muted

Efter 22 år i Legoland kom dagen, som Jan Mouritzen frygtede

Legoland har i dag oplyst sine ansatte, at 45 stillinger nedlægges. Jan Mouritzen har arbejdet i parken i 22 år og er daglig leder af Miniland. Han frygtede, at denne dag ville komme allerede i foråret. TV SYD besøgte ham, da Legoland var tvunget til at holde dørene lukkede.

 

I foråret blafrede flaget livligt på Amalienborg, selvom der ingen mennesker var at se. Foran garderhuset var en gigantisk mælkebøtte på vej op, og visne blade blæste hen over den tomme gårdsplads. I lufthavnen holdt flyene stille og kørte ikke længere deres vante rute på landingsbanen. Alt var stille. Der var intet, der lignede sig selv. Sådan så det ud, da statsminister Mette Frederiksen lukkede landet den 11. marts for at forhindre smitte med coronavirus. Forskellen var bare, at landet vi befandt os i, var bygget op af over 20 millioner legoklodser. Det var Miniland i Legoland i Billund.

quote

Det var et frygteligt tomt syn

Jan Mouritzen

 

- Det var et tomt Miniland, ligesom det var et tomt normalt land. Det var et frygteligt tomt syn. Det lignede nærmest krigslignende tilstande, siger Jan Mouritzen, som er daglig leder i Miniland i Legoland.

Ligesom resten af Billund skulle parken være åbnet inden påske, men i år var alt stille, imens dagene blev mere og mere sommerlige. Jan var blevet hjemsendt kort efter nedlukningen, og han følte, at hans situation var meget usikker.

- Jeg frygtede, hvad der kunne komme til at ske, og om jeg havde et arbejde og en park at vende tilbage til, siger han.

På det tidspunkt vidste Jan Mouritzen ikke, hvor store konsekvenserne ville blive. Det fandt han ud af i dag torsdag, da Legoland orienterede sine medarbejdere om, at knap en femtedel af parkens ansatte skal fyres.  Årsagen er dårlig indtjening på grund af den tvungne lukning.

I sidste uge kunne Legoland præsentere et regnskab for 2019 med et overskud på 83 millioner kroner – hvilket er det dårligste resultat siden 2010.

Kanalerne i Miniland i Legoland var tomme for vand, mens parken holdt lukket.
Kanalerne i Miniland i Legoland var tomme for vand, mens parken holdt lukket.
Foto: TV SYD

Jan har arbejdet i Legoland i 22 år. Tidligere var han møbelsnedker, men begyndte på Lego-fabrikken i 1997, fordi der skulle ske noget nyt. Sådan har Jan altid været. Han skal udvikle sig og have noget at gøre. Kort tid efter søgte Jan job på lageret i forlystelsesparken. Det var i tiden inden Lego solgte Legoland fra grundet deres økonomiske krise i start 00’erne. Siden blev Jan daglig leder af Miniland.

- Jeg føler, at jeg altid har arbejdet i Legoland. Jeg er jo ikke bare ansat, jeg er Legolænder, siger Jan.

Det er sammenholdet og den gode stemning, som Jan i særdeleshed er med til at skabe. De gode kollegaer er Jans anden familie, så derfor er og bliver Jan en legolænder.

Jan Mouritzen blev bedrøvet, da han gik rundt i det gabende tomme Legoland. Han frygtede, at den forsinkede sæson ville koste arbejdspladser. I dag blev hans frygt berettiget. 
Jan Mouritzen blev bedrøvet, da han gik rundt i det gabende tomme Legoland. Han frygtede, at den forsinkede sæson ville koste arbejdspladser. I dag blev hans frygt berettiget. 
Foto: TV SYD

Jan Mouritzen er én af hovedpersonerne i den nye serie 'Da corona kom til byen', hvor TV SYD har fulgt syv forskellige mennesker i Billund efter Danmark lukkede ned den 11. marts.

Følg Jan på arbejde i den tomme park under nedlukningen

muted

Uvisheden var dræbende

Vi skruer tiden tilbage til den 7. maj. Legoland havde på det tidspunkt holdt lukket i to måneder. 

Jan, hans kone, Jette, og datteren, Simone, var samlet i sofaen foran fjernsynet. Nyhedsspeakerens forventningsfulde stemme berettede om pressemødets betydning. I stuen lå familiens store hund tungt på gulvet og kiggede dovent op. De håbede alle på godt nyt. 

Jan og Jette mødte hinanden på Lego i 1997. Jette arbejder der stadig, nu som senior manager i en af udviklingsafdelingerne. Lego har altid været en del af familien, så da Legoland lukkede ned og sendte alle medarbejderne hjem, var det et dagligt samtaleemne rundt om bordet i familien Mouritzens hjem.

Hele familien blev påvirket af Legolands tvungne lukning og samledes foran fjernsynet, når statsminister Mette Frederiksen holdt pressemøde.
Hele familien blev påvirket af Legolands tvungne lukning og samledes foran fjernsynet, når statsminister Mette Frederiksen holdt pressemøde.
Foto: TV SYD

- Det hele så lidt sort ud på det tidspunkt. Jeg håbede, at regeringen meldte noget ud den dag, siger Jan Mouritzen.

I fjernsynet kom Mette Frederiksen ud fra Marienborg slot med alle sine papirer hårdt knyttet i hånden. Hun snakkede længe om situationen. Nye retningslinjer blev forelagt. Efterskolerne måtte begynde igen. Men hun sagde intet om, hvornår forlystelsesparkerne måtte åbne.

Jette Mouritzen frygtede for sin mands job. 

Jan sad med armene over kors og så lige ud i luften. Den evige optimist havde fået bekymringsrynker i panden.

- Hun havde helt ret. Det var bestemt ikke godt, siger Jan. 

På det tidspunkt vidste ingen, hvornår Legoland kunne slå dørene op.

muted

Det var ikke slut endnu

Det var tidligt fredag morgen den 8. maj. Det var dagen efter, det uforløste pressemøde på Marienborg. Espressomaskinen sendte de sidste dryp ned i kaffekoppen, og Jan tændte for Ipad’en på køkkenbordet. Han scrollede igennem de sædvanlige morgennyheder. Senere skulle store bededagsferien fejres med en tur på golfbanen.

Jans øjne blev grebet af nogle ord på skærmen. Han kaldte på Jette. Der var en nyhed på Legolands Facebookside.

Parken annoncerede, at den slog dørene op mandag den 8. juni.

Jan håbede i øjeblikket, at krisen i Legoland var forbi, da parken meldte, at den åbnede. Men nogle måneder senere bankede virkeligheden på døren.
Jan håbede i øjeblikket, at krisen i Legoland var forbi, da parken meldte, at den åbnede. Men nogle måneder senere bankede virkeligheden på døren.

Jan jublede og læste de samme linjer igen og igen. Han ville være helt sikker, og jo, den var rigtig nok.

- Jeg tænkte, at alle forhåbentlig kunne beholde deres jobs, siger Jan.

Han fejrede den gode nyhed med en kop kaffe fra espressomaskinen.

Jan Mouritzen fik det store smil på, da han kom tilbage til parken for at forberede den på gæster.
Jan Mouritzen fik det store smil på, da han kom tilbage til parken for at forberede den på gæster.
Foto: TV SYD

Men nogle uger senere mødte Jan og hans kollegaer ind på arbejde for at gøre parken klar til at åbne. Det var slet ikke, som det plejede at være.

- Vi var mange færre, end vi plejede, og jeg var bekymret for, at vi ville blive endnu færre, siger Jan.

Senere blev de endnu færre. 

muted

Legoland i dag

I dag gennemførte Legoland så en fyringsrunde.

Jan Mouritzen blev ikke en del af den, men det gjorde 35 af hans kollegaer. 

I alt er 45 stillinger blevet nedlagt ud af knap 250. Det svarer cirka til hver femte medarbejder. Jan havde forberedt sig mentalt på, at han ikke havde et arbejde i morgen og gik hjemme på ferie. Alligevel tog han på arbejde for at støtte op om de kollegaer, han fremover ikke kommer til at hilse på om morgenen. 

- Det er en trist dag, og stemningen er trykket, siger Jan Mouritzen og fortsætter:

Torsdag den 13. august sagde Legoland farvel til knap en femtedel af de ansatte.​​​​​
Torsdag den 13. august sagde Legoland farvel til knap en femtedel af de ansatte.​​​​​
Foto: TV SYD

- Jeg tænkte da "pyha, godt det ikke blev mig", men samtidig kender jeg stort set alle dem, vi siger farvel til, og det er hårdt på deres vegne. 

Jan holder ferie, fordi industriferien er slut. Det plejede at være den mest travle periode i Legoland, men selvom der har været meterlange køer til billetsalg, er besøgstallet endnu ikke oppe på en fjerdedel af, hvad det plejede at være. 

På mandag vender han tilbage til en ny virkelighed på arbejdet. Selvom han ikke selv røg i fyringsrunden, ser han stadig mørke skyer i horisonten. 

- Det er ikke til at sige, hvordan sæsonen bliver i 2021. Den bliver vanskelig, men endnu værre, hvis corona ikke er forsvundet til den tid, siger Jan Mouritzen. 

Legolands nuværende sæson slutter den 1. november. 

Udarbejdet af Mie Frank og Alexander Klemp

Flere stærke fortællinger
Forsiden lige nu