For første gang: Dronningens private broderier kan snart ses på museum

På Koldinghus er forberedelserne i gang til at vise næsten 100 kongelige broderier. I slutningen af marts 2021 skal de vises frem for første gang.

Den hvide bibliotekssal på Koldinghus bliver til marts fyldt med kongelige broderier. Alt fra nålepuder til kaminskærme udstilles i salen.

Kunstneren bag udstillingen er selveste dronningen, der for første gang viser næsten 100 af sine private broderier frem, og det gør udstillingen til noget særligt, mener Anni Nørskov Mørch, udstillingskurator ved Museet på Koldinghus.

- Det er særlige broderier, fordi det ikke er mønstre, dronningen har købt over nettet. Hun laver mønstrene til den person eller det sted, som skal modtage gaven. Derfor er det noget helt særligt at se, hvordan hun bruger sin kunstneriske erfaring i broderier, siger hun. 

Dronningen broderer selv sine mønstre.
Dronningen broderer selv sine mønstre.

Corona-broderier

Blandt udstillingens broderier vil offentligheden kunne se nyligt broderede værker, som dronningen har haft god tid til at fremstille.

- Dronningen har som ligesom alle andre været lukket inde særligt i foråret, og det har øget produktiviteten af broderier, kan vi se. Derfor vil der også komme broderier med i udstillingen, som er produceret under coronanedlukningen, siger kuratoren.

Tasken her er en gave til kronprinsesse Mary.
Tasken her er en gave til kronprinsesse Mary.

Hun tilføjer, at forberedelserne til udstillingen hos Museet på Koldinghus også bærer præg af coronasituationen og garanterer, at sundhedsmyndighedernes anbefalinger vil blive overholdt.

Udstillingen på Koldinghus åbner den 25. marts 2021 og udstilles frem til den 30. december 2021.