Familier vejleder hinanden igennem udfordringer

I Hedensted kan familier med særlige behov nu rykke endnu tættere sammen. Janie Ryberg har oprettet et netværk, der skal give familierne mulighed for at sparre med hinanden og lette hjertet.

For bare et par år siden, var den grønne snor drysset med gule solsikker et nyt syn i lufthavne, forlystelsesparker og supermarkeder.

Nu er den blevet en fast del af hverdagen hos tusindvis med usynlige handicap, og solsikkesnoren er blevet et symbol på, at der er behov for hensyn.

Janie Ryberg har taget solsikken til sig og stiftet Solsikkenetværket. Et sted hvor familier med særlige behov kan mødes og snakke om alt det, andre måske ikke forstår.

- Det kan godt være svært, hvis ikke man har nogen at snakke med, fordi så giver det en følelse af, at man er forkert, siger hun.

Det har heller ikke været en dans på roser, når familien Ryberg har skullet finde vej i systemet.

Et fælles ståsted

De seneste tre år har Janie Ryberg hjemmepasset sin 8-årige søn Niklas, men der har undervejs været udfordringer med Hedensted Kommune, blandt andet da hun blev frataget sin tabte arbejdsfortjeneste.

Janie Ryberg passer sin autistiske søn Niklas, når han ikke er i skole, så hverdagene bliver overskuelige for ham.
Janie Ryberg passer sin autistiske søn Niklas, når han ikke er i skole, så hverdagene bliver overskuelige for ham.

Sådanne udfordringer er hun ikke alene om, og på sin Instagram taler hun jævnligt med andre familier, der oplever modstand.

- Når familie og venner har svært ved at forstå den dagligdag, man har, så føler man sig bare så forkert og ensom. Vendepunktet for mig blev, da jeg fandt nogle, jeg kunne spejle mig selv i. Det gjorde bare en kæmpe forskel for mig, siger Janie Ryberg.

Netop dét skal Solsikkenetværket også kunne, og derfor oprettede hun en hjemmeside og planlagde første arrangement - helt uden at vide, hvordan opbakningen blev.

- Vi plejer at sige herhjemme, at når vi står over for nogle forældre, som står i samme situation, så kan man spare 50 procent fra en samtale, fordi fra det øjeblik man står over for hinanden, så oplever man en forståelse, siger hun.

Jamie Ryberg har oprettet Solsikkenetværket for at hjælpe familier i Hedensted.
Jamie Ryberg har oprettet Solsikkenetværket for at hjælpe familier i Hedensted.
Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Individuelle løsninger

Det kan være i situationer, hvor familierne er nødt til at tage sine egne måltider med til fællesarrangementer eller nætter, hvor de samsover med større børn, at der kan mangle forståelse fra andre.

- Man føler virkelig, at man skal sidde og undskylde og forklare for alt, hvad man gør omkring sit barn med et handicap eller en funktionsnedsættelse. Det skal man ikke til det her møde, fordi uanset hvilke valg man har truffet, eller hvad man gør, så er der bare en helt automatisk forståelse, siger Janie Ryberg.

Der kom også mange følelser frem til det første møde, hvor flere forældre fik lettet hjertet.

- Mange forældre til børn med handicap kan være i krise, være deprimerede og have det svært, fordi der er meget tab og sorg forbundet med den rolle, siger hun.

Udover den fælles forståelse vil Janie Ryberg også gerne dele den viden, hun selv har opnået, så andre forældre ved, hvilke muligheder de har.

- Når jeg snakker med andre forældre her fra Hedensted Kommune, har jeg oplevet, at de simpelthen ikke ved, hvad de er berettiget til, hvad der findes, eller hvad de kan gøre, og det er fordi, der er nogen, der ikke modtager den rette vejledning eller rådgivning fra kommunen, siger Janie Ryberg.

Åbne ører hos politikerne

Hos Udvalget for Læring i Hedensted Kommune har de fokus på netop disse familier og vil gerne lytte til det nye netværk for at forbedre sig.

- Jeg synes, initiativet er fuldstændig fantastisk og prisværdigt. Jeg tror, vi kan noget menneske til menneske, som vi ikke kan som kommune. Når det så er sagt, så vil jeg gerne blive klogere på, hvordan vi kan gøre det bedre som kommune, for det kan vi helt sikkert, siger Merete Skovgaard Jensen, udvalgsformand, (V).

De ansatte en borgerrådgiver i februar sidste år, som skal hjælpe borgerne med at finde vej i systemet, men som også melder tilbage til politikerne.

- Vi snakker løbende med vores borgerrådgiver om, hvad hun oplever af udfordringer, mønstre og konkrete forbedringstiltag, siger Merete Skovgaard Jensen.

En overraskende succes

Janie Ryberg er målrettet og vil gerne gå den ekstra mil for at hjælpe andre i samme sko som hende.

Men da hun arrangerede det første møde, turde hun i lang tid ikke kigge i sin mailindbakke af frygt for, at ingen havde tilmeldt sig.

- Det sprang fuldstændig rammen for, hvad jeg havde turde håbe på. Jeg var et stort smil hele vejen hjem og kunne ikke forstå, at den her idé, som jeg fik for et halvt år siden, faktisk lykkedes. Jeg var varm og rørt indeni, siger hun.

Allerede ved første møde delte forældrene tanker og følelser, som mødte forståelse rundt om bordet. Efter de 2,5 time, der var sat af til mødet, var snakken stadig i gang.