Fra Horsens til Paris: - Cykelholdet har ændret mig til det bedre

Med hjælp fra sponsorater har turen på syv dage fra Horsens til Paris til formål at samle penge ind til udsatte børn og unge.

Fra Horsens til Paris.

For nogle vil ruten på 1.244 kilometer lyde som ren tortur, men for 40 ryttere er det definitionen af sammenhold og fællesskab.

- Det er en vanvittig rejse, som rytterne skal på. Det kan næsten ikke beskrives med ord, fortæller Anders Steffensen, der er en af trænerne.

Lørdag klokken 10:45 lyder startskuddet nemlig til syv dages cykelløb, når Team Fit&Sund fra Horsens træder i pedalerne og sætter kurs mod Champs-Élysées i Paris.

Den første etape er 140 kilometer og går fra Horsens til Flensborg. Undervejs har rytterne rig mulighed for at lære en masse.

- Man lærer rigtigt meget om sig selv og andre. Det er skidehyggeligt. Det sociale aspekt i det her er helt vildt. Vi kører i samlet flok, og i fællesskab får man brudt nogle grænser, fortæller Anders Steffensen.

Ruten består af i alt 1.244 kilometer og går igennem Tyskland, Holland, Belgien og slutter af i Frankrig.
Ruten består af i alt 1.244 kilometer og går igennem Tyskland, Holland, Belgien og slutter af i Frankrig.

Penge til velgørenhed.

En af dem, som tager turen til Paris, er Henriette Petrine Brunhøj Andersen på 42 år. Det er første gang, at hun skal prøve at cykle så langt.

- Jeg har fulgt projektet i mange år fra sidelinjen, men jeg er aldrig selv hoppet med. Nu er tiden kommet til det. Det, projektet står for, er fedt, og det vil jeg gerne støtte. Det er fantastisk, at projektet gør noget godt for andre. At man samtidig er fysisk aktiv, det er også fantastisk, fortæller hun. 

Projekt

  • De første tre i år i Horsens kørte cykelholdet under navnet Team vestjyskBANK. 

  • Da cykelløbet Giro d'Italia kom til Horsens, skiftede holdet navn til Team Giro Horsens, men siden 2013 har holdet heddet Team Best of Horsens. 

  • I løbet af de otte første år har projektet samlet et godt stykke over 1.1 mio. kr. ind til børn og unge i Horsens med dette projekt.

  • I 2017 kørtes der under navnet Team Fit og Sund Cykling, og fra 2018 bliver konceptet udbredt til Skanderborg.

  • I 2019 var det 11. gang, der blev kørt Horsens-Paris. 

    Kilde: Fit&Sund Cycling

Henriette Petrine Brunhøj Andersen har også en mere personlig grund til at deltage i det syv dages lange cykelløb.

- Min far fik konstateret alzheimers, da han var 52 år gammel. Han var en rigtig cykelentusiast med lycratøj og det hele. Han elskede Frankrig og cyklede op ad Alpe d'Huez flere gange. Han ville gerne have cyklet ruten fra Horsens til Paris flere gange, men han kom aldrig til det, så jeg kører i hans ånd, fortæller hun. 

Team Fit&Sund Cycling Horsens kører fra Danmark og igennem Tyskland, Holland, Belgien og slutter til sidst i Frankrig. Formålet er at indsamle penge ind til velgørenhed. 

Den ene halvdel af pengene går til børneafdelingen på Skejby sygehus, og den anden halvdel går til lokale institutioner og bosteder for børn og unge med særlige udfordringer i Skanderborg og Horsens-området.

- Der plejer at blive delt mellem 100.000 og 200.000 kroner ud hvert år. I forhold til at vi er så få mennesker, så synes jeg, at det er supergodt gået, siger Anders Steffensen. 

Det kan være, at cykelholdet bliver i Danmark, hvis det går danskerne i Tour de France godt.
Det kan være, at cykelholdet bliver i Danmark, hvis det går danskerne i Tour de France godt.
Foto: Anders Christensen og Kåre Sundmark

Fællesskabet betyder meget

En anden, som også tager turen til Paris, er 47-årige Morten Viberg Pedersen, og for ham er det fællesskabet, der trækker. 

- Det er et fællesskab og et sammenhold. Det er 40 mennesker, som ikke kender hinanden, men som støtter én uden at have en særlig personlig relation. Alligevel favner fællesskabet alle - det gælder uanset udseende eller baggrund. Vi er en samlet enhed, fortæller han. 

Morten Viberg Pedersen er Field Service Supervisor og har renoveret bilfabrikker i Iran, arbejdet på en affaldsforbrænding i Grønland og arbejdet med kabel-genanvendelse i Indien. Alligevel er det en cykeltur til Paris, der skræmmer ham.

- Jeg har aldrig været nervøs for at pakke en kuffert, og en tur til Indien eller Tyrkiet tager jeg fuldstændig roligt, men jeg får lidt kriller i maven, nu når jeg skal cykle til Paris, fortæller han. 

Etaperne

1. Etape: Horsens til Flensborg (Tyskland) - 140 km. 

2. Etape: Flensborg - Bremervörde (Tyskland)  - 195 km.

3. Etape: Bremervörde - Meppen (Tyskland) - 185 km.

4. Etape: Meppen - Venlo (Holland) - 210 km.

5. Etape: Venlo - Namur (Belgien) - 175 km.

6. Etape: Namur - Chateau-Thierry (Frankrig) - 230 km. 

7. Etape: Chateau-Thierry - Paris - 120 km.

Fællesskabet er også noget, som betyder meget for 24-årige Signe Egelund Hartmann Mouridsen og hendes mor.

- Min mor og jeg blev nysgerrige på projektet, fordi vi kan godt lide at prøve noget nyt og udfordre os selv. Vi ville gerne finde en hobby, som vi begge to kan lide.

- Alle er simpelhent så søde og hjælpsomme, og man får jo et helt unikt sammenhold. Man ser hinanden fra pressede sider, og det gør jo, at man ser hele personen, og ikke kun når man har en god dag, fortæller Signe Egelund Hartmann.

Også for Henriette Petrine Brunhøj Andersen er fællesskabet noget, der vægter højt. 

- Jeg er typen, der lader op alene. Jeg har ikke et stort behov for at være sammen med mennesker hele tiden, men jeg påskønner virkelig det her selskab. Det er nogle mennesker, som jeg virkelig påskønner at have i mit liv. Det har ændret mig til det bedre, fortæller hun. 

Cykelrytternes familie er velkommen til at tage med til Paris, hvor de ofte står hepper på rytterne, som de tidligere har gjort.
Cykelrytternes familie er velkommen til at tage med til Paris, hvor de ofte står hepper på rytterne, som de tidligere har gjort.
Foto: Anders Christensen og Kåre Sundmark

Turen kan blive forlænget

Holdet forventer at ankomme til Paris fredag den 22. juli, og alt efter hvordan det går Jonas Vingegaard og de andre danske cykelryttere i Tour de France, kan det være, at opholdet i Frankrig bliver forlænget.

- Hvis det går rigtigt godt for Danmark i Tour de France, kan det selvfølgelig være, at vi bliver hængende lidt. Det er jo også en del af fællesskabet, fortæller Anders Steffensen. 

En anden del af fællesskabet er deres team-sang. Anders Steffensen fortæller, at de hvert år har en sang, som alle, der er en del af projektet, er med til at indspille. 

- Vi plejer at spille den undervejs, så når vi kommer til Paris, så er der nok nogle cykelryttere, der synes, at det er verdens værste sang, fortæller han grinende.