Ung mand køber gammel skoleruin

Landmand Michael Hansen var træt af at se på den gamle, forfaldne skole i Kalvslund ved Ribe, der flyder med affald. Nu har han taget sagen i egen hånd.

Forbipasserende på Koldingvej i Kalvslund ved Ribe bliver hver dag konfronteret med det, de lokale kalder en "skamplet".

Men nu tyder noget på, at den gamle skole i Kalvslund kan få et nyt liv.

Vel at mærke når bjerge af ødelagt inventar, træpaller, campingvogne, glasskår og andet bliver ryddet af vejen fra inderst til yderst.

Ung landmand har købt den forfaldne, gamle Kalvslund Skole
Noget af inventaret stammer fra, da der var skole. Noget andet stammer fra loppemarkeder, som er blevet holdt på skolen. Og så har der været beboere i de gamle lejeboliger, som også har efterladt sig mange ting.
Foto: Trso

For landmand Michael Hansen på 32 år har taget sagen i egen hånd og købt skolen, fordi han er træt af at kigge på den.

- Det her bliver Kalvslunds ansigt udadtil, og det er jo helst ikke det varemærke, vi vil have sat på os. Så hvis vi skal have ændret vores image, skal vi også have det til at se pænt ud udadtil, siger Michael Hansen.

Michael Hansen på 32 år arbejder som landmand. Nu har han påtaget opgaven med at sætte Kalvslund Kommuneskole i stand.
Michael Hansen på 32 år arbejder som landmand. Nu har han påtaget opgaven med at sætte Kalvslund Kommuneskole i stand.
Foto: Troels Sørensen, TV SYD

Han vil ikke sige, hvad den gamle skole kostede, men det svarer til et fint hus i midten af Ribe, siger han.

quote

For at kunne holde en ånd i et lille lokalsamfund så hjælper man hinanden og træder til - også selvom man ikke får noget ud af det på den korte bane

Michael Hansen, landmand, Kalvslund

Efter Kalvslund Kommuneskole lukkede i 1986, har bygningen været på skiftende hænder. 

Senest og indtil for syv-otte år siden har dele af bygningen været lejet ud til forskellige beboere, som ikke tog deres skrald med.

Ung landmand har købt den forfaldne, gamle Kalvslund Skole
De tidligere beboere har efterladt sig madvarer i køleskabet i de gamle lærerboliger på skolens første etage. Når Michael Hansen får renoveret skolen, er det meningen, at man igen skal kunne leje sig ind i lærerboligerne.
Foto: Trso

Alt imens har den gamle skolebygning, der åbnede i 1942, været udsat for hærværk og fået lov til at forfalde til stor frustration for de lokale.

Og her vil Michael Hansen gerne være den, der taget teten.

- Når man går forrest, giver det også nogle knubs på næsen. Men os, der har midlerne og gåpåmodet, skal også være med til at bidrage til det. Men hvis der ikke er nogen, der tager ansvar, så er der slet ikke nogen, der tager ansvar.

Ung landmand har købt den forfaldne, gamle Kalvslund Skole
Skolen lukkede i 1986. Siden da har skolen været udsat for hærværk.
Foto: Trso

Også indadtil

I første omgang bliver opgaven at gøre ydersiden af skolebygningen præsentabel for de forbipasserende.

- Jeg satser på, at inden det bliver sommer, har vi ryddet alle udendørsarealer op og fået gjort huset tæt, så det ser præsentabelt ud.

Derefter gælder det indersiden. Ikke kun af bygningen, men også af det lille samfund, hvis omdrejningspunkt er forsamlingshuset og kirken.

- For at kunne holde en ånd i et lille lokalsamfund så hjælper man hinanden og træder til - også selvom man ikke får noget ud af det på den korte bane. Jo mere du bidrager, jo mere får du også tilbage igen.

Ung landmand har købt den forfaldne, gamle Kalvslund Skole
Koldingvej går gennem Kalvslund. På den ene side ligger den gamle skole, og på den anden side ligger kirken. Den er sammen med forsamlingshuset omdrejningspunktet for landsbyen.
Foto: Trso

På den længere bane venter forhåbentligt det, som alle små landsbyer drømmer om.

- Hvis vi skal blive ved med at kunne tiltrække nye par, så bliver vi, der driver virksomhed herude, nødt til at gøre noget. Ellers bliver det en negativ spiral, hvor flytter folk væk, og så bliver det fællesskab, vi har, udvandet.

Michael Hansen håber at kunne leje de gamle lærerboliger på første sal af skolen ud, når de bliver renoveret. Resten af skolen ved han endnu ikke, hvad han vil bruge til.