Iværksætter sælger hjemmebryggede øl for op til 3500 kroner

På landsplan tager færre chancen og starter enkeltmandsvirksomhed. Men i Aabenraa går det den stik modsatte vej.

De elsker at lege med ordene. 

Så da Henrik Hansen og Frisk Bryg præsenterede deres øl brygget på slåenbær, fik den navnet Sloe Death, og den allerførste flaske blev solgt for 3500 kroner på en auktion i Aarhus.

Den potente øl var beklædt med et 3D-printet dødningehoved og er et eksempel på, at det nystartede mikrobryggeri går deres egen vej, når de sælger øl tilsat humor og en fortælling. 

Og det ser ud til at virke.

- Jamen det går helt fantastisk. Det er udfordrende og hele tiden en balancegang med mit faste arbejde. Men vi har en fantastisk opbakning, siger Henrik Hansen, der står for salget af Frisk Bryg.

De første eksemplarer af Sloe Death er nummereret og kommer med dødningehoved, en bodybag og en opfordring til at drikke den sammen med en ven.
De første eksemplarer af Sloe Death er nummereret og kommer med dødningehoved, en bodybag og en opfordring til at drikke den sammen med en ven.
Foto: Ole Møller TV SYD

Næstbedst i 2023

Frisk Bryg er et eksempel på, at det lige nu går ekstra godt i Aabenraa Kommune med at få flere til at blive iværksætter og starte en enkeltmandsvirksomhed op.

Ifølge en analyse fra Dinero, der laver regnskabsprogrammer til små virksomheder, startede der 135 nye op i 2022, mens tallet i 2023 er på 183. Det svarer til en stigning på 36 procent.

Det er den næsthøjeste  procentvise stigning i hele landet, hvor tendensen er, at der bliver færre nye iværksættere.

- Det er vi rigtig glade for. For det betyder flere arbejdspladser, og dem kan vi ikke få nok af. Samtidig viser det, at den hjælp vi tilbyder, den virker, siger Michael Dinesen, der er erhvervskonsulent hos Business Aabenraa.

Enkeltmandsvirksomheder 2022-2023 ændring i procent

 • Aabenraa +36

 • Billund -16

 • Fanø -14

 • Esbjerg -4

 • Fredericia -12

 • Haderslev 0

 • Hedensted -6

 • Horsens -3

 • Kolding +3

 • Sønderborg -7

 • Tønder -17

 • Varde +7

 • Vejen -1

 • Vejle -10

Kilde: Dinero, træk fra CVR-register

Satser på mere hjælp

Aabenraa Kommune har i samarbejde med Business Aabenraa de seneste år valgt at satse mere på iværksættere. De får tilbudt gratis rådgivning af revisor, advokat og marketingfolk. Det har virket. 

- Vi har valgt at gribe det anderledes an, end vi gjorde før. Det gør vi ved at behandle dem forskelligt og lytte til den enkelte iværksætters behov, siger Michael Dinesen.

Henrik Hansen og Rasmus Frisk startede med at investere 150.000 kroner i deres mikrobryggeri.
Henrik Hansen og Rasmus Frisk startede med at investere 150.000 kroner i deres mikrobryggeri.
Foto: Ole Møller TV SYD

Helt grønne iværksættere

Netop hjælp til opstarten har været afgørende for Frisk Bryg, da Henrik Hansen og vennen Rasmus Frisk fik ideen til at starte det lille bryggeri op i en gildesal i landsbyen Bjerndrup.

- Vi vidste ingenting. Vi er startet helt fra bunden og har selv betalt for det hele. Så det er rart med den rådgivning, som vi får fra Business Aabenraa, fortæller Henrik Hansen.

Hjælpen har også været med til, at mikrobryggeriet fra starten har været bevidste om, at det er vigtigt at have en tydelig profil. 

Hver ny øl fra Frisk Bryg har et nyt navn og en særlig historie, der kan høres ved at scanne en QR kode.
Hver ny øl fra Frisk Bryg har et nyt navn og en særlig historie, der kan høres ved at scanne en QR kode.
Foto: Ole Møller TV SYD

Øl med en historie

Her har Frisk Bryg valgt, at deres øl skal udgives i små mængder, og at hver bryg har en historie. Det gælder den særlige Sloe Death øl, men det gælder også deres øvrige øl. 

Her er de designede etiketter udstyret med en QR kode, der sætter en historie i gang på YouTube.

Iværksætterne fra Bjerndrup er siden starten vokset til fire mand og brygger lige nu på en ny særlig øl.

Den er inspireret af en sølvskat fra vikingetiden, der i 2017 blev fundet tæt på bryggeriet. 

Her bliver den allerførste udgave også noget helt særlig, og den skal selvfølgelig lanceret ved en stor happening i efteråret, lover Henrik Hansen.

Håber på fuld tid

Foreløbig er Frisk Bryg dog kun en bibeskæftigelse, som de ikke kan leve af. Henrik Hansen har et rådgiverjob ved kommunen, men som de fleste iværksættere drømmer han om, at det på et tidspunkt bliver ølbrygning på fuld tid.

- Hvem kunne ikke tænke sig at blive herre i eget hus. Selvfølgelig vil jeg gerne det, siger Henrik Hansen.