Medarbejdere demonstrerer mod fagforening

Konflikten mellem 3F Horsens og den socialøkonomiske virksomhed Social Craft tager en ny drejning. Torsdag går medarbejdere fra virksomheden på gaden og demonstrerer mod 'umulige krav' fra fagforeningen.

Torsdag eftermiddag demonstrerer den socialøkonomiske virksomhed Social Craft foran 3F's kontor i Horsens. Det gør de på grund af det, de kalder for 'umulige krav' til overenskomster for de omkring 100 ansatte, der primært er fleksjobbere. Konflikten kan nu ende med at lukke arbejdspladsen. 

For på den ene side har 3F i flere år forsøgt at overenskomstdække Social Craft og sendt fire konfliktvarslinger mod virksomheden. Men det tal kan blive meget højere og ende med et krav om mere end 14 forskellige overenskomster.

Samtidig ønsker Social Craft én samlet overenskomst, da det ifølge virksomheden er umuligt at indgå en hel stribe overenskomster.

- Vi har ikke ressourcerne til at administrere, at én medarbejder skal aflønnes efter tre forskellige overenskomster for tre timers arbejde, siger Stinne Simonsen, direktør og stifter af Social Craft.

- Vores medarbejdere varetager mange forskellige arbejdsopgaver i løbet af bare et par timer. Hvis man nu den ene time står og pakker, så er det én overenskomst, hvis de derefter putter et label på pakken, er det en anden overenskomst. Hvis de derefter kører med varer, er det en helt tredje overenskomst.

Social Craft ønsker én samlet overenskomst, fordi medarbejderne varetager mange forskellige slags opgaver. Foto: TV 2
Social Craft ønsker én samlet overenskomst, fordi medarbejderne varetager mange forskellige slags opgaver. Foto: TV 2

Anklager om løndumping

Og så er der lønnen. For noget af det, som 3F også påpegede, da de varslede konflikt mod virksomheden, er, at Social Craft underbetaler sine ansatte mellem 30 og 40 kroner i timen.

'Social Craft-direktør Stinne Simonsen giver sine medarbejdere 140 kroner i timen. På de arbejdspladser, hvor de udfører deres job, er den gennemsnitlige, overenskomstmæssige timeløn på 190 kroner. Dermed skaber Social Craft en form for løndumping', lød det fra 3F Horsens & Omegn i en pressemeddelelse.

Derudover påpeger 3F, at loven om fleksjob fastslår, at fleksjob skal foregå på overenskomstmæssige vilkår. 

- Det er langt fra tilfældet for de ansatte, som Social Craft sender ud til virksomhederne. 3F’s fornemste opgave er at holde hånden under alle lønmodtagerne i Danmark og sikre ordentlige løn og ansættelsesvilkår. I sagen om Social Craft handler det om at sikre fleksjobberne de ordentlige løn- og arbejdsvilkår, overenskomsten sikrer, siger Brian Tollak Nielsen, formand, 3F Horsens og Omegn.

Mere end løn

Hos Social Craft er der omkring 100 ansatte, der primært er fleksjobbere. De arbejder i gennemsnit 7,5 time om ugen og her løses arbejdsopgaver ikke som i alle andre virksomheder. 

Der kan være dage, hvor en medarbejder med angst skal have en særlig støtte med ud på arbejdsopgaver eller have hjælp fra virksomhedens sociale ledere til at gøre deres lejlighed ren eller tage med til et møde på kommunen.

Flere medarbejdere er stået frem i en pressemeddelelse fra Social Craft, hvor de fortæller, at de ikke ønsker 3F's indblanding i deres løn og overenskomst. De ønsker at bevare deres arbejdsplads.

- Det her har så store menneskelige konsekvenser. Mange af vores medarbejdere har befundet sig på kanten af arbejdsmarkedet, og har endelig fundet en arbejdsplads, der er et trygt fællesskab. De har genfundet en arbejdsglæde og et socialt tilhørsforhold. For dem er det meget mere end en arbejdsplads, siger Stinne Simonsen, direktør og stifter, Social Craft.

Derfor har virksomheden også indgivet en protest mod 3F-konflikterne og rejst sagen i Arbejdsretten. 

- Det undrer mig, at medarbejdere ved Social Craft demonstrerer mod en fagforening, der vil sikre dem bedre løn- og arbejdsvilkår. Det har vi ikke prøvet før, siger Brian Tollak Nielsen, formand, 3F Horsens og Omegn.


Wake-up call 

Torsdagens demonstration handler for Social Craft om at sætte et eksempel. De vil gerne have en overenskomst, der fungerer og mener ikke, at 3F har været lydhør eller ville forhandle. Derfor har de også fremlagt et ønske om at tiltræde i Industriens overenskomst, men det er blevet afvist af 3F.

- En 3F konflikt varsles ikke for at lukke virksomheder, men for at sikre lige vilkår for alle lønmodtagere på det danske arbejdsmarked, siger Brian Tollak Nielsen, formand, 3F Horsens og Omegn.

De mener fra 3F's side, at en stor del af de ansatte i fleksjob udfører arbejde på lokale virksomheder, som ellers skulle være udført af fastansatte medarbejdere.

Men det afviser Social Craft.

- Vi håber, at demonstrationen er et wake-up call til 3F. Og vi håber, at der for fremtiden bliver lavet en overenskomst, der passer til socialøkonomiske virksomheder som os, så andre ikke lider samme skæbne, siger Stinne Simonsen, direktør og stifter af Social Craft.