Play

Ægtepar på 80+ har drevet brunt værtshus på Fanø i fire årtier

Foto: Malthe Noes
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Oluf og Grethe Møller har haft værtshuset Hjørnekroen på Fanø i 42 år. De er med i ny bog om ''Kongerigets Stamsteder'', som besøger 120 værtshuse i alle afkroge af kongeriget for at dokumentere et stykke kultur i tilbagegang.

82-årige Grethe Møller drejer låget på den hvide termokande og skænker dagens tredje kop kaffe. I dag er det hende, der har den tidlige barvagt på værtshuset Hjørnekroen, der ligger tæt ved færgelejet i Nordby på Fanø.

Det er jo et sted, hvor man kommer hinanden ved. Vi interesserer os for mennesker

Grethe Møller, værtshusejer

Klokken har netop passeret 11 denne torsdag formiddag, og blot en enkelt stamgæst har slået sig ned med en pilsner ved bardisken. Hun sludrer hyggeligt med Grethe Møller om den vinterfrakke, hun netop har købt. 

Ved siden af slænger katten Hero sig på en af barstolene.

- Hun bor her på Hjørnekroen, og hun opfører sig også som om, at det er hendes, fortæller Grethe Møller om katten, der vistnok er 16-17 år og elsket af både stamgæster og de turister, mest tyske og danske, der lægger vejen ind forbi de bordeauxfarvede lokaler, når de er på øen.

Katten Hero har boet på Hjørnekroen i 16-17 år. Den har sin kasse ude bagved, men foretrækker at opholde sig i baren. Foto: Julie Bentsen

Fra loftet under den dunkle barbelysning hænger et væld af flettede julestjerner, og bag baren er Grethes 83-årige mand Oluf Møller stødt til. Han har været i gang med at tælle lagerbeholdningen ude bagved. 

På den her årstid sælger vi mest flaskeøl, siger han. 

Alligevel er der intet mindre end 92 forskellige slags spiritus på hylderne bag baren.

- Det er vores image, at vi har alle slags, siger Oluf Møller. 

- Alle de søde drikke er til de unge mennesker. De gamle har lært, at man kan blive utilfreds, hvis det er for sødt, og man blander det med andet, siger han.

Der er intet mindre end 92 forskellige slags spiritus på hylderne bag baren. Foto: Julie Bentsen

Ægteparret har drevet værtshuset på Fanø i 42 år. Og ifølge dem er klientellet lige så kulørt, som spiritusflaskerne i baren. Her er plads til alle, siger de.  

-  Det er jo et sted, hvor man kommer hinanden ved. Vi interesserer os for mennesker. Gæsterne synes, her er hyggeligt, og nogle af stamgæsterne siger, at hvis vi lukker, så dør de, fortæller Grethe Møller.  

På Hjørnekroen hænger klokken bag baren. - Og der bliver kun ringet på den, når det er tid til, at folk skal gå hjem, lyder det bestemt fra Grethe Møller. Foto: Julie Bentsen

Vigtig samfundsfunktion

Brune værtshuse som Hjørnekroen på Fanø repræsenterer et stykke dansk kulturhistorie, som er ved at forsvinde. Derfor har lokale værtshusentusiaster i en ny bog med titlen "Kongerigets Stamsteder" været rundt i hver en afkrog af kongeriget for at dokumentere stemningen på 120 af landets beværtninger - før det er for sent.

- Særligt de seneste år har der været meget modgang, hvor de brune bodegaer er blevet færre og færre. Derfor er det på tide, at deres historier og vigtige funktion i samfundet bliver fortalt. For værtshuset spiller en afgørende rolle i vores fællesskab og er en central del af vores kulturarv, som er ved at forsvinde, siger Peter Buch, som er en af bogens idémænd.

Det er fotojournalist Iben Gad, der, sammen med journalist Signe Bøtzau Paulsen, har besøgt de 15 syd- og sønderjyske værtshuse, der er med i bogen. 

De to kommer selv fra Sønderjylland, og med et analogt kamera og 36 skud til rådighed hvert sted, forsøgte Iben Gad at fange det helt særlige miljø, som er på de lokale værtshuse. 

Iben Gad forsøgte med sit kamera at fange den særlige stemning, der er på de brune værtshuse i Syd- og Sønderjylland. Resultatet kan ses i bogen "Kongerigets Stamsteder". Foto: Iben Gad
Iben Gad forsøgte med sit kamera at fange den særlige stemning, der er på de brune værtshuse i Syd- og Sønderjylland. Her afsnittet om Hjørnekroen. Foto: Iben Gad

-  Der var den her barhylde alle steder, og klokken, som man kan ringe på og give en omgang. Og en intim stemning med brune eller mørkerøde vægge, beretter Iben Gad om det, hun dokumenterede med sit kamera. 

- Mange af dem, der sad der, var ældre mennesker. Mænd som normalt er dårlige til at snakke om, hvordan de har det. Men her kunne de godt snakke om det. Værtshusene kan rumme nogle mennesker, som ikke bliver rummet andre steder, siger Iben Gad.

Tæt på at lukke

På Hjørnekroen på Fanø viser væguret under det søkortstapetserede loft 12.15, og for Arne Pedersen er det blevet tid til dagens første hof.

- Du er egentlig pæn i sådan en lyserød skjorte, siger Grethe Møller og stiller en flaskeøl og et glas foran ham. 

Arne Pedersen er stamgæst på Hjørnekroen, hvor han er kommet siden 1980, hvor stedet også var pensionat. Foto: Julie Bentsen

Arne Pedersen er kommet på værtshuset lige siden Oluf og Grethe Møller overtog stedet i november 1980. 

- Det er jo et knudepunkt på den måde, at folk kommer herned, når de skal til og fra øen. Så skal man da lige ind og have en øl og hilse på vennerne, siger Arne Pedersen. 

Stedet betyder meget for mange, men i år 2000 var det tæt på at være slut, da øens største arbejdsplads, Navigationsskolen Maritimt Uddannelsescenter Vest (MUV), lukkede på baggrund af en politisk beslutning på Christiansborg. Den affære kostede Hjørnekroen dyrt, for mange af skolens 400 elever og 125 ansatte var faste gæster på værtshuset.

- Der var omkring 150 elever på skolen, som jo mere eller mindre havde deres daglige gang på Hjørnekroen. Sådan noget koster jo en frygtelig masse i omsætning, og vi havde også stor glæde af, at de unge mennesker arbejdede her om aftenen, fortæller Oluf Møller, inden han tager sin vinterfrakke på. 

Han skal hjem og have sin frokost og et hvil, inden det er ham, der tager over på bartjansen klokken 14.  

Hjørnekroens indretning har et maritimt islæt blandt andet på grund af Navigationsskolen, som i mange år lå på øen. Her står Oluf Møller mellem et sæt navigationslamper, som skal lede stamgæsterne sikkert ind og ud af værtshuset. Foto: Julie Bentsen

Hjørnekroen er her endnu. Og selvom bentøjet af og til værker, og der ikke længere er energi til aftenvagter, så har Oluf og Grethe Møller endnu ingen konkrete planer om at lade sig pensionere. 

- Men det handler ikke om 10 år, siger Oluf Møller. 

- Nej, så er vi døde, lyder det grinende fra hans hustru.   

Der bliver ofte afspillet cd'er med danske hits på Hjørnekroen. Bamses Venner og den slags, siger Grethe Møller. Foto: Julie Bentsen
Dæmpet belysning og masser af pynt finder man overalt på Hjørnekroen. Foto: Julie Bentsen

Skolemad koster 5,6 milliarder – men hvad gider eleverne egentligt spise?

Udgivet

Der er for mange holdninger og overvejelser til den mad, vi spiser – ikke mindst blandt skoleelever. En milliondyr forsøgsordning skal afklare, hvordan en model for statslig finansieret skolemad kan se ud.

Løg, oksekød, kål og gulerødder braser på panden, og et stykke ristet rugbrød bliver toppet godt op med moset avocado i skolekøkkenet på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup i Haderslev.

Det betyder alt, hvad eleverne tænker om maden, for det er jo dem, der skal spise det.

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)

Her er fire af skolens 9. klasses elever og de to folketingspolitikere Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og Helena Artmann Andresen (LA) sat i stævne for hver især at lave deres bud på et godt skolemåltid.

En form for dyst kan man kalde det. Politikerne mod eleverne.

- Jeg er jo lidt en sucker for wraps med noget kød og nogle grøntsager, lyder den umiddelbare idé fra politiker Helena Artmann Andresen.

Elever og politikere får stillet de samme råvarer til rådighed til at kreere et lækkert skolemåltid. Foto: Kristoffer Hauervig Daugaard/TV SYD

I elevernes køkken er der helt andre tanker i gang for skolemåltidet.

- Planen er, at vi laver en varm ret med pasta. Og så nogle små halve wraps, som man måske kan tage med i hånden eller spise på stedet, lyder det fra Anna Iversen fra 9.C, der skal tilberede måltidet sammen med tre klassekammerater.

Dyr ordning

I programserien ”Politik i virkeligheden” har tvSyd inviteret en række folketingspolitikere væk fra Christiansborg og ud i den virkelighed, de bestemmer over.

En af de aktuelle diskussioner handler om, hvorvidt Danmark skal have en statslig finansieret skolemadsordning.

I november i fjor besluttede regeringen sammen med SF og Radikale at sætte gratis skolemad på Finansloven. En rigtig god ide, hvis man spørger Karina Lorentzen Dehnhardt.

- Vi kan jo lave nok så mange spændende initiativer for at gøre vores skole bedre. Men hvis dem, der sidder der ikke er parat til at lære, fordi de er sultne hele tiden, så lærer de jo ikke noget, siger SF’eren.

Liberal Alliances Helena Artmann Andresen (tv.) er uenig med sin politikerkollega fra SF, når det gælder en mulig statslig finansieret skolemadsordning. Foto: Troels Sørensen/Tv Syd

Hendes politikerkollega fra Liberal Alliance er ikke modstander af, at skoleelever skal have ordentlig mad, men:

- Folkeskolen står med nogle ret alvorlige udfordringer, som handler om lærermangel, og som handler om, at hver tiende elev går ud af folkeskolen uden, at de har bestået dansk eller matematik. Det synes vi er vigtigere fokusområder, for det er enormt dyrt med en statslig skolemadsordning, siger Helena Artmann Andresen.

Skal give vigtige indsigter

Finansministeriet har beregnet, at en fuld indfasning af gratis skolemad til alle folkeskoler i Danmark vil koste i omegnen af 5,6 milliarder kroner årligt i 2028.

I første omgang er der derfor afsat omkring 850 millioner kroner til en forsøgsordning blandt 20.000 skoleelever. Den skal gælde på udvalgte skoler over hele landet fra sommeren 2025 og indtil 2028.

Og det er et positivt skridt, hvis man spørger Ghita Parry, der er formand for Kost- og Ernæringsforbundet.

Ghita Parry er formand for KOst- og Ernæringsforbundet. Foto: Kost- og Ernæringsforbundet

Hendes organisation har længe kæmpet for en skolemadsordning til folkeskoleelever.

Nu håber hun, at forsøgsordningen kan være med til at give nogle vigtige og nødvendige indsigter.

- En forsøgsordnings succes og effekt afhænger virkelig i høj grad af den mad, som serveres for børnene og de rammer, der vil være for frokosten. Skolemad er jo ikke et mål i sig selv, men det er derimod skolemad som mætter og som bidrager væsentligt til sundhed, trivsel, læring, dannelse og udvikling. Derfor er der et kæmpe potentiale, men lad os nu starte med den her forsøgsordning og se, om der er noget, der virker bedre end andet, siger formanden.

Skal vide at det virker

For måske er det ikke en dum ide at tilbyde skoleelever et alternativ til madpakken.

Tal fra Arla Fonden om unges spisevaner viser, at hver tredje unge jævnligt springer frokosten over.

Skolebørn og kostvaner

  • Forekomsten af overvægt stiger fra cirka 13 procent til cirka 18 procent på landsplan fra børnene starter i indskolingen til de går ud af folkeskolen.

  • En undersøgelse fra september 2024 viser, at kun 32 procent af de børn, der har madpakke med i skolen, spiser op.

  • Selvom 73 procent af forældrene i undersøgelsen hver dag sender en madpakke med deres børn, oplever 68 procent af forældrene ofte, at noget af maden eller hele madpakken ikke bliver spist.

  • Forældrene svarer i undersøgelsen, at det nok handler om, at børnene er kræsne eller maden kedelig.

  • 38 procent af forældrene svarer også, at de ikke har den fornødne tid til at lave madpakkerne spændende.

Kilder: LIDL og Too Good To Go I samarbejde med Megafon, Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Samtidig spiser to tredjedele af danske børn og unge mindst to gange uden for hovedmåltiderne hver dag.

Her vælger mange børn og unge hurtige og ofte usunde snacks.

I den ligning betyder barnets sociale baggrund også noget, for der er en stor social ulighed blandt børn og unge både i forhold til overvægt og kostvaner, fortæller Camilla Trab Damsgaard.

Perspektivet på at have skolemadsordninger er jo, at så sikrer man, at alle børn får et sundt måltid

Camilla Trab Damsgaard, lektor og ernæringsforsker

Hun lektor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og har stået i spidsen for flere forsøg blandt elever, der viser gode effekter ved skolemadsordninger.

- Perspektivet på at have skolemadsordninger er jo, at så sikrer man, at alle børn får et sundt måltid, uanset hvilken social baggrund, de kommer fra. Og så er der sindssygt meget læring i det, som jeg også tror vil have nogle langtidseffekter, siger Camilla Trab Damsgaard og forklarer, at selvom hendes tidligere skolemadsprojekt viste, at skolemaden forbedrede børnenes kost, så findes der endnu ikke hårdtslående evidens for, hvorvidt skolemad virker på børns sundhed og læring.

Netop derfor er det vigtigt, at der bliver en god forskningsevaluering af de kommende forsøgsordninger, understreger hun.

En tur i Rema

Det med at springe frokosten over kender de også til i 9.C på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup, hvor skolemåltidet ofte ender med snacks og forskellige former for bakeoff fra Rema 1000.

- Jeg har haft lidt svært ved at have madpakke med. For jeg synes, at tanken om, at det skal ligge en hel dag i ens taske, er lidt klam, siger skoleelev Sophie Mosen, der køber sin frokost i Rema hver eneste dag.

- Hvis jeg køber noget derovre, så er det nok energidrik og en pizzasnegl, siger hun.  

Sophie Mosen (tv.) køber altid sin frokost i Rema 1000. Ofte bakeoff og energidrik. Foto: Tais Tullin/tvSyd

Men mange vil faktisk gerne spise sund mad.

Derfor hilser eleverne også ideen om en skolemadsordning velkommen.

- Det ville være ret lækkert, især hvis maden rent faktisk var god, og det var varieret mad. Både noget salat og nogle lune og kolde retter, så du selv kan vælge, foreslår Anna Iversen fra 9.C.

Inddragelse er vigtigt

At der gerne må være et udvalg afspejler sig også hos eleverne i skolekøkkenet, hvor den lille skolemadsdyst mellem politikere og elever nu skal afgøres.

Både kolde og lune retter. Det er elevernes taktik i skolekøkkenet. Foto: Tais Tullin/TV SYD

De fire 9. klasses-elever præsenterer en lun pastaret med tomat og bacon, små wraps med friskost og salat og ristet rugbrød med avocado.

Politikerne har derimod kun en enkelt ret på tallerkenen.

Nemlig gratineret burrito med fyld af oksekød og grøntsager. Og en klat guacamole som tilbehør.

Med lidt mere grønt har eleverne simpelthen knækket koden

Ghita Parry, formand for Kost- og Ernæringsforbundet

Kost- og Ernæringsforbundets formand, der også er uddannet økonoma, er mest begejstret for det hun ser på elevernes tallerken.

- Eleverne har formået at lave en frokosttallerken med variation. Den er indbydende og håndterbar og uden brug af for meget kød. Med lidt mere grønt har eleverne simpelthen knækket koden, lyder en hurtig madanmeldelse fra Ghita Parry, som tilføjer:

- Mit råd til politikerne: Kig eleverne over skuldrene og lær 'lækkerness' af dem. (klik på linket herunder for hele madanmeldelsen).

Forskellen på de to tallerkener illustrerer dermed noget ganske essentielt, som man heller ikke må glemme at tage højde for i de kommende forsøgsordninger med skolemad, mener hun.

- Elevinddragelse med stor fed streg under! Selvfølgelig skal man tænke over, hvorfor en 15-årig hellere vil gå på tanken eller i Rema. Men tænk nu, hvis skolemaden i kantinen var så god, at man havde lyst til at sidde sammen med sine kammerater og spise noget superlækker mad, som man måske også havde haft indflydelse på, siger Ghita Parry.

Skolemadsdysten på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup ender 1-0 til elevernes tallerken (tv.). Foto: Tais Tullin/tvSyd

Det er også en af de indsigter, som de to politikere har fået efter en dag i skolemadens tegn på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup.

- Det betyder alt, hvad eleverne tænker om maden, for det er jo dem, der skal spise det, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Det er hendes politikerkollega enig i.

- Generelt synes jeg, vi er lidt for dårlige til elevinddragelse, så deres stemme er jo helt sikkert det, der også skal høres. Og jeg vil da også tage nogle ting med mig hjem fra i dag, lyder det fra Helena Artmann Andresen.

Borger spærrede øjnene op: Mand forsøgte at stjæle kæmpe kloakrør på trækvogn

Genrebillede. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
M
Udgivet

Et flere meter langt kloakrør, løftet via et træ over på en trækvogn. Et sælsomt syn, der ikke desto mindre udspillede sig ved et tyveriforsøg natten til søndag.

En borger studsede natten til søndag over en hændelse på Darumvej i Esbjerg, der syntes en smule mystisk og suspekt.

- Klokken 2.20 sender vi en patrulje ud til en anmeldelse om en mand, der er i færd med at stjæle et flere meter langt kloakrør på en trækvogn, fortæller vagtchef hos Syd- og Sønderjyllands Politi, Ole Aamann.

Det var et større projekt, som den 34-årige gerningsmand fra Esbjerg havde gang i.

Han havde nemlig bundet løftestropper op i et træ, for på den måde at forsøge at løfte det store cementkloakrør op på trækvognen.

- Det går ham ikke så godt, for da vi kom frem, så vi, at han stadig var i gang med at forsøge at stjæle røret, lyder det fra vagtchefen.

Gerningsmanden blev anholdt for tyveriforsøget. Politiet har ikke kendskab til, hvorfor manden ønskede at stjæle kloakrøret.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
__cf_bm castr.com
_clsk tvsyd.dk
_clsk tvsyd.dk
_pk_id.1.e3b9 player.castr.com
_pk_ref.1.e3b9 player.castr.com
_pk_ses.1.e3b9 player.castr.com
bitmovin_analytics_uuid player.castr.com
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com