Aflysning af seriekampe taler ind i årelang problematik

Flere steder i Syd- og Sønderjylland var det en kamp at få fodboldkampe afviklet i flere rækker. Der mangler fodbolddommere til breddeklubberne, hvilket både et er lokalt, nationalt og internationalt problem.

En lille kamp i weekenden i breddefodbolden var et tegn på et større problem.

Aabenraa Boldklub måtte lørdag meddele klubbens medlemmer og tilhængere, at deres førsteholds opgør mod Varde IF i landets syvende bedste række var aflyst.

Aflysningen skyldtes, at det ikke var muligt at skaffe en dommer og to linjedommere til at dømme opgøret.

Det er første gang, at den sønderjyske klub oplever en aflyses grundet dommermangel, men ifølge klubben har man kendt til problematikken længe.

- Det var frustrerende for alle vores spillere er amatører og planlægger deres kalender, efter hvornår kampene er fastlagt. Men det er en øjenåbner om, at der er et problem, siger Aabenraa Boldklubs sportschef, Michael Benkjer Nielsen.

Kampen i Varde var ikke eneste opgør i bredderækkerne, som blev aflyst grundet manglende dommere. En kamp mellem BV Oksbøl og Kolding Boldklub blev udsat af samme årsag.

Europæisk kampagne for flere dommere

Dommermanglen rager ud over både regionale og landsdækkende grænser. Det europæiske fodboldforbund UEFA lancerede i september en kampagne for at få flere frivillige kræfter til at varetage dommergerningen.

Ifølge et skøn fra UEFA mangler der 40.000 dommere.

Herhjemme har en arbejdsgruppe hos DBU estimeret manglen til at ligge på mellem 800 og 1000 dommere på landsplan.

Kilde: DBU

Flere dommere kommer til, men færre fortsætter

Spørger man dommerområdechef for DBU i Syd- og Sønderjylland, Jan Kirkensgaard, så er manglen på dommere ikke en ny ting.

Faktisk vælger flere ifølge DBU at tage en dommeruddannelse, men det er svært for de lokale dommerklubber at holde på medlemmerne.

- Den store opgave er fastholdelse. Størstedelen af dommerne er ældre, og selvom vi får kørt flere dommere ind, så bliver de ikke i gerningen, siger Jan Kirkensgaard.

Sådan bliver du fodbolddommer

Alle over 15 år har mulighed for at uddanne sig som fodbolddommer.

Man skal igennem fire step for at få sig et DBU Dommerkort, der giver en mulighed for at dømme kampe på ungdoms- og seniorplan.

Kurset indeholder punkter, man skal igennem:

  • To timers online undervisning med teori om fodboldloven

  • Fysisk eller online teori om fodboldloven fordelt over fire hverdagsaftener à tre timer eller en weekend à to gange syv timer

  • En times eksamen om fodboldloven, der inkluderer en elektronisk prøve og samtale

  • Tre uddannelseskampe

Kilde: DBU

Jan Kirkensgaard har selv været fodbolddommer i flere år, og han begyndte sin karriere som 25-årig.

I begyndelsen kunne han godt dømme flere kampe på en uge, men han oplever, at mange af de nye unge dommere ikke ligger nær så meget tid i beskæftigelsen.

Derudover peger han på, at problemet kan være større i Syd- og Sønderjylland, da flere af de unge dommere flytter til storbyerne for at studere.

Dommerne beder klubberne om at rykke kampe 

De fleste kampe i landets mange fodboldrækker spilles mellem om lørdagen mellem klokken 12:00 og 15:00.

Dermed kommer dommerne i underskud, og det har fået flere af de lokale dommerfodboldklubber til at række ud til klubberne med håbet om, at de kan finde en dato i hverdagene, hvor ledigheden blandt fodbolddommerne er større.

Hos Aabenraa Boldklub forsøger man at imødekomme dommernes ønske, men det er vanskeligt, når klubbens spillere har et arbejde ved siden af, der skal passes.

Døgnets færre lyse timer gør det også svært at spille på andre tidspunkter end i weekenden.

- Vi har en udfordring nu, da det bliver tidligt mørkt. Der er ikke mange baner med lys, så det vil fysisk ikke være muligt at spille på en hverdagsaften, siger sportschef i Aabenraa Boldklub, Michael Benkjer Nielsen.

Ifølge DBU Jylland skal en fodbolddommer fra en dommerklub bruges fra U-16 rækkerne og opefter.