Oversigt

To landsbyer bliver de første byer i Danmark med termonet

Hjortsvang og Rårup i Hedensted Kommune er de første byer i Danmark, der har fået godkendt lokale fjernvarmeløsninger baseret på termonet efter varmeforsyningsloven.

Det oplyser Hedensted Kommune i en pressemeddelelse.

Det sker efter en lokal gruppe har undersøgt alternative muligheder for varmeforsyning, da priserne på olie, gas og træpiller er steget markant. 

- Vi har vendt flere forskellige alternativer, også individuelle varmepumper, men vores beregninger, undersøgelser og dialog med både kommunen og eksterne eksperter viser, at en fælles løsning med termonet er den rigtige, fremtidssikrede løsning, især fordi det nu bliver muligt at søge en kommunegaranti, der kan give os attraktive finansieringsmuligheder, forklarer formand for Hjortsvang Fællesvarme, Jørn Eskildsen.

Hvad er termonet?

Et termonet er et forsyningsnet, som i praksis fungerer som et stort jordvarmeanlæg, hvor såkaldt brine bestående af vand tilsat ethanol cirkulerer i ledninger under jorden og herefter transporteres forbi en jordvarmpumpe, som udnytter varmen fra den opvarmede væske til at producere varmt brugsvand og varme i husene.

Beregninger viser, at den enkelte husejer vil spare ca. 3000-4000 kr. årligt i forhold til, hvis der vælges en individuel varmepumpe. Termonet vil ofte også være billigere end gas- og oliefyr, samlet set, og er mindre sårbare over for udsving i energipriserne. På den måde er det en fremtidssikret og grøn energiform, fordi fossile brændstoffer samtidig udfases.

Kilde: Hedensted Kommune

De to nye godkendelser er også et skridt på vejen mod, at landsbyer kan få etableret en fælles grøn varmeløsning. Her har man ikke altid traditionel fjernvarme som en mulighed, og her kan man glæde sig over den nye varmeløsning. Tilmed muliggør godkendelserne en udfasning af brugen af fossile brændstoffer til opvarmning af husstande i landsbyerne. 

- Vi er meget ambitiøse i forhold til at få udrullet grønne, kollektive varmeløsninger i så mange områder af Hedensted Kommune som muligt. Derfor er vi også villige til at gå forrest og til som de første i Danmark at godkende lokale termonetprojekter i henhold til varmeforsyningsloven, siger Hedensted-borgmester, Ole Vind. 

Varmeløsningen forventes at gavne cirka 75 husstande i Hjortsvang, mens de i Rårup regner med at koble cirka 190 husstande til anlægget.

Med godkendelserne kan de to landsbyer nu starte processen med at søge billig finansiering til anlæggene.