Patienter har savnet mundbind på sygehusene

Smitte med covid-19 på sygehuse må aldrig ske, siger Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen. De har tillid til sygehusene og opfordrer patienter til at fastholde behandling.

- Man skal ikke blive mere syg, når man er på hospitalet.

Sådan lyder budskabet fra Pernille Slebsager, som er afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse. Hun reagerer på, at der siden marts er registreret 19 personer, som er smittet med covid-19 under ophold på Region Syddanmarks hospitaler.  Derudover er der et mørketal. 

- Det er altid bekymrende, når nogen smittes med covid-19 på hospitalet, især for patienter med alvorlige eller kroniske sygdomme.  Derfor bør hospitalets retningslinjer sikre, at man ikke bliver smittet, siger Pernille Slebsager. 

Patienter har efterspurgt mundbind

En af de 19 var Flemming Lund Jensen fra Branderup, som blev smittet på OUH. Den 71-årige pensionist er hjertepatient og var indlagt efter en kræftoperation, og han vil nu klage over, at personalet trods hans opfordringer ofte ikke bar mundbind. 

Han er ikke den eneste patient, som gerne ville have læger og sygeplejersker til at bruge mundbind. Men først den 28. september strammede Sundhedsstyrelsen retningslinjerne for at bære mundværn tæt på sårbare patienter. 

- Når vi har talt med patienter og pårørende, har de løbende undret sig over, at personalet på hospitalerne ikke brugte mundbind under behandling eller undersøgelse. Derfor er det godt og vigtigt, at der er kommet skærpede restriktioner, så patienterne kan føle sig mere trygge. Det er også vigtigt, at personalet lytter, hvis patienterne efterspørger mere tryghed på stedet, siger Pernille Slebsager.

Beskyt jer selv

Det er svært at være kræftpatient i denne tid.

- Man skal ikke kun bekymre sig om sin egen sygdom, men også om corona. Vi rådgiver patienterne til at passe deres kræftbehandling og til at bruge mundbind, når der ikke kan holdes to meters afstand til andre. Generelt viser vores undersøgelser, at patienterne føler sig trygge i det fysiske møde med sundhedsvæsenet under corona, men også at brug af mundbind øger trygheden. Derfor er vi glade for den øgede brug af værnemidler på hospitalet, siger Pernille Slebsager.

Hold fast i behandlingen

Også Hjerteforeningen opfordrer kraftigt sine medlemmer til at fortsætte deres behandling også i en tid med relativt højt smittetryk.

- Hjertepatienter og andre med alvorlige sygdomme skal holde fast i den plan for undersøgelse og behandling, de har aftalt. De må ikke blive væk fra hospital eller læge af frygt for smitte med corona, siger Anne Kaltoft, som er direktør i Hjerteforeningen. 

Hun oplever, at mange patienter bliver bekymrede. 

- Det forstår jeg godt. Corona fylder meget i vores bevidsthed, og smittetallene stiger generelt igen. Og vi ved, at smitte med corona kan være livstruende for en lille gruppe af særligt sårbare borgere. Derfor er det vigtigt, at vi alle følger myndighedernes retningslinjer, og det gælder selvfølgelig også for hospitalerne. Det har jeg  tillid til. Patienter skal føle sig trygge, når de møder op til behandling, siger Anne Kaltoft.