Gazprom lukker for gassen til Ørsted

Uenighed om betaling i rubler er årsagen til, at russiske Gazprom nu lukker for gassen.

Det russiske gasselskab Gazprom indstiller leverancen af gas til Ørsted fra 1. juni. Det oplyser det danske selskab, der har base i Skærbæk ved Fredericia og en stor afdeling i Esbjerg, i en pressemeddelelse.

Årsagen skal findes i, at Gazprom kræver, at Ørsted skal betale for gasleverancerne med rubler, hvilket Ørsted ikke ønsker.

- Vi står i Ørsted fast på vores afvisning af at betale i rubler, og vi har forberedt os, så vi forventer fortsat at kunne levere gas til vores kunder. Situationen understreger, at vi i EU skal være uafhængige af russisk gas ved at accelerere udbygningen af vedvarende energi, siger Mads Nipper, der er administrerende direktør i Ørsted, i pressemeddelelsen.

Samtidig gør Ørsted det klart, at selskabet mener, at det er Gazprom, der ikke lever op til aftalen, fordi Ørsted ikke er forpligtet i kontrakten til at betale i rubler.

At Gazprom har indstillet leverancen af gas betyder, at den danske energivirksomhed fremover skal købe mere gas på det europæiske marked.

Ramte Holland i går

Ørsted er ikke det eneste energiselskab, der afviser at efterkomme kravet om at betale i rubler. Senest ramte det mandag hollandske GasTerra, hvor Gazprom meddelte, at de fra i dag, tirsdag, ville lukke for hanerne.

- Der er opstået et skisma i Europa, hvor Italien, Tyskland og Frankrig har indvilliget i at møde russiske krav, mens altså Danmark og Holland kræver, at Gazprom overholder kontrakten, siger TV 2-korrespondent Olav Christensen.

Men det er ikke sådan, at danskerne skal frygte, de ikke kan tænde for varmen i morgen, for de europæiske lande har forberedt sig på situationen og lavet aftaler om solidaritet, pointerer han.

- I år skal lagrene være 80 procent fyldte, næste år skal de være 90 procent fyldte, og Ørsted har fyldt både i Danmark og i Tyskland, siger Olav Christensen.

Fakta om gasforbrug i Danmark og Rusland

  • 380.000 husstande benytter i dag naturgas til opvarmning via gasfyr. Det svarer til ca. 800.000 danskere


  • Over 1,8 mio. danske husstande har fjernvarme. 72 procent af al fjernvarme er grøn


  • I de første 18 uger af 2022 har russisk gas udgjort ca. 25procent af EU’s gasforbrug


  • Tyrafeltet ventes at genåbne medio 2023. I 2024 vil Danmark samlet producere 151 procent af vores nuværende gasforbrug.


  • Produktionen af vedvarende energi steg med 11,2 procent i første kvartal af 2022 sammenlignet med samme periode sidste år. I samme periode faldt forbruget af naturgas med 29,8 procent - blandt andet som følge af varmere vejr.


  • Andel af biogas i gasnettet er 27,2 procent pr. maj 2022.


Kilde: Energistyrelsen

Økonomisk krigserklæring

Mandag, da Gazprom annoncerede lukningen i Holland, var Mads Nipper, ude og sige, at de ikke ville efterkomme det russiske krav. Og det vidner ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn om, at de er godt forberedte.

- Vi er heldige med sæsonen, så vi kommer ikke i problemer på den korte bane, men hvis Rusland fortsætte med at lukke til lande, kan det give udfordringer. Det er en økonomisk krigserklæring fra Rusland til Danmark, siger han.

Men uanset hvad, så forventer Ole Krohn ikke, at det for alvor vil ramme Danmark, fordi vi allerede fra næste år forventer, at Tyrafeltet, der i øjeblikket er under restaurering, igen kan begynde at levere gas.

- Det vil kunne levere så store mængder, at vi vil blive eksportører. Så vi vil stå i en situation, hvor vi selv har nok, men grundet solidaritetsaftalen også skal hjælpe andre europæiske lande, siger Ole Krohn.