8 ud af 10 ødelagte produkter får nyt liv efter besøg på ny café

Stadig flere reparationscafeer åbner. Her står frivillige klar til at forlænge livet på alt fra køkkenmaskine til plæneklipper.

Den er limet grundigt sammen. Derfor kræver det flere kyndige sæt hænder, før det lykkes at få åbnet op ind til den defekte støvsugers indre.

Støvsugeren tilhører Preben Jul Hansen. Han er en af de borgere, der er mødt op hos Repair Café Kolding med håbet om at forlænge levetiden på støvsugeren, men han ved godt, at det bliver svært.

- Det er lige som med biler. Hvis ikke du har en computer, som du kan tilslutte, er det svært at reparere det, fortæller den håbefulde pensionist.

Flemming Jul Hansen har taget sin støvsuger med til Repair Café Kolding i håb om at få liv i den igen.
Flemming Jul Hansen har taget sin støvsuger med til Repair Café Kolding i håb om at få liv i den igen.
Foto: Lucas Mæng. TV SYD

Antallet af reparationscaféer vokser

Repair Cafeén i Kolding er én af foreløbig fem af slagsen i Syd- og Sønderjylland. Her kan borgere to gange i måneden droppe ind med deres defekte elektronik, tøj eller noget helt tredje og få frivillige til at forsøge at reparere det helt gratis.

- Vi gør det sammen med borgerne, så de selv kan gøre det, hvis det går i stykker igen. Men det kan være en udfordring. Mange ting er ikke lavet på en måde, så det kan blive skilt ad. Det er kun lavet til at blive brugt og smidt ud, fortæller Flemming Bech Thøisen, der er formand for Repair Café Kolding.

Flemming Bech Thøisen er formand for Repair Café Kolding. Han håber det fremover bliver lettere at få reservedele.
Flemming Bech Thøisen er formand for Repair Café Kolding. Han håber det fremover bliver lettere at få reservedele.
Foto: Lucas Mæng

Caféen i Kolding er en del af non-profit foreningen Repair Café Danmark. Her har de i flere år arbejdet for at få flere til at reparere i stedet for at smide ud og købe nyt.

Repair Caféer i Syd og Sønderjylland

  • Horsens

  • Kolding

  • Sønderborg

  • Aabenraa

  • Esbjerg

Folketinget vil øge danskernes genbrug

Derfor er de også positive overfor, at Folketinget i den seneste finanslov har afsat 80 millioner over fire år. Planen er at gøre det lettere at få adgang til reservedele, og samtidig skal det være billigere for forbrugerne at få ting repareret.

Ifølge regeringen og partierne bag aftalen vil politikerne gerne skabe en kulturændring, der styrker genbrug, og samtidig kan være med til at reducere klimaaftrykket.

Hvordan pengene konkret skal bruges bliver først besluttet næste år. Men politikerne bakker op om flere reparationscaféer, og ser også på muligheden for at lave et reparationsfradrag.

Støvsugeren driller

På Repair Caféen i Kolding er Preben Jul Hansens støvsuger nu blevet skilt ad. Det viser sig, at der er problemer med en printplade. Derfor har en af de frivillige taget printpladen med hjem for at undersøge den nærmere. 

Men måske kommer der nyt liv i støvsugeren igen. 

Statistikken hos Repair Caféerne siger i hvert fald, at det i 78 procent af tilfældene lykkes at finde fejlen og få den repareret.

Det vil være godt både for Preben Jul Hansens pengepung og for miljøet.

Repair Café Danmarks mission

  • Det skal være lettere at købe og skifte reservedele

  • Ting skal produceres med henblik på lang levetid

  • Der skal tilbydes skattefradrag på arbejdsløn til reparationer. Eventuelt ved at fjerne momsen

  • Producenterne skal certificeres med et varemærke, når de udvikler produkter, hvor dele let kan skiftes

Kilde: Repair Café Danmark.