Helene, Hanna og Willem laver skilte for at passe på naturen

11-årige Helene Nissen og Hanna Damsteegt samt lillebroren Willem er trætte af, at folk smider skrald i naturen. Derfor har de nu lavet skilte på indfaldsvejen til Bredevad, der opfordrer folk til at lade være.

”Hvis I vil gøre mig glad, ingen affald i min mad.”

Sådan lyder teksten på skiltet, der står ved en af indfaldsvejene til Bredevad i Sønderjylland. Udover teksten er der malet en ko, som minder folk om, at hvis de smider affald i naturen, så går det blandt andet ud over køerne. Et andet skilt forestiller en mand med hår lavet af dåser. Stop med det svineri, lyder opfordringen på det skilt.

Skiltene er lavet af 11-årige Helene Nissen, hendes jævnaldrende veninde Hanna Damsteegt og Hannas lillebror Willem på 9. De er trætte af at se på alt det affald, der bliver smidt i naturen, når de er ude at gå. Derfor valgte de at lave skiltene, fortæller Helene Nissens mor Nina.

quote

Vi har næsten altid en bærepose i jakkelommen og et eller andet med hjem, fordi affaldet ligger og flyder.

Nina Nissen, Bredevad

- Jeg er begyndt at gå rigtig mange ture, hvor både min datter Helene og nabobørnene er med, og der ligger bare sindsygt meget affald, og det synes de, er noget svineri, siger Nina Nissen og fortæller, at de nu er begyndt at samle affald og især pant op, når de kommer forbi det på deres vej. Fornylig samlede de to store sække på meget kort tid på en enkelt gåtur.

- Vi har næsten altid en bærepose i jakkelommen og et eller andet med hjem, fordi affaldet ligger og flyder, tilføjer hun.

9-årige Willem Damsteegt har været med til at sætte skiltene op ved Bredevad i Sønderjylland.
9-årige Willem Damsteegt har været med til at sætte skiltene op ved Bredevad i Sønderjylland.
Foto: Bookenshelter.dk

Lære at passe på naturen

Egentlig så Nina Nissen nogle lignende skiltede på Facebook, og der var der idéen opstod. Tre eftermiddage og mange arbejdstimer senere stod tre skilte klar, som de i denne uge har været ude og sætte op forskellige steder.

- Jeg er så stolt af børnene. Man skal lære at passe på naturen og vide, at når man smider noget i den, så går der lang tid, før det forsvinder, og at dyrene også kan komme i klemme, siger Nina Nissen.

Hanna og Willem Damsteegt bor på en gård med kvæg, så de ved godt, hvad der kan ske, hvis køerne spiser metal, glas og dåser. Den læring har de givet videre til Helene Nissen, der også kommer på gården. Derfor blev det også besluttet, at det var køer, der skulle males på skiltene. 

11-årige Helene og Hanna samler skrald og pant, når de er ude at cykle og gå.
11-årige Helene og Hanna samler skrald og pant, når de er ude at cykle og gå.
Foto: Privatfoto

Konkurrence: Hvem kan samle mest?

Lige for tiden bruger pigerne især meget tid foran skærmen, da de ikke kan møde op i skole – derfor har de brug for ikke mindst at komme ud i naturen, men også at lave noget socialt, fortæller Nina Nissen.

- De brokker sig slet ikke og vil gerne med, fortæller hun og tilføjer, at der nu er gået konkurrence i, hvem der skal samle mest pant:

- Man kan nemt samle det op, og så får vi en sport ud af det. Hvem finder den næste pant, eller hvem finder flest?

Torsdag delte hun i et opslag på Facebook billeder af børnene og skiltene, og siden da er det væltet ind med positiv respons – både i kommentarfeltet og i virkeligheden.

- Børnene er virkelig glade for responsen og synes, at det er lidt fedt, at "de er blevet helt berømte på det med de køer", som de siger, fortæller Nina Nissen. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.