Oversigt

Skævt system koster kommuner millioner af kroner

Udligningssystemet fungerer ikke - systemet skal være mere transparent, og fordelingen af midlerne skal rettes til. Det mener fire jyske borgmestre, herunder Ole Vind (V) fra Hedensted Kommune.

Kommunen har høj vækst, høj beskæftigelse og lave udgifter til drift, administration og anlæg - sagt med andre ord, Hedensted Kommune klarer sig godt. 

Derfor mener borgmesteren også, at det er paradoksalt, at kommunen får mere og mere vanskeligt ved at få budgetterne til at hænge sammen og dermed yde den velfærd, som kommunerne mener, at borgerne kan forvente og har krav på.

Problemet skyldes i høj grad udligningsreformen, lyder det i et fælles opråb fra Ole Vind samt borgmestrene fra Favrskov, Holstebro og Rebild Kommuner. 

Hvad er 'udligningssystemet'?

Udligningssystemet - eller udligningsreformen - er en politisk proces, der justerer fordelingen af økonomiske midler mellem kommuner. Målet er at sikre, at alle kommuner har ressourcer til at levere velfærdstjenester, uanset hvor store og økonomisk stærke de er.

Det gør man ved at tage højde for forskelle i kommunernes skattegrundlad - for eksempel ved at give udligningstilskud til kommuner med lav indkomst og høje udgifter.

Hvis økonomien eksempelvis styrkes i Hedensted Kommune, så vil udligningsreformen medføre, at kommunen skal bidrage med flere penge til den fælles udligningspulje, som herefter vil blive fordelt til de af landets kommuner, der har lavere skatteindtægter og/eller højere udgifter til velfærdstjenester.

Omvendt vil en kommune, hvis økonomi svækkes, modtage mere støtte fra den fælles udligningspulje.

I Hedensted Kommune oplever man for eksempel, at det grundet udligningssystemet er en underskudsforretning at få folk ind på arbejdsmarkedet.

- Hver gang vi får en borger i job nogle timer om ugen, så koster det op mod 200.000 kr. i udligning om året, fordi borgeren så betragtes som værende i fuld beskæftigelse. Det betyder, at indsatsen koster os et betydeligt millionbeløb hvert år og faktisk ikke kan betale sig. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, siger Ole Vind, borgmester i Hedensted Kommune.

Mange kommuners indtægter fra udligningsordningen ligger stabilt og giver markant bedre forudsætninger for at sikre velfærd - men det er ikke tilfældet i de fire kommuner, som alle har oplevet en markant nedgang i finansieringsgrundlaget siden 2007.

De fire borgmestre foreslår derfor, at der kommer nye øjne på ordningen, så der sikres transparens og rimelighed omkring, hvordan midlerne fordeles.

- Vi mener, at der bør nedsættes et uvildigt udvalg, som kan supplere arbejdet med at sikre et rimeligt og gennemskueligt udligningssystem, siger Jesper Greth (V), der er borgmester i Rebild Kommune.