Kronprinsparret besøger udsat boligområde inden prisuddeling

Folkehuset Kvaglund så dagens lys i september. Lørdag kommer kronprinsparret på besøg, hvor de skal opleve, hvordan "et moderne forsamlingshus" kan samle områdets borgere på tværs af tro, etnicitet og kultur.

I flere årtier har Esbjerg-forstaden Kvaglund været kendt som et socialt belastet område.

Området har ad flere omgange været på den såkaldte ghettoliste - i dag kaldet for Listen over udsatte boligområder - og det har skabt et forkert billede af området.

Det mener i hvert fald borgerne og Esbjerg Kommune.

Så derfor besluttede kommunen og Kvaglund Kirke for fem år siden, at kirken skulle købe bibliotekets lokaler i byen og omdanne halvdelen til et moderne samlingssted på tværs af tro, etnicitet og kultur for byens borgere.

- Målet er at skabe et sted, der kan være hele Kvaglunds dagligstue, hvor vi dyrker det, som vi er fælles om. Et sted hvor vi hygger os med hinanden, og hvor vi inspirerer hinanden til at gøre området endnu bedre, siger Allan Skovgaard Jensen, der er leder i Folkehuset Kvaglund.

Sådan så det ud, da Folkehuset Kvaglund blev indviet den 2. september 2023.
Sådan så det ud, da Folkehuset Kvaglund blev indviet den 2. september 2023.
Foto: Folkehuset Kvaglund

Det negative ry, som byen har fået, er ifølge Allan Skovgaard Jensen forkert, og her kan "et moderne forsamlingshus" være en måde at ændre fortællingen om byen på.

- Der er selvfølgelig udfordringer her. Det vil være forkert at sige alt andet. Det er bare ikke min opfattelse, at området skulle være så hårdt belastet, som det nogle gange bliver gjort til. Her er nogle fantastiske borgere og nogle rigtig gode rammer for et godt liv, siger lederen af Folkehuset i Kvaglund.

Flere kulturer mødes

Folkehuset åbnede i september i år, og her er der blandt andet fællesspisning og mulighed for at få sig lidt godt til ganen i husets café.

En café som er drevet af frivillige som Benta Pedersen.

- Jeg synes, at det er et helt fantastisk koncept. I Folkehuset møder man en helt speciel varme og nysgerrighed, og det er meget inspirerende, siger den 71-årige pensionist.

Benta Pedersen flyttede fra Fredericia til Kvaglund for tre år siden, og her har det nye samlingssted i byen fået en positiv indvirkning på hendes liv.

- Som forholdsvis ny i byen har jeg fået et større netværk gennem Folkehuset, end jeg tror, jeg ville have fået, hvis Folkehuset ikke var her, siger Benta Pedersen.

Folkehuset i Kvaglund har omkring 40 frivillige tilknyttet.
Folkehuset i Kvaglund har omkring 40 frivillige tilknyttet.
Foto: Folkehuset Kvaglund

Kongeligt besøg

Lørdag den 4. november får Benta Pedersen, Allan Skovgaard Jensen og de øvrige borgere i Kvaglund så muligheden for at vise byens "dagligstue" frem.

Her får de nemlig fornemt besøg, når kronprinsparret klokken 14:30 lægger vejen forbi Folkehuset.

- Det bliver en stor dag for os, og jeg håber, at det bliver en sand folkefest, siger Allan Skovgaard Jensen.

Lørdag aften uddeler kronprinsparret sine priser, Kronprinsparrets Priser, i Musikhuset Esbjerg, og derfor er der tid til at besøge Kvaglund tidligere på dagen.

- Kronprinsparret kunne have valgt at se så meget, men de har alligevel valgt at komme forbi os. Det er en stor anerkendelse, men det er samtidigt en fantastisk mulighed for at vise Kvaglund frem som en by, der er meget andet end sit ry, siger Allan Skovgaard Jensen.

Allan Skovgaard Jensen spreder ordet om Folkehuset ved at dele gratis kaffe ud i byen.
Allan Skovgaard Jensen spreder ordet om Folkehuset ved at dele gratis kaffe ud i byen.
Foto: Folkehuset Kvaglund