EfB er tilbage på lokale hænder, men pengene rækker ikke til superligadrømme

Fredag var en stor sejr for de lokale investorer og privatpersoner, der har smidt penge efter at fravriste de amerikanske ejere nøglerne til fodboldklubben EfB.

Med forbehold for, at landsretten åbner sagen igen, så er fodboldklubben EfB tilbage på lokale hænder.

Skifteretten i Esbjerg kom nemlig fredag frem til, at de lokale investorer og private donorers plan for EfB var den mest bæredygtige for at sikre fodboldklubbens overlevelse på længere sigt.

Dermed underkendte rekonstruktørerne og kreditorerne ikke kun planen fra den amerikanske ejerkreds ud, de smed også selvsamme ejerkreds, 'Esbjerg Investment Limited' (EIL), på porten.

quote

Nu lukker man ikke nogen ind, som ikke kan opføre sig ordentligt

Ole Bruun, sportsjournalist, JydskeVestkysten

Den lokale styregruppe med Henry Heiberg i spidsen siger, at den har 50 millioner kroner i pungen til at drive klubben videre for.

Det er et fint, men ikke holdbart, udgangspunkt, siger sportsjournalist hos JydskeVestkysten, Ole Bruun.

- Den finansiering, de lokale har lagt op til de næste 3 år, rækker jo ikke til mere end en midterplacering i første division i bedste fald, og det er jo ikke det, EfB's selvforståelse går ud på. Så på lidt længere sigt skal der nye investorer ind. Nu har man lært forhåbentligt lektien, og nu lukker man ikke nogen ind, som ikke kan opføre sig ordentligt.

Klubben blev sendt i rekonstruktion 23. februar af kreditoren EfB Ejendom, fordi den amerikanske ejerkreds, 'Esbjerg Investment Limited' (EIL), ifølge klubbens direktør ikke har kunnet betale sine regninger.

- Alternativet, hvis den lokale styregruppe ikke var gået ind i det her, var jo utvivlsomt konkurs, for Paul Conway var godt igang med at køre klubben i sænk. Her og nu er finanserne ikke til de helt store drømme, men der er trods alt en klub endnu at arbejde ud fra, og så må vi så se, hvornår EfB kommer tilbage i Superligaen.

Det kom der frem i retten

  • Kreditorerne har stemt ja til rekonstruktionsplanen fra den lokale styregruppe - og dermed EfB Ejendommes forslag. Det betyder, at EfB igen er tilbage i lokale hænder.

  • De amerikanske ejeres advokat, Louise Simonsen, fortæller i retssalen, at klubbens aktionærer ikke er blevet behandlet sagligt. Hun mener, at ikke kun kreditorer, men også aktionærer, skal have stemmeret, når et forslag til en rekonstruktion bliver fremlagt.
    Det opponerer rekonstruktør, Jan Bruun, imod. Han mener ikke, at aktionærerne har stemmeret ved en rekonstruktion. Han peger på, at det vigtigste er, at finde et grundlag for Esbjerg fB. 

  • TV SYDs reporter i retten oplyser, at det ikke er lykkedes retten at finde et forlig i sagen. Rekonstruktørerne vælger en rekonstruktionsplan, hvorefter det skal til afstemning hos de fremmødte kreditorer. Hvis rekonstruktionsplanen ikke bliver stemt igennem, går EfB konkurs.

  • Claus Sørensen Gruppen, der er hovedsponsor i klubben, fortæller i retten, at man til juni skal forny sponsoratet - men bliver de amerikanske ejere på magten efter mødet i dag, vil de ikke forlænge deres sponsorat. 

  • David Warren, der har lovet 15 millioner til Paul Conway, har advokater til stede i retten. De fortæller, at Warren ønsker at samarbejde med de lokale - men den interesse er ikke gengældt. Til det fortæller Henry Heiberg, der står i spidsen for den lokale gruppe, at han ikke har afbrudt kontakten til amerikaneren - men der er uenighed om, hvordan kontakten endte.

  • TV SYD har snakket med fans, der følger med i retten. Her fortæller flere, at de ligeglade med, hvem der efter i dag ejer den vestjyske klub - de ønsker bare, at klubben overlever. Andre fans er dog mere kritiske og fortæller til TV SYD, at de ønsker de amerikanske ejere fjernet, så EfB fremover er ejet af lokale hænder.

Afventer "VAR"

Beslutningen om at sende EfB i rekonstruktion kærede amerikanerne til landsretten, men den har endnu ikke taget stilling til sagen. 

Og amerikanerne havde ved rettens afslutning fredag heller ikke taget stilling til, om de ville gå videre til landsretten med dagens beslutning om at overlade klubben til de lokale kræfter.

Så hvis landsretten beslutter det, kan det betyde, at sagen skal gå om.

- Det er lidt ligesom i fodbold. Man skal først lige se, om VAR (videodommer, red.) har fundet noget, der ikke er, som det skal være. Og VAR er jo i denne sammenhæng landsretten, så lad os nu se, om det bliver anket af amerikanerne, og så må vi tage det til den tid. Men her og nu synes jeg, det er en god dag for EfB, siger Ole Bruun.

Dagens nyeste kapitel i den efterhånden lange saga om EfB's nedtur fra superligaen til 2. division har givet stof til eftertanke for ikke kun Ole Bruun, men også hele EfB's fanskare, siger sporstjournalisten.

- Der var ikke nogen, der kunne have forestillet sig, at det ville gå så skævt, som det gjorde. Og det har amerikanerne selv et ansvar for. Den måde, de kom buldrende ind i klubben på, var jo fuldstændig vanvittig, og det, der spændte ben for dem, var den sportslige fiasko, fordi EfB rykkede ned i 2. division. Det havde vi aldrig forventet med så mange penge i ryggen. siger Ole Bruun.