Før var der 170 ansøgere - nu ønsker kun fire personer jobbet

Lisbeth Klemmensen, pædagogisk leder i Galaksen i Esbjerg, vil gerne have bedre løn til pædagogerne, så det både kan tiltrække unge til uddannelse, men også sikre, at de uddannede pædagoger ikke forlader faget i første omgang. Foto: Helle Eriksen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Færre vælger uddannelsen, og de garvede pædagoger flygter fra faget. I stort set alle sydjyske kommuner må børnehaver og vuggestuer opgive at ansætte kvalificeret personale.

Stillingsopslaget har været ude i ti dage, og der er kommet fire ansøgere.

For et par år siden ville daginstitutionen Galaksen i Esbjerg have haft 70 ansøgere, og for fire-fem år siden havde de haft 170.

Nogle gange har vi været lidt nødt til at se sådan på det, at det er vigtigere for os overhovedet at få en faguddannet, frem for at vægte hvilke kvalifikationer vi helst vil have

Lisbeth Klemmensen, pædagogisk leder, Galaksen

De søger en pædagog, men lige nu er pædagogisk leder i Galaksen, Lisbeth Klemmensen, en del af en kedelig statistik.

En undersøgelse lavet af BUPL - Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund - i 2022 viser nemlig, at lederne i næsten alle de sydjyske kommuner har svært ved at rekruttere pædagoger.

I daginstitutionen Galaksen i Esbjerg ansætter de det personale, som det nu kan lade sig gøre at finde. Det er dog svært, når kun fire personer har ansøgt deres aktuelle pædagogstilling. Foto: Tais Tullin, TV SYD
Kommune/Årstal 2021 2022
Aabenraa 42 % 43 %
Billund 17 % 50 %
Esbjerg 27 % 45 %
Fanø Offentliggøres ikke for at sikre anonymitet Offentliggøres ikke for at sikre anonymitet
Fredericia 22 % 48 %
Haderslev 0 % 32 %
Hedensted 35 % 41 %
Horsens 47 % 70 %
Kolding 29 % 35 %
Sønderborg 30 % 40 %
Tønder 33 % 50 %
Varde 31 % 50 %
Vejen For få respondenter For få respondenter
Vejle 43 % 37 %
Kilde: BUPLs vilkårsundersøgelse 2022.

Lige nu betyder det helt konkret, at Lisbeth Klemmensen må opgive at søge specifikke kvalifikationer i stillingsopslagene.

- Nogle gange har vi været lidt nødt til at se sådan på det, at det er vigtigere for os overhovedet at få en faguddannet, frem for at vægte hvilke kvalifikationer vi helst vil have. Og det gør jo en stor forskel i vores daglige arbejde, forklarer hun.

Pædagoger skal tilbage til faget

I 2024 træder en aftale om minimumsnormeringer i kraft. Flere kommuner kan dog ikke på nuværende tidspunkt leve op til dem.

Lisbeth Klemmensen taler med Susanne Stenstrop Thorsen fra Socialistisk Folkeparti og Patrick Culmsee Bryhl fra Danmarksdemokraterne om blandt andet minimumsnormeringerne, som gælder fra 2024. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

I Syd- og Sønderjylland vil tre af 13 kommuner lige nu ikke kunne leve op til minimumsnormeringen (inklusiv ledere) i børnehaver. I vuggestuer gælder det seks af 13 kommuner, som ikke vil kunne leve op til minimumsnormeringen.

Nedenstående tabel viser den nuværende normering i vuggestuer og børnehaver - altså børn per voksen. Tallene er inklusiv ledere.

Vuggestue Børnehave
Aabenraa 3,4 6
Billund 2,7 5,2
Esbjerg 3,4 6
Fanø Ingen data Ingen data
Fredericia 2,5 4,6
Haderslev 3,2 6,1
Hedensted 2,8 5,2
Horsens 3 5,8
Kolding 2,9 5,7
Sønderborg 2,9 5,5
Tønder 3,2 5,7
Varde 3,1 6,3
Vejen 3,3 6,5
Vejle 2,9 5,8
Kilde: BUPLs vilkårsundersøgelse 2022.

I toppen af Lisbeth Klemmensens ønskeliste er flere uddannede pædagoger.

Det handler især om at gøre uddannelsen mere attraktiv, mener hun, men løsningen består også af en bedre løn - særligt som motivation for de 11.000 uddannede pædagoger på landsplan, der i dag arbejder uden for faget.

- Løn kan være et incitament, der gør, at personalet bliver i faget i første omgang, men det kan også bidrage til, at de pædagoger, der ikke er i job inden for faget, får lyst til at komme tilbage, siger hun.

Løsningen lige nu og her

Susanne Stenstrop Thorsen fra Socialistisk Folkeparti erkender, at det lige nu bliver svært at opfylde normeringen mange steder.

Derfor mener hun, at det er nødvendigt at se på løsninger her og nu.

- Det handler om, hvad vi kan gøre på den korte bane. At skaffe den uddannede arbejdskraft er problemet, men man kan måske godt opfylde normeringerne med ufaglærte. Vi kan ikke uddanne nogen, der ikke er der, så derfor må vi sætte ind på kompetenceudvikling, siger hun.

Hvad mener forældrene?

Søren Kristensen, maskiningeniør, Esbjerg: Det betyder meget for mig, at det er trygt at aflevere vores børn hver morgen, og at de pædagoger, der er her, virkelig har styr på deres ting og er veluddannede. Uddannelsen giver de rigtige forudsætninger for, at børn kan trives og have en hverdag, hvor de bliver udfordret på mange punkter. At der så også er ikke-uddannet personale, det synes jeg er ganske fint, for det giver altså noget andet, end at det hele altid skal rammes ind i bokse og firkanter. Det gør ikke noget, at der en gang imellem kommer en med en slidt t-shirt og langt hår, som kan spille noget rockmusik eller et eller andet i den dur. Jeg ved godt, at det er stramt nogle steder, men de får det i hvert fald til at virke som om, at det fungerer her. Det er selvfølgelig et kæmpe problem, hvis man kan se fem år ud i fremtiden, at der mangler 20 procent hænder, så må man have fat i lommen og betale folk det, de skal have for det. Om det så er via lønstigninger eller skattelettelser kommer nok lidt an på, hvilken regering vi ender med.

Mikkel Hansen, privatrådgiver, Esbjerg: Det er da vigtigt for mig, at der er nogle uddannede pædagoger til at tage hånd om mine to piger. Hvis der ikke er nok, så er der heller ikke nok til at kunne holde øje med, at de har det godt og ikke kommer til skade. Det er da vigtigt, at de har det teoretiske på plads og ved, hvorfor børnene reagerer, som de gør, og at det ikke kun er en ungarbejder, der kommet ind for at have et lille studiejob ved siden af. Altså det er bekymrende, at der ikke er den normering, som der gerne skulle være, men jeg håber jo, at politikerne finder ud af et eller andet, så der kommer styr på det.

Jeppe Kristensen, projektleder, Esbjerg: Det betyder meget, at jeg mærker en høj faglighed, og at jeg afleverer mine børn i erfarne hænder. Det giver en tryghed som forældre. Jeg tror også, at det betyder rigtig meget for børnene, at der er uddannede pædagoger. Nogle som har prøvet det før, og som er vant til forskellige sindstilstande. Som erfaren pædagog er man ikke bange for at tage imod børnene og være imødekommende. Jeg tænker, at vi har et ansvar som borgere og i høj grad politikerne til at tale de her kernevelfærdsfag op. Det synes jeg måske, man har forsømt lidt, og det gælder også social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker. Så selvom jeg møder en høj grad af faglig stolthed, når jeg afleverer mine børn hos de erfarne og uddannede pædagoger, så synes jeg ikke, at den stolthed forplanter sig ude i samfundet. Det gør måske, at man som ung ikke ser pædagogfaget som den mest naturlige vej at vælge.

Flere penge til uddannelse?

I flere kommuner er der afsat penge til at uddanne ufaglært personale i daginstitutionerne, så de kan få merit og klare uddannelsen hurtigere end normalt og samtidig arbejde ved siden af.

Går du ind for at støtte kommunerne økonomisk på den front, så flere kommuner kan gøre det?

- Absolut. Vi skal kigge på, hvem der i forvejen har interesse og viden. Vi skal uddanne assistenter og dem, der slet ikke har en uddannelse, men arbejder på området. På kort sigt gælder det om at videreuddanne dem og bygge oven på og udvikle kompetencer. Det er den oplagte måde at gå til det på, siger Susanne Stenstrop Thorsen.

Susanne Stenstrop Thorsen (SF) mener, at professionsuddannelserne generelt skal opgraderes som led i at gøre dem til attraktive fag. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

På samme spørgsmål svarer Patrick Culmsee Bryhl fra Danmarksdemokraterne:

- Vidensdeling mellem kommunerne er helt klart vigtigt, men jeg kan ikke love, at vi kan flytte penge derud. Vi står midt i en inflation, og det er ikke kun pædagogerne, der kunne bruge flere penge. Det kan SOSU’erne også og generelt medarbejdere i sundhedssektoren.

Gentænk uddannelsen

I 2030 vil der ifølge en rapport fra Damvad mangle 14.000 pædagoger på landsplan, heraf 1400 i Sydjylland.

Samtidig er optaget på pædagoguddannelsen lige nu det laveste i flere år. På professionsskolerne i de fire sydjyske byer - Esbjerg, Kolding, Aabenraa og Jelling - var optaget i juli 2022 faldet med 25 procent i forhold til året før.

Patrick Culmsee Bryhl Madsen (DD) er formand for det nystiftede DD-Ungdom - Danmarksdemokraternes ungdomsparti. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

At uddannelsen skal opgraderes og styrkes, er Susanne Stenstrop Thorsen enig med ham i.

- Vi skal have pædagoger, der er klædt på til den komplekse virkelighed lige fra begyndelsen, når de kommer ud fra uddannelsen. Vi skal generelt opgradere professionsuddannelserne, for det er også en del af at gøre dem til attraktive fag, pointerer hun.

Studieboom skaber behov for flere boligere

Alen Imamovič læser økonomi på Syddansk Universitet. Han bo i en lejlighed i Broager, hvorfra han pendler til universitet. Det tager cirka 35 minutter med bussen. Foto: Thomas Møller
Udgivet

Sønderborg Kommune knokler for at følge med efterspørgslen på studieboliger. Nu skal et gammelt vandrehjem tages i brug.

Sønderborg står over for en stigende efterspørgsel af studieboliger, da flere studerende søger mod byen.

Det oplevede Alen Imamovič fra Slovakiet, da han søgte om studiebolig i maj.

- Jeg blev ikke tilbudt en bolig før den 12. august, og jeg blev kun tilbudt én bolig, selvom jeg havde skrevet mig op til omkring 35 boliger, siger Alen Imamovic, der til dagligt læser økonomi på Syddansk Universitet.

Alen Imamovič takkede ja til boligen i Broager, som ligger 35 minutter fra Syddansk Universitet i Sønderborg med offentlig transport.

- Jeg har sommetider undervisning, der først slutter klokken 20.00 om aftenen, og så skal jeg skynde mig at nå bussen. Hvis ikke jeg når den, så skal jeg vente to timer på den næste, siger Alen Imamovič.

I øjeblikket er der cirka 1.300 studerende på Syddansk Universitet (SDU) i Sønderborg, men universitetet forventer, at antallet vil mere end fordoble frem mod 2028.

Ifølge prognoser, udarbejdet af SDU, vil der derfor mangle omkring 800 studieboliger i kommunen om fire år, hvilket har sat kommunen i gang med at finde løsninger.

Vandrehjem til salg

For at imødekomme det voksende behov for studieboliger har Sønderborg Kommune besluttet at købe det gamle vandrerhjem, der netop har været til salg.

- På den korte bane vil det blive indrettet til kollegieværelser, for det er det, vi helt akut mangler. Vi arbejder hen mod næste års studieoptag igen, og der skal vi være klar med flere boliger i Sønderborg, siger borgmester Erik Lorentzen (A).

Den nu tidligere ejer Mads Friis oplevede nedgang af bookninger. Specielt skoleture oplevede han, der blev booket færre og færre af. Derfor gav derfor ikke den profit mads Friis havde regnet med. Foto: Josephine Maria Møller

Kommunen overtager vandrehjemmet til en værdi af 14,7 millioner kroner på mandag, og planen er at oprette 60 nye boliger til studerende.

Selvom købet af vandrehjemmet ikke løser boligmanglen i byen, så er det et lille plaster på såret.

- Vi følger det her tæt, og gør hvad vi kan, for at alle kan få tag over hovedet, siger Erik Lorentzen.

Det er ikke første gang vandrehjemmet lander i kommunale hænder. De ejede det fra 1987 indtil 2004.

Ny plan om Nørager

I jagten på studieboliger, har kommunen for nylig undersøgt, om de nedrivningstruede lejligheder i området Nørager kunne omdannes til 540 studieboliger.

Den plan er nu lagt på hylden, da økonomien ikke kan hænge sammen. Omdannelsen af boligerne i Nørager havde ellers hjulpet gevaldigt på boligudfordringerne.

- Det er selvfølgelig en ærgerlig situation, men vi arbejder på en plan B, fortæller Erik Lorentzen.

Den nye plan indebærer at kun nogle af bygninger i Nørager skal omdannes til studieboliger. Kommunen har dermed skruet ned for bolig-blusset i området, og håber derfor på at økonomien følger trop.

Der er nu sat en ny plan i søen, som Sønderborg borgmester håber bliver stemt igennem af alle parter. Foto: Josephine Maria Møller

- Vi må bare erkende, at økonomien ikke er til det, men forhåbentlig bliver den nye plan stemt igennem af alle parter, siger borgmesteren.

Der har tidligere været planer om at nedrive 10 af boligblokkene for at gøre plads til nye rækkehuse. Den plan er nu også sat i bero.

Langt væk hjemmefra

Selvom Alen Imamovič havde drømt om en bolig tættere på universitet, så føler han sig meget heldig.

- Nogen af mine venner fik tilbudt bolig i Kolding, fordi der ikke var andet. Jeg har også nogen venner, som bor i Nordborg, hvilket også er ret langt væk. Så jeg føler mig faktisk meget heldig, siger Alen Imamovič.

Per Boysen, som er bestyrelsesformand for Studiebolig Syd, fortæller, at flere studerende har måttet finde alternative boligløsninger i en periode.

- Det er sådan, at de studerende må blive boende i tre måneder efter endt uddannelse, og det næste semester starter to måneder efter. Derfor er der nogen studerende, der har måtte bo på campingpladser eller andre steder i en periode, inden de kan komme ind på et kollegie eller i en studiebolig, siger han.

På trods af boligsituationen i Sønderborg, så er Alen Imamovic glad for sit ophold i Danmark.

- Jeg overvejer at bliver her, når jeg er færdig med at studere. Jeg elsker at være her, siger han.

Han mistede sin far som 4-årig - først 70 år senere lærte han ham at kende

Karl Jørgen Hansen er hele sit liv blevet kaldt 'Kalle', og hører aldrig sit sande navn udover de få situationer, hvor han bruger sit sygesikringsbevis. Foto: privat
Udgivet

Den 5. oktober er det 80-årsdagen for deportationen af de grænsegendarmer, der blev sendt til koncentrationslejre. For Karl Hansen er det en særlig dag.

Mindehøjtideligheden for grænsegendarmerne er blevet afholdt siden 1946. Lørdag afholdes den i Frøslevlejren, hvor mindestenen, der før stod i Kruså, er blevet placeret.

Hele 141 grænsegendarmer blev deporteret den 5. oktober, og derfor betyder dagen meget for mange. Helt særlig er dagen i hvert fald for 84-årige Karl Jørgen Hansen.

Hvad er en grænsegendarm?

Grænsegendarmeriet var et militært korps, som blev oprettet af Frederik VI i 1839. Grænsegendarmerne bevogtede grænsen mod smuglere, grænseoverløbere og flygtninge.

De soldater og officerer, som fra dansk side bevogtede grænsen mellem Danmark og Tyskland under anden verdenskrig, blev kaldt grænsegendarmer.

Kilde: Grænsesti.dk

Han er efterkommer af overgendarm Hans Christian Hansen, der blev deporteret til koncentrationslejren Neuengamme i Hamborg.

Hans Christian Hansen endte med at dø den 19. december, knap tre måneder efter sin ankomst, som følge af de kummerlige forhold, som koncentrationslejrene var kendt for.

Hans Christian Hansen var overgendarm. Her ses han med sin hund foran sit hus i Kegnæs Foto: Privatfoto

Derfor var Karl Jørgen Hansen kun fire år, da hans far døde, og det har betydet, at han ikke har haft en stor relation til hverken sin far eller hans historie.

Men det ændrede sig efter et besøg på Frøslevmuseet. Her fik han hele historien om sin far - fra da han blev placeret i Frøslevlejren til hans død i Neuengamme koncentrationslejr.

- Det var først, da jeg besøgte Frøslevmuseet, at det gik op for mig, at min far blev deporteret på sin fødselsdag, den 5. oktober, fortæller Karl Jørgen Hansen.

Efter besøget på Frøslevmuseet var det, som om betydningen af dagen ændrede sig, fordi han nu kendte mere til sin fars historie.

Karl Jørgen Hansens far H.C. Hansen kom først til Frøslevlejren, men blev sidenhen rykket til den tyske koncentrationslejr Neuengamme i Hamborg.

Karl Jørgen Hansen forklarer grådkvalt, at det føles som om, at han er blevet tættere forbundet til sin far.

- Jeg har altid vidst, at han var en god far, selvom jeg ikke har kendt ham. Men efter jeg har deltaget i mindehøjtideligheden de sidste ti år, føler jeg, at jeg er kommet tættere på min far. Hver gang jeg lægger blomsterkransen ved mindestenen får jeg en klump i halsen - og det gør jeg også nu, lyder det fra Karl Jørgen Hansen.

Karl Jørgen Hansen og hans hustru Inge har trofast deltaget i mindehøjtideligheden de sidste 10 år. Hvert år kommer de med en stor portion af familien. Foto: Privatfoto

Uvist hvorfor grænsegendarmerne skulle i lejre

Erling Mario Madsen er driftsleder på Frøslevmuseet. Han forklarer, at man ikke kender den præcise grund til, at grænsegendarmerne blev placeret i Frøslevlejren og sidenhen i tyske koncentrationslejre.

- Man har aldrig fået en officiel forklaring. Man ved, at tyskerne sendte det danske politi i fangelejre, fordi de var bevæbnede, og derfor havde de en større mulighed for at gøre oprør mod tyskerne, fortæller Erling Mario Madsen og tilføjer:

- Man ved som sagt ikke med sikkerhed, hvorfor de danske grænsegendarmer skulle tages til fange, men baggrunden for det er sandsynligvis den samme.

38 ud af 141 grænsegendarmer endte med at dø i de tyske koncentrationslejre.

Et samlingspunkt for familien

Karl Jørgen Hansen og hans hustru Inge Hansen har deltaget troligt i mindehøjtideligheden den 5. oktober de sidste ti år.

Det gør de både for at minde H.C. Hansen på den dag, han blev deporteret, og for at fejre hans fødselsdag.

- Det er kommet til at betyde mere for mig, end det har gjort. Måske er det fordi, man er blevet ældre og kommer til at tænke mere over den slags ting, fortæller Karl Jørgen Hansen.

I Kegnæs er der hejst en mindesten til ære for Karl Jørgen Hansens far, overgendarm H.C. Hansen. Foto: Privatfoto

Karl Jørgen og Inge Hansen tager altid til Frøslevlejren med en stor portion af familien.

Begivenheden er blevet et slags samlingspunkt for dem.

I år bliver de elleve familiemedlemmer til mindehøjtideligheden, blandt andet Hans Christian Hansens børnebørn og tipoldebørn.

- H.C. Hansen er min far og mine nevøers farfar, og han er sågar et af børnenes tipoldefar. Derfor er det vigtigt for os at komme og mindes ham på dagen, han blev deporteret – og ikke mindst på hans fødselsdag, lyder det fra Karl Jørgen Hansen.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com