Børn rykkede ind i ældreboliger

Åpark Centret i Horsens har givet 12 børn og unge en lang gang at udfolde sig kreativt på. Det er blevet til et vægmaleri, der skal give anledning til gode snakke.

Mogens ser ikke længere livet i fugleperspektiv, selvom han er en måge. Alligevel har han et langt liv foran sig.

Mogens er udstoppet til evig tid. Ikke nok med at han er dét, så bliver han også foreviget på et vægmaleri på Åpark Centret i Horsens.

Her plejer der mest at være voksne og ældre på gangene, men nu er der også børn og unge. De kommer fra Billedskolen og bruger timevis på at gøre en stor hvid væg mere levende med fugle og natur.

Hele vinterferien bliver brugt på at male den hvide væg.
Maira Hjelm står helt oppe under loftet for at male mågen Mogens, der spiser en cookie.
Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

- Jeg kan rigtig godt lide at male, og det gør jeg meget i min fritid derhjemme, siger 12-årige Maira Hjelm.

Derfor følte hun, at hun lige så godt kunne male lidt på væggene på Åpark Centret. Hun svinger penslerne sammen med 11 andre børn og unge.

Mågen Mogens har været inspiration til maleriet og også gruppens maskot.
Mågen Mogens har været inspiration til maleriet og også gruppens maskot.
Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Tættere på tværs

Åpark Centret er et aktivitetscenter med ældreboliger, som gerne vil have børn og ældre til at være mere sammen, og derfor rakte aktivitetsmedarbejder Charlotte Kamp Laugesen ud til Billedskolen.

- Vores passion er at tale ind i generationskløften og få de unge og de ældre til at tale bedre sammen. Der syntes vi, at det her var fantastisk mulighed for at få det koblet sammen. Det kan godt være, det her kun giver et lille bitte nøk, men det er bare et helt vildt vigtigt nøk, siger hun.

Charlotte Kamp Laugesen tog kontakt til Billedskolen for at få gang i projektet.
Charlotte Kamp Laugesen står her med nogle af skitserne til projektet.
Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

De har løbende haft besøg af flere af de nysgerrige beboere på aktivitetscentret, der har fulgt med i processen. Også Minna Andersen, der tidligere har arbejdet på stedet og nu er næstformand i Centerrådet, følger tæt med.

- Jeg synes, det er utrolig fantastisk, at børn i den alder vil bruge tid her. Det er så skønt at se, og jeg glæder mig til at se det færdige resultat, siger hun.

Når kunstværket står færdigt, vil hun tage nogle af beboerne med op til gangen, fordi maleriet er meget mere end farver på en væg.

Minna Andersen glæder sig til at tage de ældre med op på gangen og snakke om maleriet.
Minna Andersen glæder sig til at tage de ældre med op på gangen og snakke om maleriet.
Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

- Det betyder så utroligt meget, prøv at tænke på hvad vi kan snakke om. Altså hvad er det der for en fugl? Hvad er det, der kommer der på et skateboard?, siger Minna Andersen.

Midt i natur og fugle titter også en Madam Blå kaffekande frem og en æske med Quality Street, så snakken kan gå i mange retninger.

Et vigtigt møde

Antropolog og forsker i generationer, Marie Konge Nielsen, oplever mødet mellem de ældre og de unge som en fordel for begge.

- Samværet er med til at nedbryde nogle aldersstereotype forestillinger om hinanden. Vi har et samfund, hvor der er en stor opdeling i generationer i forhold til institutioner, siger hun.

Når vi lever, følges vi med dem, der har samme alder som os, uanset om vi går i børnehave, skole eller bor på plejehjem. Derfor giver mødet mellem generationerne fornyet liv.

- Det har en stor betydning, fordi unge og særligt børn kommer uden fordomme om ældre mennesker. De indgår i livet med al deres begejstring og livsglæde, og det er meget smittende for de ældre at være sammen med dem om det, siger Marie Konge Nielsen.

Hun nævner også, at mange af de ældre selv tidligere har haft børn og derfor kan genopleve nogle af deres tidligere livsfaser ved disse besøg.

Et maleri med mening

Beboere og besøgende på aktivitetscentret kan få stor glæde af maleriet, men også de børn og unge, der svinger penslerne.

- Det er en meget rar følelse indeni at vide, at det, du laver heroppe, rent faktisk vil have en effekt for nogle, i stedet for hvis du bare tegner i en bog, og folk aldrig kommer til at se det, siger Maira Hjelm.

Mange af eleverne fordyber sig ved at tage høretelefoner på, mens de maler.
Mange af eleverne fordyber sig ved at tage høretelefoner på, mens de maler.
Foto: Anders Kaas Larsen, TV SYD

Hun har sammen med de andre brugt tre mandage på at forberede sig på Billedskolen i Horsens.

- Jeg synes, det er virkelig meningsfuldt, når vores børn og unge kan få lov til at lave noget til nogle andre. Det med at skulle arbejde indenfor en ramme eller en forventning er en rigtig god øvelse, samtidig med at man som ung oplever, at det, man skaber, kommer ud og bliver set af andre, siger Helene Engelund, leder af Billedskolen Horsens.

De fleste af børnene på projektet går ikke på Billedskolen, men er passionerede omkring det kreative.

Projektet er både med elever fra Billedskolen, og nogle der aldrig har gået der.
Projektet er både med elever fra Billedskolen, og nogle der aldrig har gået der.
Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Flere farver på væggene

Står det til Åpark Centret, er samarbejdet med Billedskolen ikke slut, når projektet er færdigt.

- Vi skal ikke have de kedelige hvide vægge, det skal ikke ligne et sygehus! Det er et plejecenter, der skal farve på, siger Minna Andersen.

Charlotte Kamp Laugesen er også klar på at slå dørene op for både børn, farver og udstoppede måger igen.

- Det er ikke sidste gang, vi ser Billedskolen hernede, siger hun.

Nu skal maleriet have de sidste penselsstrøg, inden de indvier billedet.

- Jeg håber, det bliver flot, og at folk kommer op og ser det og tænker, 'ej, jeg er glad for, de kom op og lavede det her', siger Maira Hjelm.