Her er erhvervsuddannelserne mere populære end andre steder i landet

I Hedensted Kommune har de succes med at få skoleelever til at vælge en erhvervsuddannelse. De har mange aktiviteter, der skal vise de unge, hvilke muligheder der er.

Der var mange nysgerrige blikke hos 7. klasserne fra Rask Mølle Skole under deres besøg på UG Metal i Hedensted.

- Det er sjovt, og man lærer andre ting, end man normalt ville i skolen, siger Freja Bolding Allentoft fra 7.Y.

De er en del af projektet HOP-IN, som hvert år sender folkeskoleklasser ud til lokale virksomheder, inden de selv skal udarbejde et projekt.

- Det er enormt vigtigt for os at udbrede, hvad det egentlig er, vi laver. Men vi er selvfølgelig også interesseret i at skabe noget interesse hos de unge mennesker, så de engang vælger at blive støberiteknikere hos os, siger Trine Gottlieb, HR- og kvalitetsansvarlig hos UG Metal.

7. klasser fra Raskmølle Skole besøgte virksomheden UG Metal
7. klasser fra Rask Mølle Skole besøgte virksomheden UG Metal.
Foto: Emma Rixen Hedegaard

Succes med uddannelserne

Det er hverken første eller sidste gang, der er stablet et projekt på benene i kommunen, som skal gøre unge mennesker klogere på mulighederne indenfor erhvervsfagene.

- Vi har stor succes med at tilbyde eleverne at bytte skoletid ud med praktik. Vi har to-tre erhvervsklasser i kommunen, og så er vores lærere dygtige til at samarbejde med de lokale virksomheder, der er gode til at tage imod de unge mennesker, der gerne vil snuse til det, siger Merete Skovgaard-Jensen, formand for Udvalget for Læring i Hedensted Kommune.

Elementer hos UG Metal
Eleverne fik lov til at holde de forskellige metaller i hænderne.
Foto: Emma Rixen Hedegaard

Det har båret frugt. I hvert fald valgte 25,7 procent af de unge efter 9. og 10. klasse i 2022 en erhvervsuddannelse. På landsplan er det tal 20 procent.

- Det er jeg megastolt af og meget taknemmelig for. Det skyldes både vores gode virksomheder, dygtige lærere, UU-vejlederne, men også forældrene der er gode til at snakke med deres børn. Det er jeg rigtig glad for, siger Merete Skovgaard-Jensen.

Entreprenører for en uge

I år skal skoleeleverne dyste under navnet 'Vores by i fremtiden'. Når ugen er slut, skal de konkurrere, og vinderne kan tage sin klasse med til Danfoss Universe.

- Det er meget spændende at prøve noget nyt, for man kører hurtigt træt i det, når det bare er det samme hver eneste uge i skolen, siger Marius Østergaard Boll Winkel fra 7.X.

De har fået mulighed for at snuse til støbefaget sammen med UG Metals lærling Søren Secher Holm, der gerne svarer på spørgsmål.

- Jeg synes, det er godt, for jeg kunne godt have brugt at blive peget i en retning, dengang jeg var i den alder, siger Søren Secher Holm.

Han gik ind ad den forkerte dør med en jobansøgning, og det endte med et job som ufaglært i virksomheden. Efter et halvt år blev han tilbudt en læreplads som støberitekniker.

- Det var ikke noget, jeg selv ville have valgt, men det er meget spændende, siger Søren Secher Holm, der er halvvejs i sin 4-årige uddannelse.