Arrangør af særligt løb overrasket over svær målgruppe
Hvis ikke det var for 'Royal Side Run', var de socialt udsatte fra landets væresteder nok ikke komme ud for at bevæge sig, sider initiativtager.
Det er godt at bevæge sig - især hvis man mest sidder stille.
Men en anden ting er at overvinde trangen til at blive i sofaen.
Dén trang har Landsforeningen for Væresteder hjulpet 350 udsatte borgere fra hele landet med at overvinde.
De stimlede tirsdag sammen i Fredericia, hvor landsforeningen havde arrangeret løbet 'Kongerunder for fællesskabet' - et 'Royal Side Run', som er et løb, som alle kan arrangere som opvarmning til det egentlige Royal Run, der løber af stablen mandag 20. maj rundt omkring i landet, og som TV SYD også dækker.
I det offentliges øjne er man udsat, når man har sociale problemer, der indebærer eksempelvis hjemløshed, misbrug, psykiske lidelser, prostitution og vold i nære relationer, som giver behov for hjælp efter serviceloven.
Selvom de nok egentlig gerne ville deltage, havde de nok aldrig meldt sig til Royal Run
Nico Hansen, programleder for Sport For Livet, Landsforeningen af Væresteder
Det har selvfølgelig en højere mening end blot at løbe en tur i Fredericias gader i dag.
For håbet er, at deltagerne skal blive motiveret til også at være mere aktive i dagligdagen.
- Det er generelt en gruppe af mennesker, som ikke får dyrket motion nok. Men nogle af dem kommer sandsynligvis til det efter i dag. Jeg kan kende nogle af ansigterne og kan se, at de også har været med til tidligere motionsarrangementer, siger Nico Hansen, der er programleder for Sport For Livet hos Landsforeningen af Væresteder.
Han er overrasket over og glad for, at 350 værestedsbrugere har valgt at være med i løbet, for det er en målgruppe, der traditionelt set er svær at få til at motionere.
Og var det ikke for 'Royal Side Run' i Fredericia, var værestedsbrugerne nok ikke kommet ud at løbe, siger han.
- Det er svært for dem at komme i gang med motion, fordi de er ensomme og har svært ved at komme i gang. Selvom de nok egentlig gerne ville deltage, havde de nok aldrig meldt sig til Royal Run. Der er alt for mange mennesker med, og de bliver skræmt af så mange mennesker, de ikke kender. Her der føler de sig trygge, siger Nico Hansen.
Hvad er 'Royal Side Run'?
Royal Side Run er som navnet antyder et sideløb til det rigtige Royal Run med de kongelige i spidsen af løbet.
Alle kan arrangere deres egne Royal Side Runs - hvad enten man er arbejdsplads, en skole, en forening eller noget helt fjerde.
Når man deltager, kan man også printe officielt pynt, plakater, startnumre osv.
I pjecen her kan man se, hvordan man arrangerer sit eget Royal Side Run-løb.
Første gang - næsten
Hele meningen i Nico Hansens arbejde er at få de, der bruger værestederne, til at dyrke mere motion, fordi det styrker deres humør og motivation.
- Succeskriteriet er, at vi får skabt nogle vendepunkter for de her mennesker, når dagen er omme, og at de får nogle positive oplevelser, de kan prale lidt med over for familiemedlemmer og personale, de møder rundt omkring på værestederne.
Men det er allerede en succes, at 350 værestedsbrugere har meldt sig til, siger han.
Sådan bevæger du dig mere
Det er vigtigt at være fysisk aktiv regelmæssigt – helst hver dag
Lidt fysisk aktivitet er bedre end ingen fysisk aktivitet
Skal du i gang med at være fysisk aktiv, så start let ud og øg gradvist, hvor lang tid det tager, hvor hårdt det er, og hvor ofte det foregår
Tips til nye vaner:
Find de nemme sejre: tag trappen, gå ned for at handle, tag cyklen til arbejde, parker bilen lidt længere væk, stå af bussen et par stoppesteder før og gå resten af vejen.
Lav aktiviteter, som gør dig glad, og som du nemt kan lave. Dans i stuen, gå en tur med en god lydbog i ørerne, spil fodbold med ungerne eller lav knæbøjninger foran tv'et.
Start langsomt ud og øg gravist over nogle uger.
Sæt realistiske mål og ros dig selv, når de er nået.
Brug en af de mange gode apps, som kan inspirere til fysisk aktivitet.
Vær ikke for hård ved dig selv, hvis du misser dit mål. Giv dig selv en dags pause, glem nederlaget og start igen.
Pengene til at arrangere løbet kommer blandt andet fra Socialministeriet, og de skal generelt bruges til at tilbyde idrætsfællesskaber på landets væresteder.
Pengene bliver også brugt hele året på at uddanne holdledere fra de forskellige væresteder, så de socialt udsatte kan få mere bevægelse ind i dagligdagen.
Så det er ikke nyt, det med at få de socialt udsatte i bevægelse, men det er første gang, de laver Royal Side Run.
Og erfaringerne med at få dem aktiveret er gode.
- Vi har lavet noget lignende før, og så har brugerne sagt, at det er første gang i deres liv, at de har været med til et sportsstævne eller et løb. Så jeg tror, det bliver nogle gladere ansigter, jeg ser, når dagen er omme.