Glæde hos avlere: Kyllingerne slippes løs til påske

Hos Sødam Fjerkræ i Skærbæk har de den sidste tid ventet spændt på Fødevarestyrelsens tilladelse til at slippe fjerkræene ud under åben himmel efter måneder under tag.

Fjerkræ, der har været under tag i de seneste fem måneder på grund af faren for smitte med fugleinfluenza, kan blive lukket ud på onsdag.

quote

Selvom fuglene har haft det fint inden for, så giver det bare bedre dyrevelfærd, når de kan komme ud under åben himmel, skrabe i jorden og nippe til græs og urter

Jan Schmidt, produktionsschef, Sødam Fjerkræ, Skærbæk

Fund af vilde fugle med influenza er nu nede på et niveau, hvor smittefaren ikke længere er høj, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelse, og derfor har de besluttet at ophæve staldpligten for fjerkræ og andre fugle i fangenskab fra onsdag den 12. april.

Det vækker glæde hos Sødam Fjerkræ, der opdrætter økologiske samt fritgående kyllinger, som alle normalt også har adgang til udearealer. De har den sidste uge ventet spændt på tilladelsen til at slippe kyllingerne løs udenfor.

- Selvom fuglene har haft det fint inden for, så giver det bare bedre dyrevelfærd, når de kan komme ud under åben himmel, skrabe i jorden og nippe til græs og urter, siger Jan Schmidt, der er produktionsschef hos Sødam Fjerkræ.

Staldpligten blev indført i november 2016, da vilde fugle blev fundet med fugleinfluenza. Siden har fjerkræ været holdt under tag for at forhindre smitte fra vilde fugle. Der er fundet 81 døde, vilde fugle i Danmark smittet med fugleinfluenza H5N8.

Der er kun fundet meget få tilfælde af fugleinfluenza hos danske fjerkræ under epidemien, oplyser Fødevarestyrelsen.