Spis sammen og knæk ensomheden

Rigtig mange danskere er ensomme, også når de spiser. Derfor inviterer Varde i dag til stor fællesspisning, så flere kan komme hinanden ved.

Fælleskabet over et måltid mad kan være det første skridt ud af ensomheden for mange mennesker, og derfor deltager bl.a. Varde i dag i et stort arrangement, hvor alle der har lyst, får mulighed for at spise sammen.

Varde Kommune er medlem af Folkebevægelsen mod Ensomhed og er en af fem byer i Danmark, hvor der i dag er mulighed for at fællesspise.

 Hver fjerde dansker savner selskab ved deres aftensmåltid og hele 44 procent ville takke ja til middagsinvitation fra en, de kun kender flygtigt.

Det viser en ny undersøgelse, som Mary Fonden og Folkebevægelsen mod Ensomhed netop har gennemført for at sætte fokus på madfællesskaber og forekomsten af ensomhed i befolkningen.

I Varde Kommune vurderer de selv, at omkring 2200 borgere ofte føler sig ensomme.

Formålet med aftenens fællesskab i på Lykkegårdsskolen er at få flere til at invitere hinanden til at spise sammen.

Flere skal bryde isen og invitere naboer, kollegaer eller nogen de ikke kender så godt, lyder opfordringen fra Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Der er plads til 500 gæster på skolen i aften og maden den bliver lavet af Meyers Madhus i samarbejde med Varde Kommune.

Fællesspisningerne er en del af ”Danmark spiser sammen”, som laver forskellige arrangementer i hele uge 17.

 

Ny undersøgelse viser flere ting om danskernes spisevaner og ensomhed

53 % af danskerne spiser altid sammen med dem, de bor sammen med, og 23 % spiser aldrig med nogen, de ikke bor sammen med.
 
Knap hver 5. dansker spiser alene mindst fem gange om ugen.
 
Danskere, der spiser alene, ser oftere fjernsyn sammenlignet med dem, der spiser sammen med andre.
 
46 % af danskerne ser aldrig fjernsyn, når de spiser med andre.
 
6 % af danskerne ser altid fjernsyn, når de spiser med andre.
 
16 % savner gode aftensmåltider i deres liv (det gode aftensmåltid er primært forbundet med hjemmelavet mad (60 %), men også at være sammen med familien (46 %).