Adgang til en speciallæge må ikke afhænge af postnummer, siger sundhedsministeren

Sygehusene uden for de største byer har svært ved at skaffe speciallæger, og det giver sig udslag i ventetiderne. Et problem, siger sundhedsministeren.

Jo længere du bor fra en af de større byer i Danmark, jo dårligere er du stillet, hvis du skal have hjælp af en speciallæge på sygehuset.

På sygehuse som dem i Tønder, Aabenraa og Sønderborg er der nemlig længere mellem de speciallæger, der tager sig af eksempelvis mave-tarm-sygdomme, lungesygdomme eller gynækologi.

Men sådan bør det ikke være, siger sundhedsminister Sophie Løhde (Venstre) efter TV SYDs dækning af manglen på speciallæger.

- Vi skal udbygge vores sundhedsvæsen på en sådan måde, at vi sikrer, at det er uafhængigt af postnummer, at man kan sikre, at alle borgere i Danmark selvfølgelig også skal have adgang til at kunne få nogle ordentlige forløb, siger sundhedsministeren.

Speciallægemangel i tal

I 2023 vurderede Lægeforeningen, at der manglede 773 speciallæger i hele landet. Samme år slog Region Syddanmark 274 speciallægestillinger op. Kun 171 af dem blev besat.

Manglen afspejles i statistikken, som viser, at der er mange som Grete Post Hansen.

For i 2022 kortlagde Region Syddanmark ventetiden på de områder, der er hårdest ramt. TV SYD har sammenlignet dem hospitalerne imellem. Ventetiden på Sygehus Sønderjylland var i gennemsnit seks uger højere end Odense Universitetshospital.

Kilde: Lægeforeningen, Region Syddanmark og www.venteinfo.dk

Sygehusdirektør: Guleroden har ikke virket

Manglen på speciallæger presser ventetiderne i vejret.

På visse specialområder har Sygehus Sønderjylland i gennemsnit seks uger højere ventetid i forhold til Odense Universitetshospital.

- Vores problem med rekruttering skyldes vores geografi. Det er rigtig svært at få folk, der ikke allerede har en tilknytning til Sønderjylland, herned. Det gør, at vi er udfordrede i at opretholde en drift, siger lægelig direktør på Sygehus Sønderjylland, Peter Sørensen.

Peter Sørensen er lægelig direktør på Sygehus Sønderjylland.
Peter Sørensen er lægelig direktør på Sygehus Sønderjylland.
Foto: Peter Salomon

Han mener, at de har gjort, hvad de kunne for at skabe et attraktivt arbejdsmiljø, men at det er nødvendigt med politisk handling.

Og sundhedsministeren er enig i, at der skal mere til.

- Jeg tror, vi er nødt til at gå nye veje. Det er fint at have fokus på, hvad vi kan gøre via gulerodens vej, men jeg tror også, vi må erkende, at hvis det skulle stå alene, så var vi kommet meget længere, end vi er i dag, siger Sophie Løhde.

SF: - Man kan ikke tvangsflytte læger

For SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, blev der optimalt uddannet flere speciallæger.

Men det tager lang tid, og i den mellemliggende periode handler det om prioritering.

- Man kan jo netop ikke tvangsflytte læger til bestemte steder. Jeg tror, der er behov for en meget grundig prioritering af, hvordan vi bruger de alt for få ressourcer, vi har her. Vi bliver nødt til at sikre, at de læger, vi har, de tager sig af de mest syge patienter først. Nogle patienter vil være nødt til at skulle flytte sig for at få den hurtige udredning, som er så vigtig for at finde ud af, om det er alvorligt, siger Kirsten Normann Andersen.

Kirsten Normann Andersen er sundhedsordfører for SF
Kirsten Normann Andersen er sundhedsordfører for SF
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hun vil bede sundhedsministeren om et overblik over, hvordan speciallægerne er fordelt i landet i forhold til forskellige alvorlige sygdomme.

Region Syddanmark ligger i bund

Region Syddanmark er den region, der er dårligst til at overholde udredningsretten, der indebærer, at man kan blive udredt inden for 30 dage.

37 procent af patienterne får ikke en udredning i tide. Sidste år (til og med november) gjaldt det knap 3.000 patienter.

Udredningsretten er defineret i Sundhedsloven §82b, og den indebærer, at hospitalet skal tilbyde dig at blive undersøgt på et andet offentligt eller i det private sundhedsvæsen, hvis sygehuset selv ikke kan gøre det inden for 30 dage.

Kilde: Lægeforeningen, aktindsigt hos Region Syddanmark og Indenrigs- og sundhedsministeriet

Danmarksdemokraterne: - Udfordringen ligger i det nære sundhedsvæsen

Jens Henrik Thulesen Dahl, sundhedsordfører for Danmarksdemokraterne, er ikke overrasket efter at have set TV SYDs dokumentar 'Er der en læge til stede'.

- Det kommer ikke bag på mig, at der er udfordringer. Det er også grundlaget for sundhedsstrukturkommissionen. Jeg har en klar forhåbning om, at de kan komme med nogle retninger, som politisk forhåbentligt bliver taget. For det er ikke godt, at dækningen er så dårlig i områderne, siger han.

Danmarksdemokraternes sundhedsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, håber, at Sundhedsstrukturkommissionens arbejde vil føre ændringer i sundhedsvæsenet med sig.
Danmarksdemokraternes sundhedsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, håber, at Sundhedsstrukturkommissionens arbejde vil føre ændringer i sundhedsvæsenet med sig.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I politikere har jo selv været med til at centralisere sundhedsvæsenet. Så har I ikke et ansvar?

- For at blive dygtigere til de alvorlige sygdomme har det været nødvendigt at samle nogle specialer. Det, mener jeg, har været rigtigt. I Assens var der ét sygehus engang, hvor lægen skulle kunne det hele. Der kunne man ikke nødvendigvis have de samme kompetencer på én gang. Så det er rigtigt at centralisere. Udfordringen ligger i det nære sundhedsvæsen.