hjemme hos familien. Derfor forbød hun datteren at have kontakt til fyren. Alligevel fortsatte pigen med både at se og skrive med ham. 

- Hun blev lige så stille mere og mere indelukket. Hun fik en kortere og kortere lunte. Hun var mere ked af det, og så var hun bare træt. Til sidst var det sådan, at når hun kom hjem fra skole, så lagde hun sig på sofaen og sov. Det gjorde hun, til vi skulle have aftensmad, og omkring klokken otte-ni stykker lagde hun sig til at sove igen, husker hendes mor, der forsøgte at få hjælp til datteren flere steder.

- Jeg kunne ikke finde ud af, hvad det var, jeg stod med. Jeg vidste bare, at hun ikke havde det godt, fortæller moren. 

Ifølge Per Frederiksen kan det have store konsekvenser for børn og unge at blive udsat for grooming. De oplever angst- og depressionslignende symptomer, de trækker sig måske socialt, og de bliver ramt på selvværdet.

Nemt at kontakte mange

Ifølge Per Frederiksen modtager Red Barnet hver uge henvendelser fra børn og unge, der fortæller, at de er blevet kontaktet af voksne med seksuelle hensigter. I en undersøgelse fra 2021 foretaget af Rambøll for Red Barnet blandt 3.219 børn og unge mellem 9 og 17 år fortalte hver fjerde, at de var blevet kontaktet af fremmede voksne.

I sagen fra Esbjerg er det kommet frem, at tiltalte havde kontaktet næsten 3.000 piger, og internettet har gjort det nemt for groomerne at smide snøren ud til mange ad gangen.

- Udvælgelsen sker ved at skrive ud til rigtig mange og så se, hvem der er høflig nok til at svare. Og så er det dem, der bliver skrevet videre til. Så sker isoleringen, og det er ret nemt at have en lukket samtale med et barn digitalt. Det er meget systematisk, og det er også både skruppelløst og hensynsløst i forhold til, at man udnytter, at barnet måske føler oprigtig forelskelse eller glæde, lyder det fra Per Frederiksen.

For den 15-årige pige stoppede kontakten med fyren, da han blev anholdt. Andre er ikke så heldige, at der automatisk bliver sat en stopper for forholdet, og Per Frederiksen har en klar opfordring til børn og unge, der bliver groomet.

- Sig det til en voksen, du stoler på, for det er ikke din skyld. Lige meget hvad du har skrevet eller sendt, så er det ikke din skyld, at nogen har udnyttet dig. Det er den, der udnytter, der i den grad har gjort noget forkert. Ikke barnet, siger Per Frederiksen, der også appellerer til, at forældrene interesserer sig for børnenes digitale færden.

Ny lov om grooming:

Den 1. juli 2023 trådte en ny lov i kraft.

Her blev grooming kriminaliseret. Siden lovændringen har politiet modtaget 83 anmeldelser om grooming, oplyser Rigspolitiet.

Ifølge Justitsministeriet steg antallet af anmeldelser af alle former for digitale sexkrænkelser herunder grooming og sextortion fra 1.317 anmeldelser i 2018 til 2.299 anmeldelser i 2022.

Mens grooming er voksne, der opbygger et tillidsforhold til børn for derefter at udnytte dem seksuelt, er sextortion en form for afpresning, hvor gerningsmanden ifølge politiet truer med at offentliggøre billeder, hvor du er nøgen eller i en seksuel situation.

-  De unge er i en tid i livet, hvor de gerne vil have noget mere privatliv, men nettet er ikke det bedste sted at give dem det, for det er altså ikke børnesikret. Forældre er virkelig gode til at gennemskue, om en henvendelse fra en fremmed handler om grooming, så kig med eller gør jer i hvert fald den ulejlighed at se på telefonens privatlivsindstillinger og tænk over, om det nu også skal være sådan, at man kan blive kontaktet af en fremmed, siger Per Frederiksen.

Den 24-årige mand er tiltalt for blandt andet blufærdighedskrænkelse, voldtægter, samleje med barn under 15 år og besiddelse af seksuelle billeder og videoer. Han nægter sig skyldig i de grove forhold, men erkender at have været i besiddelse af billeder og video af seksuel karakter. 

Der ventes dom i sagen i juni. 

TV SYD har via Kriminalforsorgen forsøgt at forelægge pigens udtalelser for tiltalte, men har ikke fået noget svar.