Oversigt

To millioner danskere har øget risiko for åreforkalkning og blodpropper

Cirka to millioner danskere har forhøjet kolesteroltal. Det betyder, at indholdet af fedtstoffer i blodbanen er for højt, hvilket øger risikoen for åreforkalkning og blodpropper.

Forhøjet kolesterol skyldes oftest et højt indtag mættet fedt fra dyreriget. For eksempel fra kød, pålæg, fede mejeriprodukter, smør og fastfood.

Fem gode råd

Sådan skal du spise, når kolesteroltallet skal sænkes:

  1. Erstat kød og pålæg fra firbenede dyr med mere fisk, fiskepålæg og bælgfrugter (kikærter, bønner og linser)

  2. Vælg dine fedtstoffer fra planteriget fx olie, avokado, nødder, oliven, frø og kerner

  3. Spis 600 gram frugt og grøntsager hver dag 

  4. Spis 30 gram nødder dagligt

  5. Vær fysisk aktiv

Kilde: Sundhed.dk

I et nyt tv-program har fire syd- og sønderjyske kødelskere sagt ja til at droppe alt kød for at se, hvad sker med krop og sjæl, når hakkekødet erstattes med bønner og linser.

Forud for eksperimentet var deltagerne gennem et helbredstjek hos en læge, for netop at finde ud af om der kunne være nogle sundhedsmæssige fordele eller ulemper ved at kvitte kødet.

- Jeg vil gerne blive gammel på en måde, hvor jeg ikke skal kæmpe med hjertesygdomme, og hvor min datter ikke skal have de bekymringer, som jeg har for min far og hans helbred, fortæller Nadia Larsen, som meldte sig til eksperimentet i et forsøg på at lave en livsstilsændring og dermed undgå sin families historik med hjerte-kar-sygdom.

På TV SYD Play kan du se, hvordan hun optimistisk kaster sig ud i falafler og grøntsagsfrikadeller og på en foodfestival pludselig opdager en overraskende vegetarisk ingrediens.