Søren-lysnet

Næsten alle knogler i Sørens krop blev knust

To ud af tre mennesker med en traumatisk hjerneskade er mænd og særligt unge mænd mellem 18 og 24 år. En af dem er Søren Overgaard Petersen, som imod alle odds er i live efter en motorcykelulykke.

Søren Overgaard Petersen plejer at sige, at han er blevet født to gange. Første gang af sin mor for 42 år siden. Og så igen af sin far 29. september 2001. Dagen hvor alting ændrede sig.

Motorcykelsæsonen var slut, men inden den dengang 20-årige Søren kunne pakke sin motorcykel væk, ville han have en sidste tur.

Han elskede fart, lugten af benzin og følelsen af adrenalin, der pumpede rundt i kroppen, når han kørte r​​oad racing, et hastighedsløb for motorcykler på lukkede asfaltbaner.

29. september blev adrenalinen dog på et øjeblik erstattet af frygt.

quote

Vi fik at vide flere gange, at han ikke ville overleve

Anni Overgaard Petersen, Sørens mor

Kun få meter fra garagen satte motorcyklens gashåndtag sig fast. Sekundet efter lå Søren livløs på asfalten.

- Jeg kørte ind i muren og stoppede med at trække vejret. Så kom min far over og pustede liv i mig igen, fortæller Søren Overgaard Petersen.

Søren Overgaard Petersen er en af de mere end 230.000 mennesker i Danmark, som lever med en erhvervet hjerneskade.
Foto: Privat

Sin fars hurtige reaktion med hjerte-lunge-redning kan Søren i dag takke for, at han er i live. Men det er et liv langt fra det, han havde inden ulykken.

På TV SYD Play kan du møde Søren, som trods et liv med hjerneskade holder fast i et suverænt humør og ikke lader en udfordring begrænse ham.

Over en måned i koma

Det frontale sammenstød med nabohusets mur knuste næsten hver en knogle i Sørens krop. Han brækkede over- og underkæbe, begge arme og ben, albuerne, samtlige ribben og fik skader på nyre, milt og lever.

Søren Overgaard Petersen
Den første tid på sygehuset var Søren Overgaard Petersens fremtid meget usikker. Ingen læger turde satse på, at han overlevede.
Foto: Privat

En kombination der sendte ham i koma i over en måned. Ingen vidste, om han ville overleve, og hans forældre indstillede sig dag for dag mere på at sige farvel.

- Vi fik at vide flere gange, at han ikke ville overleve. Det kan ikke beskrives, hvor hårdt det var, fortæller Sørens mor, Anni Overgaard Petersen.

Flere hjerneskader blandt unge mænd

Nyeste opgørelse fra 2017 anslår, at der er flere end 230.000 mennesker i Danmark, som lever med en erhvervet hjerneskade.

Hvert år indlægges omkring 26.000 voksne og 1.500 børn med en skade på hjernen som følge af en ulykke, en apopleksi (slagtilfælde), en infektion, et hjertestop eller andet. Det svarer til omtrent 71 voksne og 4 børn hver eneste dag.

Omkring 7.000 personer i Danmark indlægges hvert år med en skade i hovedet på grund af faldulykker, sportsulykker, trafikulykker, overfald, sygdomme, drukning, kvælning, hjertestop, infektion eller betændelse i hjernen, tumorer og lignende.

Der er en betydelig overvægt af mænd, som får en traumatisk hjerneskade - 64 procent mænd og 36 procent kvinder.

Flest traumatiske hjerneskader ses hos ældre, men også gruppen af unge mænd mellem 18 og 24 år har høj risiko for at blive indlagt med en traumatisk hjerneskade.

Kilde: Hjerneskadet.dk

I slutningen af september blev Søren overført fra Vejle Sygehus til neurokirurgisk afdeling i Århus. En måned efter blev han flyttet til sygehuset i Esbjerg, og 16. december kom han til Hammel Neurocenter.

Hammel Neurocenter rehabiliterer patienter med erhvervet hjerneskade såsom Søren Overgaard Petersen. Det var først, da han kom til Hammel, at han langsomt begyndte at vågne fra sin månedlange koma.
Hammel Neurocenter rehabiliterer patienter med erhvervet hjerneskade såsom Søren Overgaard Petersen. Det var først, da han kom til Hammel, at han langsomt begyndte at vågne fra sin månedlange koma.

Først her begyndte han at vågne, men modsat på film sker det ikke pludseligt.

Anni beskriver, hvordan det var en langsommelig proces af små opvågninger over flere måneder. Som om hver eneste celle i Sørens forslåede krop skulle genlære, hvordan man er i live.

Fra ulykken til i dag

29. september 2001: Søren var 20 år, havde afsluttet 10. klasse og i gang som elektrikerlærling, da motorcykelulykken sker, og han bliver indlagt på Vejle Sygehus.

30. september 2001: Søren lå i koma og blev overført til neurokirurgisk afdeling i Århus. 

30. oktober 2001: Søren lå stadig i koma og blev overflyttet til Esbjerg Sygehus.

16. december 2001: Søren blev overflyttet til Hammel Neurocenter. Han var endnu ikke vågnet fra sin koma.

September 2002: Søren var i løbet af det seneste år vågnet gradvist og havde gjort fremskridt. Derfor kunne han overføres til genoptræningscentret Lunden i Varde.

Januar 2003: Søren begyndte på Egmont Højskolen i Hou, hvor han var i fire  år. Her mødte han Camilla, som han blev kærester med. Sammen flyttede de til Hjørring, hvor de boede i to år, inden de gik fra hinanden.

2009: Søren begyndte genoptræning i Neuroklinik Åbyhøj, hvor han trænede i to og et halvt år.

2013-2017: Søren var på Egmont Højskolen igen.

Januar 2017: Søren flyttede til Kolding i en lejlighed, hvor han stadig bor i dag med hjælp fra Cortex Støttecenter. Han begyndte på arbejdet hos Soja, som er et tilbud til mennesker med fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse. Her arbejder han stadig et par timer to dage om ugen.

- Jeg har slået bolden

En hjerneskade betyder, at celler i hjernen er blevet ødelagte. Modsat en brækket knogle kan hjernens celler ikke ‘vokse sammen’ igen. Hjernen kan kun i begrænset omfang danne nye celler efter en skade.

Til gengæld kan de celler, der er tilbage, danne nye forbindelser, der så at sige kan overtage de funktioner, som er blevet ødelagt med hjerneskaden. Derfor blev Sørens opvågning begyndelsen på en livslang genoptræning og heldigvis en række af mange små fremskridt.

De mest synlige følger efter en hjerneskade er de fysiske. Ingen troede, at Søren ville komme på benene igen, og det skulle da også tage ni år for ham at komme til at tage det første skridt.

quote

Livet er, som det er. Jeg bliver nødt til at leve videre

Søren Overgaard Petersen

Men det lykkedes, og i dag kan Søren lige akkurat stå oprejst, hvis han holder godt fast ved bordkanten og kun bruger det venstre ben. Det højre er aldrig kommet sig, så for det meste sidder han i sin kørestol.

En svær hjerneskade som Sørens har også medført mere ‘skjulte handicap’. Det er mentale handicap såsom træthed, problemer med at koncentrere sig, problemer med hukommelsen, manglende overblik eller initiativ og problemer med at tale eller forstå sprog.

Søren Overgaard Petersen griner meget, og det gør menneskene omkring ham også helt naturligt. Hans mor fortæller, at Søren altid har haft let ved at få andre til at grine med sin humor.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Ulykken har derfor også betydet, at Sørens korttidshukommelsen har taget skade. Han har svært ved at huske ting, som han ellers lige har fået at vide. Som Søren selv siger:

- Jeg har slået bolden.

Derfor får han to gange om dagen hjælp af social- og sundhedsassistenter til praktiske ting som blandt andet madlavning og rengøring.

Søren Overgaard Petersen fra Kolding er hjerneskadet efter en motorcykelulykke i 2001.
Kolding Kommune har samlet fagpersoner på tværs af afdelinger i et hjerneskadeteam, som koordinerer støtten til Søren Overgaard Petersen. Da han bor i egen lejlighed, får han dagligt hjælp af blandt andre Lene Breinbjerg Jacobsen.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Lene Breinbjerg Jacobsen er en del af CORTEX-Støttecenter for erhvervet hjerneskade og en del af det team fra Center for Senhjerneskade, som hjælper Søren. Hun besøger ham hver tirsdag, og hver gang bliver hun mødt af smil.

- Søren er altid glad og positiv, og man føler sig velkommen. Ofte har han lavet kaffe til mig. Det er da unikt. Meget unikt, fortæller hun.

Ikke længere en grøntsag

Sørens fysiske udvikling betyder, at han i dag kan arbejde et par timer to dage om ugen.

For seks år siden begyndte han hos Soja i Kolding, som er et arbejdstilbud til mennesker med særlige behov.

quote

Søren er beviset på, at man kan være en grøntsag, som ikke kan noget, og så kæmpe sig helt tilbage til arbejdsmarkedet

Henrik Rasmussen, kontaktperson hos Soja

Dengang havde han høreværn på og sad i et mindre lokale, som var mere isoleret, for Søren havde svært ved andre mennesker. Med hjælp fra sin kontaktperson ved Soja, Henrik Rasmussen, har Sørens udvikling dog taget fart.

- Man ved, at Søren er i huset, når man hører en lille klukken. Så skal han lige rulle en tur rundt herinde og lave fis med de andre, siger Henrik Rasmussen og fortæller om Sørens unikke evne til altid at se mulighederne.

Søren Overgaard Petersen får her hjælp af sin kontaktperson Henrik Rasmussen hos Soja.
Søren Overgaard Petersen får her hjælp af sin kontaktperson Henrik Rasmussen hos Soja, som er den samlede betegnelse for Kolding Kommunes beskyttede beskæftigelse samt aktivitets- og læringstilbud til mennesker med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

For eksempel lod han sig ikke begrænse af sit højre ben, da han blev tilbudt en opgave, der krævede, at han skulle bruge højre fod. I stedet fandt Søren sin egen løsning. Ved at sætte sig anderledes på stolen kunne han i stedet bruge sin venstre fod til at udføre opgaven på sin egen måde.

- Uanset hvor langt nede vi har været, så skal man ikke give op. Søren er beviset på, at man kan være en grøntsag, som ikke kan noget, og så kæmpe sig helt tilbage til arbejdsmarkedet, siger Henrik Rasmussen.

Livet er, som det er

Selvom meget blev taget fra Søren, den septemberdag i 2001 da han kørte ind i naboens mur på sin motorcykel, må man ikke lade sig narre af kørestolen og den utilregnelige korttidshukommelse.

Søren Overgaard Petersen lader sig ikke begrænse mere end højst nødvendigt af hverken sin kørestol, det dårlige ben eller den svigtende korttidshukommelse.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

For godt nok har Søren ‘slået bolden’, men det betyder langt fra, at livet skal være slut.

- Livet er, som det er. Jeg bliver nødt til at leve videre, siger han og er ikke et øjeblik i tvivl om, at han er heldig med at være i live.