'Aftalen med kaninerne': Ristet spidskål med fritter og bernaise

Fire kødelskende syd- og sønderjyder er gået med til at tage gaflen i den anden hånd, når de i seks uger vil bryde aftalen med kaninerne og leve helt vegetarisk i TV SYD-programmet 'Aftalen med kaninerne'.

Kokken Alexander Johnsen skal hjælpe dem med eksperimentet, og du kan være derhjemme med hans opskrifter på vegetariske retter.

'Aftalen med kaninerne' kan ses på TV SYD PLAY lige nu og helt gratis.

Ristet spidskål med fritter og bernaise:

Til 2 personer:

• 1 spidskål

• 1 citron

• 1 håndfuld ristet solsikkekerner

• rapsolie, til stegning

• 10 kartofler

• 100 gram parmesanost

• 1 bundt timian

• olivenolie

• 300 gram pasteuriserede æggeblommer

• 200 gram smør

• cayenne peber

• ½ bundt estragon

• salt og peber

Fremgangsmåde:

Ovnkartofler

Forvarm ovn på 225 grader varmluft.

Skær kartofler i både og læg dem i koldt vand i 10-20 minutter, så smider de stivelse.

Dryp kartoflerne af i et viskestykke og kom dem i en plastikpose eller en skål.

Snit timian og kom ned til kartoflerne. Tilsæt salt, peber og 3 spsk olivenolie.

Bland det godt og put på en bageplade med bagepapir.

I ovnen ca 40 min.

Spidskål

Del spidskålen i både.

Brun dem af på alle flade sider på en varm pande med 3 spsk rapsolie.

Sæt dem i et ovnfast fad, og sæt fadet ind til kartoflerne de sidste 5 minutter, så de er varme ved servering..

Rist solsikkekerner på en pande ved medium varme til de bliver let gyldne.

Bearnaisesauce

Stil 200 gram smør på laveste blus. Det må ikke koge. Og du skal ikke røre. Vallen vil lægge sig i bunden, den skal ikke bruges.

Hak en håndfuld estragonblade, der er plukket fra stilken.

Hæld æggeblommer, estragoneddike, lidt peber og salt i en høj smal kande. Brug en stavblender til at blende det i ca. 2 min. Massen skal være lys og luftig.

Hæld det varme smør i æggemassen lidt af gangen, imens du blender videre.

Hæld forsigtigt, for du skal ikke have vallen i bunden med, kun det klarede smør.

Til sidst rører du den hakkede estragon i saucen.

Anret

Tak spidskålen ud af ovnen. Riv citronskal over. Og dryp citronsaft, olivenolie, salt og peber over kålen. Pynt med de ristede solsikkekerner.

Tag kartoflerne ud og riv parmesan over.

Til slut anret med din sauce.