Historiske billeder viser hav æde strand ved oversvømmede sommerhuse

Der har været oversvømmelse i sommerhusområdet ved Kelstrup igen. En af grundene er, at havet har spist eller flyttet den beskyttende strand.

Sommerhusene i Kelstrup er tredobbelt truede. Fra havet, fra åerne og fra himlens regn. Truslen fra havet er bare vokset og ikke kun fordi vandstanden i havene er steget. 

Det viser to historiske og et nutidigt billede af Sandvig, hvor Kelstrup ligger.

De er fra 1877, 1954 og 2020. Det første kort er et tegnet kort og derfor ikke helt præcist.

1877.JPG

På de to næste billeder skal man lægge mærke til, hvor bred stranden er i 1954, og hvor smal den så er blevet i 2020. Der er praktisk taget ikke noget tilbage.

1954.JPG
2020 ny.JPG

- De lokale fortæller, at i gamle dage kunne man gå på stranden, det kan man næsten ikke mere, fortæller Christina Vedel-Birch Andersen, chef for Klima og Miljø i Haderslev Kommune.

Det er havet, der flytter sandet, som det altid har gjort. På det næste billede kan man se, hvordan sandet bliver flyttet i pilenes retning og smidt af over på odden mod øst, der nu har en dejlig bred strand, men det hjælper jo ikke sommerhusene i Kjelstrup.

- I dag ville man nok ikke bygge sommerhuse der, fortæller Christina Vedel-Birch Andersen fra Haderslev Kommune.

Udklipsandflytning.JPG

På næste billede kan man se, hvordan kystlinjen har flyttet sig gennem årene. Den stiplede linje midt i billedet er fra 1877, hvor en ekstrem storm i 1872 skabte kaos i kystlinien mange år efter.

Årslinier.JPG

Endelig har vi kystlinjen tre på hinanden følgende år. I 2010 blev der bygget høfder, der skulle holde på sandet og man kan se, på billedet fra 2011, at der er meget sand, der er blevet holdt tilbage af høfderne. Men storme i 2011 og 2012 eroderede høfderne, så sandet igen er væk.

2010 til 12.JPG

En af løsninger på at skærme sommerhusene i Kelstrup er da også at genetablere den brede strand. Det vil kræve, at der skal køres enorme mængder sand på, men havet vil fortsætte med at gnave.

- Der vil blive et vedligeholdelsesarbejde. Der skal køres nyt sand på, ikke hvert år, men alligevel, fortæller Christina Vedel-Birch Andersen, chef for Klima og Miljø i Haderslev Kommune.