Anklager kalder 25-årigs forklaring for fuldstændig utroværdig

Retten kan ikke tro på en 25-årig mands forklaring i en stor sag om grooming. Han har forsøgt at styre og kontrollere processen, lyder det fra anklageren.

Intet af det, en 25-årig mand har forklaret, er troværdigt. Det mener anklageren i en sag, hvor den 25-årige er tiltalt for at have krænket 27 piger mellem 11 og 15 år.

Tirsdag var Retten i Esbjerg nået til sagens dag 21. Her gik specialanklager Anemarie Haahr i gang med sin procedure, der er en del af de afsluttende bemærkninger om, hvordan hun ser sagen.

- Jeg har tilsidesat tiltaltes forklaring som fuldstændig utroværdig i alle sagens forhold, lød det fra pulten, hvor hun stod og talte.

Den 25-årige mand blev anholdt på sin bopæl i Vejen i april 2022, fordi en kvinde fra Sydjylland anmeldte ham for voldtægt af hendes dengang 13-årige datter. 

Manden erkendte i det efterfølgende grundlovsforhør at have haft sex med pigen, men sagde, at det var sket frivilligt. Sagen har dog siden vist sig langt fra at være den eneste, han skulle forholde sig til, for da politiet undersøgte hans telefon, computer og iPad kunne de se, at han havde haft kontakt til næsten 3000 piger. 

Specialanklager Anemarie Haahr har hele tirsdag procederet i Retten i Esbjerg. Hun afslutter sin procedure torsdag, hvorefter det er forsvarerens tur til at komme med sne synspunkter.
Specialanklager Anemarie Haahr har hele tirsdag procederet i Retten i Esbjerg. Hun afslutter sin procedure torsdag, hvorefter det er forsvarerens tur til at komme med sne synspunkter.
Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Flere af dem er han nu tiltalt for at have krænket på forskellig vis, og forholdene tæller alt fra besiddelse af seksuelle billeder og videoer af dem til trusler og voldtægter.

I retten har han sagt ja til at afgive forklaring, men langt de fleste svar har været, at han enten ikke kunne huske hændelserne, 'det ved jeg ikke', eller også havde han ingen kommentarer, når anklageren spurgte ind til forholdene. 

23 piger har vidnet

23 af de 27 forurettede piger har afgivet forklaring for lukkede døre. Derfor kender offentligheden ikke til, hvad de har sagt, men anklageren løftede i dag lidt af sløret for, hvad pigerne har fortalt.

Flere af dem var i en sårbar periode, da tiltalte kontaktede dem. En blev mobbet, en anden havde syge forældre, og fælles for mange af pigerne er, at den tiltalte skrev til dem på sociale medier og udgav sig for at være yngre, end han var. 

Flere af dem har også forklaret i retten, at de var bange for ham, og at det ikke hjalp at sige nej til sex eller nøgenbilleder, for så truede han med at begå selvmord, at skade sig selv eller dele pigernes billeder med familie og venner. 

- X (pigens navn udeladt, red.) forklarede, at hun blev spundet så stramt ind i hans spindelvæv, at hun ikke kunne komme fri igen. Hun blev mere selvskadende efter kontakt med ham, hun havde ingen seksuel erfaring, da hun mødte ham. Hendes grænser blev rykket rigtig meget, og det blev voldsommere og voldsommere, fortalte anklageren.

- X (en anden af pigernes navne udeladt, red.) stoppede med at sige fra overfor ham, for han respekterede det alligevel ikke, sagde anklageren om nogle af pigernes forklaringer, som hun mente var yderst troværdige. 

- Alle 23 piger, som har afgivet forklaring, fortæller om overgreb mod deres vilje. Deres forklaringer står stærkt hver for sig, men det har selvfølgelig også en stor betydning, at 23 piger uafhængigt af hinanden fortæller, at tiltalte har udsat dem for overgreb. Det skulle da være ret mærkeligt, hvis 23 piger skulle komme uafhængigt af hinanden og fortælle nærmest det samme, fortsatte anklageren.

- Det er længe siden, vi har hørt tiltaltes forklaring, men jeg er ret sikker på, at tiltalte ikke gjorde nogen god figur, når det kommer til troværdighed. Hans svar var ofte ’det ved jeg ikke’, ’det kan jeg ikke huske’, ’det har jeg ingen kommentar til’. Han nægtede endda at kigge på skærmen, når vi foreviste ham noget, lød det fra Anemarie Haahr. 

En af de forurettede piger i sagen og hendes mor har fortalt om deres møde med tiltalte. Se dokumentaren her:

Den 25-årige mand har nægtet sig skyldig i samtlige 65 forhold på nær de 14, der handler om besiddelse af seksuelle billeder og videoer. Der er blandt andet fundet flere hundrede billeder hos ham inddelt i kategorier, hvor en ferskenemoji ifølge anklageren dækkede over billeder af numser, en kirsebæremoji dækkede over billeder af bryster og en jordbæremoji angiveligt var symbol for billeder af pigernes kønsdele.

Ifølge anklageren er der tale om en groomingsag. Grooming er en betegnelse, man bruger om voksne, der manipulerer børn for at udnytte dem seksuelt. Han er ifølge anklageren gået efter sårbare piger, der havde det svært, og så har han systematisk skabt et forhold, som de ikke turde stoppe, fordi han truede med at skade sig selv, begå selvmord eller dele pigernes nøgenbilleder med deres familie og venner.

Vil styre processen i retten

Det er også kommet frem i retten, at den 25-årige skal have forsøgt at styre og kontrollere pigerne ved at bestemme, hvilket tøj de måtte gå i, hvem de måtte se, og om de måtte barbere deres kønshår. 

På samme måde har han forsøgt at styre slagets gang i retten, mener anklageren med henvisning til, at han flere gange har ombestemt sig i forhold til at afgive forklaring til bestemte forhold, hvorefter anklagemyndigheden så har forberedt sig på forhold, han ellers havde sagt, han ikke ville udtale sig om.

- Så ændrede vi det og forberedte os på det, og så ville han alligevel ikke sige noget. Jeg vil nærmest mene, at han reelt ikke har udtalt sig. Derudover ytrede han ret tydeligt her i retten, at hans sexliv ikke vedrørte mig. Det er alligevel ret specielt, når man er tiltalt i en sag som den her, sagde Anemarie Haahr.

- Det er mit klare indtryk, at tiltalte er en, der gerne vil bestemme, styre og kontrollere processen her i retten, og det passer egentligt særdeles godt med beskrivelsen, som de her piger har givet af tiltalte, fortsatte anklageren, der også pointerede en særlig hændelse.

Sagen fortsætter torsdag den 30. maj, hvor det er forsvarerens tur til at komme med sin procedure. Den 24. juni ventes retten at afsige kendelse om, hvorvidt den 25-årige er skyldig i forholdene, og så falder der formentligt endelig dom i sagen 28. juni eller 2. juli.