Svindel: Virksomhed betalte falsk faktura på 100.000 kroner

For en måned siden blev virksomheden HN Group i Billund ramt af svindel. Nu advarer Sydøstjyllands Politi andre efter flere anmeldelser af samme slags.

I starten af juni modtager den økonomiansvarlige hos virksomheden HN Group A/S i Billund en besked fra sin administrerende direktør. I e-mailen står der, at der skal overføres 11.000 pund - godt 100.000 danske kroner - til en udenlandsk konto. Men e-mailen er slet ikke fra direktøren - den er falsk.

Det opdager administrerende direktør Henrik Nicolajsen, da han får et svar tilbage fra den økonomiansvarlige om, at "det er klaret nu."

- Du kunne simpelthen ikke se, at den mail ikke var fra mig – der stod endda Sendt fra min Iphone, fordi jeg var ude af huset, siger han til TV SYD.

Tilfældet her er ikke det eneste. Indenfor den seneste måned har Sydøstjyllands Politi fået omkring ti anmeldelser fra virksomheder, som har modtaget falske e-mails. Derfor advarer de nu andre.

 

 Den typiske fremgangsmåde er, at der bliver fremsendt en e-mail til en virksomhed, hvor direktøren er udrejst. Mailen ser ud til at være fra direktøren, og det er direktørens navn, der står som afsender, skriver Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

 

Og det var præcis sådan, det foregik hos virksomheden i Billund.

- Det ser ikke ud til, at de har været inde i vores system, men på en eller anden måde har de vidst, at jeg ikke var i huset, og det er da ubehageligt, siger direktøren.

Angrebet på HN Group kaldes CEO-fraud og sker typisk ved, at de kriminelle har sat sig ind i, hvem der er CEO eller CFO i virksomheden, og hvem der står for bogholderiet, skriver Dansk Industri.

Selvom virksomheden overførte de omkring 100.000 danske kroner, så nåede de at opdage svindlen.  Banken og politiet blev indvolveret, og HN Group fik sine penge retur.  

- Fra nu af ringer vi til hinanden for at få alt bekræftet, inden vi gør noget. Det er vi simpelthen nødt til, siger direktør Henrik Nicolajsen.