Opskrift: Tomatsuppe med grove kødboller, hvidkål salat og saltbagt knoldselleri

Her får du opskriften på tomatsuppe med grove kødboller, hvidkål salat og saltbagt knoldselleri fra TV SYD-programmet "Gourmet på budget".

I programmet "Gourmet på budget" besøger kok Mikael Madsen fra Den Hvide Hest i Kolding og komikeren Daniel Lill helt almindelige danskere og laver mad med udgangspunkt i det, de finder i skabene.

Grove kødboller.
Grove kødboller.
Foto: TV SYD

Retten er ikke lavet ud fra en opskrift, men er efterfølgende blevet skrevet ned. Kok Mikael Madsen opfordrer til, at man ikke følger opskriften slavisk, men giver plads til at eksperimentere og eventuelt bruge andre råvarer end lige præcis dem, som er angivet i opskriften herunder.

God fornøjelse!

Tomatsuppe med grove kødboller, hvidkål salat og saltbagt knoldselleri

Til personer

Forberedelsestid

15 minutter

Tilberedelsestid

1 time og 25 minutter

Samlet tid

1 time og 40 minutter

Ingredienser

Hjemmelavet tomatsuppe

  • 0.5 pakke cocktailtomater på stilk
  • 1 håndfulde tomater
  • 0.5 snackpeberfrugt
  • 0.5 tomatpuré
  • 0.5 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1.5 gulerødder
  • vand
  • 0.5 hønsebouillon
  • 0.5 knivspids kanel
  • salt
  • peber

Saltbagt knoldselleri

  • 0.5 knoldselleri
  • salt

Ristet hvidkål

  • 0.5 hvidkål
  • 0.5 løg
  • 0.5 fed hvidløg
  • kanel
  • olie

Kødboller

  • 200 gram hakket oksekød
  • 0.5 kugle frossen spinat
  • 0.5 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 0.5 æg
  • 1 spiseskefulde havregryn
  • 1 teskefulde rød pesto
  • salt
  • peber

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen ved 200 grader.

  2. Hæld godt med salt i et ovnfast fad. Læg knoldsellerien på saltet med roden opad. Sæt fadet i ovnen, og lad det bage i en time og 25 minutter. Mærk efterfølgende på knoldsellerien - den skal være mør. 

  3. Skyl cocktail tomaterne, og læg dem på en bradepande med bagepapir. Lad stilken være på. Halver cherrytomaterne, og læg dem på bradepanden. Sæt det i ovnen, og bag dem i 30-40 minutter. 

  4. Snit et løg og to fed hvidløg fint. Bland det i en skål med oksekødet og salt. Rør det godt rundt, indtil det bliver lidt sejt. Tilsæt rød pesto og rør rundt. Tilføj spinat, havregryn og æg bland det godt sammen. Krydr med salt og peber. Form kødbollerne, og sæt dem til side, så de er klar til at blive stegt.

  5. Halver hvidkålen. Gem det ene halve i køleskabet til en anden dag. Snit det groft. Pil og hak et løg og et fed hvidløg i grove stykker. Steg hvidkål og løg i smør på en pande ved høj varme, indtil det har fået noget stegeskorpe. Krydr med salt og peber. Læg det i et ovnfast fad, og drys en lille smule kanel over kålen. Lad det være for nu.

  6. Tag nu gulerødderne. Skræl dem, og hak i fine tern. Skær snackpeberen i fine tern, og hak nu løg og hvidløg. 

  7. Find en gryde, og tilsæt olie. Sauter løg og hvidløg ved høj varme. Når løgene er klare, tilføjes gulerødderne til gryden. Rist dem godt af, indtil de har fået en smule mørk farve. Tilføj tomatpuré, og rist det af med gulerødder og løg. 

  8. Tag nu de bagte tomater og det saltbagte knoldselleri ud af ovnen. Tilsæt de halverede tomater og halvdelen af cocktailtomaterne til suppen. Tag gerne en stilk med, da det giver smag. Rist det godt af. Hæld vand og bouillon i suppen. Lad det koge til grøntsagerne er helt møre. Smag til med salt og peber og lad det simre. 

  9. Sæt kålen i ovnen, og bag det i 10-12 minutter, til det har fået farve.

  10. Steg kødbollerne på mellemvarme, indtil de har fået stegeskorpe hele vejen rundt. Læg dem i et ovnfast fad, og sæt dem i ovnen i cirka 12 minutter.

  11. Skræl den bagte knoldselleri ved at skære skrællen groft af. Vær opmærksom på at få al skræl af for at undgå jord. Skær den i skiver med cirka en tykkelse af 1 centimeter. 

  12. Tag stilken op af suppen. Du kan med fordel smage til med sukker og eddike. Blend suppen til den er cremet, og hæld den tilbage i gryden. Smag til med salt og peber, og lad det stå og holde sig varmt ved lav varme. 

  13. Rist skiverne af knoldselleri på en pande med smør, indtil de har fået stegeskorpe på begge sider. 

  14. Server suppen med en lille klat creme fraiche på toppen. Knoldselleri, kødboller og resten af de bagte tomater serveres som tilbehør. Bon appetit.