Millioner skal sikre bevaringsværdig by: - Det er ikke bare et sommerhusområde
Diget i Sønderho kan se frem til at blive både større og længere, takket være millioner fra statens kystpulje.
Der er nu godt nyt til borgerne i Fanøs sydligste by, Sønderho, hvor der er mange bevaringsværdige huse.
Fanø Kommune har søgt og får nu 9,5 millioner kroner til kystsikring, som skal bruges til at forlænge og forhøje det eksisterende dige i Sønderho, som er særligt udsat for stigende vandmængder. Det har Miljø- og Ligestillingsstyrelsen netop offentliggjort.
- Ikke for at negligere andre områder, men vi har vigtige bygninger med stor kulturarv, som det er afgørende at beskytte. Det er ikke bare et sommerhusområde, siger Mille Renée Larsen (S), formand for Teknisk Udvalg i Fanø Kommune.
Ifølge Henrik Bay, der er formand for Fonden Gamle Sønderho, er der 75 fredede huse i byen, mens resten af husene på nær fire-fem huse er bevaringsværdige.
- Det er den højeste procent af fredede huse i Danmark i forhold til bygningsmassen, fortæller han.
Diget, der beskytter byen mod øst, blev senest forhøjet i 1989.
Projektet er estimeret til at koste 23,7 millioner kroner i alt, så Fanø Kommune skal nu udarbejde en finansieringsplan for at sikre de resterende midler. Ifølge Mille Renée Larsen er der flere muligheder på bordet, men målet er at finde løsninger, der belaster borgerne mindst muligt.
- Vi er så glade og lettede over at få støtte til projektet. Nu begynder arbejdet med at sikre økonomien, så vi kan gennemføre projektet. Tilskuddet betyder jo, at borgerne skal betale 9,5 millioner kroner mindre, siger Mille Renée Larsen.
Helt konkret er det planen, at diget skal være en meter højere end det er nu. Derudover skal det forlænges.
Fanø har i flere år kæmpet for bedre kystsikring, da øen er særligt udsat for stormflod og oversvømmelser. I 2023 søgte kommunen også om midler fra kystpuljen, men blev forbigået. Denne gang har projektet dog fået grønt lys, hvilket vækker glæde – men også en vis undren.
- Behovet var der jo også sidste år, siger Mille Renée Larsen.
En af de store udfordringer ved projektet bliver, om Fanø Kommune kan få tilladelse til at bruge lokale råstoffer til udbygningen af diget.
- Vi vil helst undgå tung trafik på øen, der kan opstå, hvis råstoffer skal hentes udefra, siger Mille Renée Larsen.
Det er endnu uvist, hvornår arbejdet med diget kan begynde, men Mille Renee Larsen håber, at arbejdet kan sættes i gang så hurtigt som muligt.
Lokalplanen til diget er i øjeblikket i høring og ifølge næstformand i Teknisk Udvalg i Fanø Kommune, Niels Fischer Nielsen (K), er der forskellige holdninger til, hvordan diget skal udformes.
- Så må vi tage nogle beslutninger ud fra det. Bare det bliver højt nok, siger han.
Også Vejle kan se frem til støtte fra kystpuljen. Hele 12,6 millioner kroner.