Haller med militært isenkram skal mere end vise Forsvarets muskler

Har du lyst til at prøve en tur i en kampvogn eller at sidde i cockpittet på et F35 kampfly? Så er der god grund til at kigge forbi MESSE C i Fredericia i weekenden.

Fra den 19. til den 21. april er messecenteret fyldt op med militært isenkram. Derudover er der mulighed at møde både Forsvaret, Hjemmeværnet, Beredskabet, Politiet samt forsvars- og rumindustrien til det, som ifølge arrangørerne er den største totalforsvarsmesse i 25 år. 

- Vi holder messen i anledning af NATO's 75-års fødselsdag. Det synes vi i sig selv er en begivenhed, som er værd at fejre, siger kontreadmiral, Torben Ørting Jørgensen, der er formand for organisationen Folk og Sikkerhed, som arrangerer messen. 

Mellem den 19. og 21. april afholdes totalforsvarsmessen i Fredericia.
Mellem den 19. og 21. april afholdes totalforsvarsmessen i Fredericia.

Ud over aktiviteter i messecenteret vil der også være en fregat og en tysk ubåd ved havnen, ligesom der blandt andet vil være overflyvninger med kampfly og en søredningsdemonstration. 

- Vi skal vise befolkningen, at den genopbygning af dansk forsvar og civilberedskab, som er nødvendig, den starter ikke fra nul. Den starter fra en platform, som består af velmotiverede, dygtige medarbejdere og godt udstyr, siger Torben Ørting Jørgensen. 

Største totalforsvarsmesse i 25 år

Totalforsvarsmessen Action24 er en fejring af Danmarks medlemskab af NATO i 25 år. Det er organisation Folk og Sikkerhed, der arrangerer messen i samarbejde med Forsvaret,  Hjemmeværnet, Beredskabet, Politiet samt forsvars- og rumindustrien.

Formålet med messen er at vise danskerne forsvaret og beredskabet og derigennem skabe dialog om Danmarks sikkerhed. Messen er ifølge arrangørerne den største messe af sin art på dansk grund i 25 år.

Messen er åben for alle og afholdes fra fredag 19. april til søndag d. 21. april.

En dagsbillet for en voksen koster 50 kr. og købes her.

Kilde: Folk og Sikkerhed

En rekrutteringsmulighed

Kontreadmiralen medgiver, at messen også er en mulighed for forsvaret og det civile beredskab for at vække de unges interesse, når det gælder kommende karriereveje. 

- Det er også en mulighed for at reklamere for, at man har mulighed for at blive brandmand, tekniker i forsvaret, sømand, soldat, eller hvad man ellers kan forestille sig, siger Torben Ørting Jørgensen. 

- Det er bestemt også en rekrutteringsmulighed, siger han. 

Torben Ørting Jørgensen er kontreadmiral og formand for organisationen Folk og Sikkerhed, der arrangerer messen.
Torben Ørting Jørgensen er kontreadmiral og formand for organisationen Folk og Sikkerhed, der arrangerer messen.
Foto: Frank Blauenfeldt

Han tilføjer, at foreningen også har inviteret særligt afgangsklasserne i folkeskolerne i området til at komme, da de netop står overfor snart at skulle vælge karrierevej. 

Tror du ikke, at det kan virke lidt voldsomt for nogle at se så meget forsvars- og redningsisenkram samlet et sted? Det giver måske en følelse af en form for overhængende fare. 

- Den bekymring bliver ikke genereret af det, vi ser på udstillingen her. Den bliver genereret af, at folk åbner aviser, eller går på internettet og ser tv, hvor de ser virkeligheden, som udfolder sig i Ukraine eller Gaza og andre steder, siger han.  

Både Forsvaret, Beredskabet og Politiet er tilstede på messen.
Både Forsvaret, Beredskabet og Politiet er tilstede på messen.

Mød våbenindustrien

Blandt udstillerne på messen finder man også forskellige danske virksomheder i våbenindustrien.

Det er ifølge formanden for foreningen bag messen en særskilt pointe, at våbenproducenterne også er til stede. 

- Vi har sagt, at I skal ikke komme og sælge noget, men I skal komme forklare, hvorfor det er vigtigt, at Danmark har en våbenindustri, som i øjeblikket får store kontrakter af forsvaret på at løse en lang række opgaver, siger Torben Ørting Jørgensen. 

- Det er folkeoplysning. Den enkelte skatteborger kan gå hen til en udstillingspavillon fra en virksomhed i våbenindustrien og spørge, hvad gør du for min sikkerhed?, siger han.