51 eksamensopgaver er forsvundet hos Postnord

De 51 elever skal nu gå til sygeeksamen i december.

Opdateret onsdag kl. 10.03 med udtalelse fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

51 9.klasses-elever fra Vitaskolen i Esbjerg får en noget uforløst afslutning på deres folkeskoletid.

Deres eksamensbesvarelser i skriftlig matematik er nemlig forsvundet med Postnord et sted mellem skolen og censoren i Aarhus.

For da censoren modtog pakken, var pakken brudt, og der var kun eksamensbesvarelser fra fem klasser, selvom der skulle have været besvarelser fra ni.

Det var originaler, der lå i pakken, og der er ikke taget kopier.

Og for at gøre ondt værre er der tale om eksamensopgaver fra elever i to specialklasser, der har fået særlig støtte til deres eksamensforberedelse.

Det oplyser Vitaskolens leder, Ole Lerke til TV SYD.

quote

Jeg fik da tanken, at det godt kunne se ud som om, at den ikke bare var gået lidt i stykker, men at den faktisk var brudt op

Ole Lerke, Vitaskolen, Esbjerg

Han er ikke tilfreds med den måde, Postnord har behandlet sagen på.

- Vi kontakter selvfølgelig Postnord med det samme og ad flere omgange. Men vi føler ikke rigtigt, at de tager det alvorligt, og vi får sådan nogle standardsvar fra dem hver gang. Noget med at vi skal kontakte afsenderen, hvis vi vil have noget erstatning. Men det er jo os, der er afsenderen, siger han.

Ole Lerke er skoleleder for Vitaskolen i Esbjerg.
Ole Lerke er skoleleder for Vitaskolen i Esbjerg.
Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD

Er der ikke taget højde for, at der er en risiko for, at det her kan ske?

- Der er to forsendelsesprocedurer, og vi har valgt at sende originalerne. Ved den anden procedure sender man kopier. Men der er også en risiko for, at der kan ske en fejl i kopieringen, fordi der er mange papirer, der skal frem og tilbage, og papirerne kan sidde fast i kopimaskinen, siger skolelederen.

Sådan så pakken med eksamensbesvarelser ud, da den nåede frem.
Sådan så pakken med eksamensbesvarelser ud, da den nåede frem.
Foto: Privatfoto

Når du ser billedet, får du så indtrykket af, at det er nogen, der bevidst har taget opgaverne ud?

- Det er svært at sige. Men jeg fik da tanken, at det godt kunne se ud som om, at den ikke bare var gået lidt i stykker, men at den faktisk var brudt op, siger Ole Lerke.

Vi vil gerne høre fra dig

Er du elev eller forælder på Vitaskolen, og vil du fortælle om dine oplevelser med de mistede eksamensopgaver?

Så hører vi gerne fra dig. Kontakt os på sogr@tvsyd.dk

Skal til sygeeksamen

Selvom de 51 elever ikke får et komplet eksamensbevis betyder det dog ikke, at de ikke kan starte på deres ungdomsuddannelser efter sommerferien.

De har nemlig fået lov til at få et betinget optag, mod at de går op til en sygeeksamen på deres folkeskole.

Men det kan først blive i december, hvor der kommer en ny eksamensopgave fra Undervisningsministernet, for de må ikke tage samme eksamen igen.

- Jeg synes, det er så synd for de her unge mennesker, for de kan sådan blive helt færdige, så det er sådan lidt uforløst i forhold til at få afsluttet niende klasse, siger han.

Ole Lerke har bedt Undervisningsministeriet om lov til at lade de 51 elever bestå med deres årskarakter på eksamensbeviset, men det afviser ministeriet, siger han.

quote

Det er meget beklageligt, og vi er i dialog med skolen

Andreas Brethvad, kommunikationsdirektør, Postnord

Men han har ikke tænkt sig at give op og vil prøve hos ministeriet igen.

Hvis ikke eleverne består sygeeksamen, skal de til en optagelsesprøve på deres ungdomsuddannelse, selvom de allerede går der. Hvad der sker derfra er op til ungdomsuddannelserne.

Sådan så pakken med eksamensbesvarelser ud, da den nåede frem.
Sådan så pakken med eksamensbesvarelser ud, da den nåede frem.
Foto: Privatfoto

Postnord vil tjekke videomateriale

Postnord har ikke haft mulighed for at stille op til tv-interview med TV SYD, men kommunikationsdirektør for Postnord, Andreas Brethvad skriver i et skriftligt svar.

- Det lader desværre til, at pakken med afgangsprøverne har været beskadiget, og at nogle af forsendelserne derfor er faldet ud. Det er selvfølgelig en ekstraordinær situation, og derfor gør vi også alt, hvad vi kan for at finde forsendelserne, herunder at gennemgå videomateriale fra vores terminal. Det er meget beklageligt, og vi er i dialog med skolen, skriver han.

Fredag sendte skolen et brev ud til forældrene til 9.klasses-eleverne, hvori de beklager den situationen. Samtidig tilbyder skolen de berørte elever et "brush-up-kursus" forud for sygeeksamen.

Tirsdag eftermiddag er forældre og elever indkaldt til et møde på skolen for at drøfte situationen.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har skrevet til TV SYD, at der ikke er lovhjemmel til at sætte den afsluttende standpunktskarakter som prøvekarakter på eksamensbeviset. Styrelsen oplyser også, at den vil indskærpe over for skolerne, at de bør have kopier af eksamensbesvarelser.