Investorerne vil sagsøge krakket bank

1.300 investorer i den krakkede Tønder Bank har meldt sig hos Dansk Aktionærforening i håb om at få erstatning for deres tab gennem et gruppesøgsmål.

- Banken havde 8.000-9.000 aktionærer, hvoraf mange har meget små poster, så det er et rigtig stort antal, der har meldt sig, siger Niels Mengel, formand for Dansk Aktionærforening, til TV SYD.

Investorerne har tabt 260 millioner kroner.

Sydbank har overtaget kunderne, og den vil erstatte den sidste pulje af kapitalbeviser på 30 millioner, som blev solgt en måned før krakket.

Banken har tidligere solgt kapitalbeviser for 36 millioner kroner plus aktier og bankobligationer.

Niels Mengel er forarget over bankens praksis over for kunderne ved salget af kapitalbeviserne.

- De blev inviteret til en kop kaffe, og så præsenteret for forslaget uden at få at vide, at der var en stor risiko ved det, siger han.

Skrot papirer

Kapitalbeviserne gav en forholdsvis lav rente i forhold til tilsvarende papirer i andre banker, og de blev alene solgt til private kunder. Ingen professionelle investorer ville røre ved dem.

- De professionelle ville have 9-12 procent i rente som kompensation for risikoen. Der er tale om "junk bonds", siger han.

Aktionærforeningen afventer nu resultatet af Finanstilsynets undersøgelse af forholdene i Tønder Bank.

- Hvis der er grundlag for et gruppesøgsmål eller andre tiltag for at få pengene tilbage, så hjælper vi naturligvis investorerne, siger formanden.

Investorerne kan rette deres krav mod ledelsen, bestyrelsen og konkursboet som helhed.