Hun vandt en million kroner til forskning - sådan går det med projektet nu

Overlæge og forsker fra Sygehus Sønderjylland vandt sidste år en million kroner i Et Sundere Syddanmark til forskning i livskvalitet efter indlæggelse. Et projekt, der nu er gået i gang.

Gunhild Kjærgaard-Andersen lyste op i et stort smil, mens hun midt i en konfettiregn hoppede op og ned til lyden af publikums klapsalver.

Hendes forskningsprojekt om livskvalitet efter indlæggelse på en intensivafdeling vandt sidste års udgave af Et Sundere Syddanmark, hvor der fulgte en pengepræmie på en million kroner med.

- Jeg er megastolt. En ting er, at jeg har vundet pengene, men det vidner også bare om, at der er så mange andre mennesker, der mener at lige netop det her projekt er så vigtigt at få undersøgt, sagde hun dengang kort efter, at hun på live-tv var blevet kåret som vinder.

En million kroner og sejren af Et Sundere Syddanmark gik sidste år til Gunhild Kjærgaard-Andersen fra Sygehus Sønderjylland.
Den million kroner, som Gunhild Kjærgaard-Andersen vandt til forskningsprojektet, går blandt andet til løn, opbevaring og analyse af data og udgivelse i tidsskrifter.
Foto: TV SYD

I disse dage dyster fem projekter igen om at vinde i Et Sundere Syddanmark, men hvad har pengepræmien egentlig betydet for sidste års vinder?

- Det betød, at jeg kunne komme i gang med min ph.d., som projektet er en del af. Når man begynder på en ph.d., skal finansieringen på plads, og der rammer en million jo godt, så man kan komme i gang med projektet med det samme, siger Gunhild Kjærgaard-Andersen, der derfor ikke skulle bruge helt så meget tid på den tidskrævende proces med at søge fonde. 

Livskvalitet efter indlæggelse på en intensivafdeling

Forskningsprojektet skal undersøge livskvaliteten hos skrøbelige patienter, der er blevet udskrevet fra behandling på en intensiv afdeling. Skrøbelige patienter bliver i dette projekt beskrevet som ældre mennesker over 70 år, der fejler flere forskellige ting forud for indlæggelsen på intensiv afdeling.

- 70 år er jo ingen alder i dag, men det, med at man fejler flere ting og bliver indlagt, indikerer, at man er skrøbelig, siger hun. 

Projektet består af tre dele. Først et litteraturstudie, dernæst et registerstudie og til sidst et kvalitativt studie.

På en intensiv afdeling er det ifølge Gunhild Kjærgaard-Andersen på nuværende tidspunkt et succeskriterie, at patienterne bliver udskrevet. Projektet skal give svar på, om det også er det for patienterne, samt hvilken betydning det, de har været igennem, har for deres livskvalitet efterfølgende.

Siden maj 2022, hvor hun vandt Et Sundere Syddanmark, er overlæge og forsker Gunhild Kjærgaard-Andersen fra Sygehus Sønderjylland gået i gang med første ud af i alt tre dele af projektet.

Først skal hun lave et litteraturstudie, hvor hun undersøger, hvad der allerede er skrevet på området. Hendes formål er at belyse det i en dansk kontekst, hvilket ikke tidligere er gjort.

- Man ved fra udlandet, at patienternes livskvalitet er betydeligt forringet, efter at de har været indlagt. I takt med at vi bliver flere og flere ældre, og at man kan behandle mere og mere, så er det vigtigt at få sat fokus på, om det også giver mening for skrøbelige ældre patienter at blive behandlet på en intensiv afdeling.

Når forskningsprojektet er afsluttet, skal det ifølge overlægen ende ud i, at hun har fundet nogle redskaber, så man kan belyse, hvad der er vigtigt for patienterne, når man på de intensive afdelinger skal træffe beslutninger omkring hvor langt og hvor længe, man skal behandle de skrøbelige ældre patienter. 

- Det er vigtigt at behandle det, man kan, så længe det giver mening - ikke mindst for patienterne og deres pårørende, siger hun.